Suuri omaisuus, suuret haasteet – vältä äkkirikastujan 7 sudenkuoppaa
Saitko ison perinnön, myitkö yrityksesi tai osuiko lottorivi kohdille? Äkkirikastujalle on vain yksi järkevä sijoitusneuvo – hanki itsellesi sijoitussuunnitelma*. Sillä välin on suositeltavaa välttää äkkirikastujan 7 sudenkuoppaa. LähiTapiola Varainhoidon ekonomisti Hannu Nummiaro käy blogissaan läpi sudenkuopat.
1. Tarveähky
Oman talouden lainalaisuudet muuttuvat täysin, kun budjettirajoite häviää yhdellä henkäyksellä. Kaikki unelmat ovat nyt toteutettavissa. Silti omat arvot ja todelliset tarpeet kannattaa rauhassa selvittää itselleen. Raha turvaa ja helpottaa elämää, mutta ei takaa onnellisuutta.
2. Yhteen kohteeseen
Yksittäinen sijoituskohde voi pahimmillaan menettää kokonaan arvonsa. Äkkirikastuminen ei tee kuolemattomaksi businessenkeliksi. Hajauta sijoitukset aina useisiin, toisistaan riippumattomiin kohteisiin. Rahastolla saat kerralla useita sijoituskohteita.
3. Isoon riskiin
Taantumien tai rahoituskriisien aikana laajastikin hajautetun osakesalkun arvo voi hyvin laskea yli 30 %. Pelkästään osakkeisin sijoittavalla äkkirikastujalla on paljon hävittävää. Riskiä voi hallita käyttämällä myös vähäriskisempiä sijoitusmuotoja, kuten korko- ja kiinteistösijoituksia.
4. Kaikki kerralla
Arvaamattomilla markkinoilla sijoitusten ostot saattavat osua kiusallisesti juuri huipulle. Ostojen ajallinen hajauttaminen varmistaa, että myös kaikkein tuottavimmat ostopaikat tulevat hyödynnetyiksi. Osakkeissa laskumarkkinat voivat kestää useita vuosia.
5. Monimutkaisuus
Osaamaton voi harhautua itselleen sopimattomiin, turhan monimutkaisiin, näennäisen riskittömiin, kalliisiin ja epärealistisesti markkinoituihin sijoitustuotteisiin. Jos et ymmärrä mistä tuotto ja riski syntyvät, niin älä sijoita. Äkkirikastuja on potentiaalinen huijattava.
6. Tunteiden armoilla
Kokematon voi aistia sijoitusmarkkinat voimakkaina ahneuden ja pelon vaihteluina, mikä voi johtaa sokeaan laumaostamisen kalliilla ja paniikkimyynteihin halvalla. Sijoitussuunnitelma varmistaa kullekin sopivan ja pitkäjänteisen sijoittamisen.
7. Lyhytnäköisyys
Taloudellinen vapaus on yhtäkkiä varmistettu loppuelämäksi. Varojen ostovoiman turvaaminen edellyttää kuitenkin varojen hallittua sijoittamista. Lähiaikoina tarpeetonta rahaa voi sitoa epälikvideihin, mutta hyvin hajauttaviin sijoituslajeihin. Varojen siirtymää jälkipolville kannattaa myös suunnitella ajoissa.
Hannu Nummiaro
ekonomisti
LähiTapiola Varainhoito
*
Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.
Sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. LähiTapiolan rahastoja hallinnoidaan Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj:ssä ja LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy:ssä. Tarkemmat tiedot avaintietoasiakirjoissa ja muissa rahastomateriaaleissa. LähiTapiola Varainhoito toimii omaisuudenhoitajana ja toimeksiantojen välittäjänä sekä LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiön vakuutusasiamiehenä.
Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta.