Sijoitusmarkkinoilla vahva alkuvuosi – miltä näyttää jatkossa?
Alkuvuosi muodostui vahvaksi osakemarkkinoilla, mutta korkosijoitusten osalta tuottokehitys oli kaksijakoinen. Sijoitusmarkkinoiden näkymät ovat edelleen kohtalaisen hyvät huolimatta elokuun markkinaturbulenssista, kirjoittaa LähiTapiola Varainhoidon rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen. Markkinoiden herkkyys talous- ja työllisyyslukujen suhteen on kuitenkin jatkossa koholla.
Talouden toimintaympäristö
Maailmantalouden kasvunäkymät kohentuivat alkuvuoden aikana. Ennakoivat suhdanneindikaattorit viittaavat näkymien pysyneen edelleen kohtuullisen hyvinä, vaikka kesän talousluvut ovatkin osittain jääneet odotuksista.
Yhdysvalloissa talouskasvu oli toisella vuosineljänneksellä odotuksia vahvempaa. Kasvuvauhdin odotetaan loppuvuotta kohti vaimenevan. Euroalueella alkuvuonna nähdyn kasvun maltillisen piristymisen odotetaan jatkuvan. Kiinassa kasvun odotetaan jatkuvan kohtuullisena, mutta talouden rakenteelliset haasteet ja kauppajännitteet USA:n kanssa asettavat kasvuvauhdille omat rajansa. Suomen talous on toipumassa vähitellen taantumasta.
Kansainvälisen talouden merkittävimmät riskitekijät liittyvät inflaation mahdolliseen sitkeyteen ja sen aiheuttamiin haasteisiin rahapolitiikan normalisoinnissa sekä geopoliittisiin ja poliittisiin jännitteisiin.
Inflaatio ja keskuspankit
Inflaation hidastumisvauhti oli alkuvuodesta toivottua vaimeampaa sitkeän palveluinflaation myötä, mikä yhdessä odotettua paremman talouskehityksen kanssa on hankaloittanut keskuspankkien rahapolitiikan normalisointia. Markkinoiden odotukset koronlaskuista ovat eläneet voimakkaasti alkuvuoden aikana.
Isossa kuvassa muutos keskuspankkien rahapolitiikan suunnassa on joka tapauksessa selvä. Useimmat merkittävät keskuspankit ovat joko aloittaneet tai aikeissa aloittaa rahapolitiikan keventämisen, kun inflaatiopaineet edelleen helpottavat.
Euroopan keskuspankki aloitti koronlaskut kesäkuussa. Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan seuraavan EKP:n esimerkkiä. Näkemystä tukevat merkit USA:n työmarkkinoiden viilentymisestä. Kummaltakin keskuspankilta odotetaan koronlaskuille myös jatkoa.
Sijoitusmarkkinoiden kehitys tammi–kesäkuussa
Alkuvuosi muodostui vahvaksi maailman osakemarkkinoilla. Kurssinousua vetivät Yhdysvaltojen suuret teknologiayhtiöt. Vahvan kurssikehityksen taustalla olivat kohentuneet talous- ja tulosnäkymät, tekoälyinnostus ja sijoittajien riskinottohalukkuuden vahvistuminen. Suomen pörssin kehitys jäi edelleen kansainvälisessä vertailussa vaisuksi.
Korkosijoitusten osalta alkuvuoden tuottokehitys oli kaksijakoinen: luottoriski palkitsi sijoittajia, mutta valtionlainojen alkuvuoden toteutuneet tuotot jäivät miinuksella pitkien korkojen nousun myötä. Korkosijoituksista parhaiten tuottivat sijoitukset riskisiin yrityslainoihin ja kehittyvien markkinoiden dollarimääräisiin lainoihin.
Omaisuusluokkien kehitys tammi–kesäkuussa 2024 (%)
Sijoitusmarkkinoiden loppuvuoden näkymät
Sijoitusmarkkinoiden loppuvuoden näkymät ovat edelleen kohtalaisen hyvät huolimatta elokuun markkinaturbulenssista. Jatkossa markkinoiden fokus on siirtymässä aiempaa enemmän inflaatiosta kasvuun ja työllisyyteen. Kohtuullisen hyvät talous- ja tulosnäkymät yhdessä löysemmän rahapolitiikan kanssa suosivat osake- ja luottoriskiä.
Myös vähäriskisten valtionlainasijoitusten näkymät ovat kohtuulliset. Inflaation hidastuminen ja inflaatioepävarmuuden lasku tukevat korkoriskiä. Korot tarjoavat myös hajautushyötyjä, jos talouskehitys osoittautuisi odotuksia vaisummaksi.
Elokuun alun voimakas markkinaturbulenssi tuo epävarmuutta näkymään. Korjausliikkeitä nähdään tyypillisesti vuosittain, mutta markkinasentimentin pysyvämpi rapautuminen edellyttäisi kuitenkin talous- ja tulosnäkymien selvää heikkenemistä. Tämä ei näytä kirjoitushetken tiedoilla todennäköiseltä skenaariolta, vaikka kasvuun liittyvät riskit ovatkin loppukesällä kohonneet.
Markkinoiden herkkyys talous- ja työllisyyslukujen suhteen on jatkossa koholla. Muut sijoitusmarkkinoiden tunnistetut epävarmuustekijät liittyvät inflaation sitkeyteen ja rahapolitiikan ajoittamiseen sekä geopoliittisiin jännitteisiin ja poliittisten suhdanteiden muutoksiin. Sijoittajalle paras tapa varautua epävarmuuteen ovat sijoitustoiminnan pitkäjänteisyys ja riittävä hajautus.
Jyri Kinnunen
Rahoitusmarkkinaekonomisti
LähiTapiola Varainhoito
Tämä esitys on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Esityksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä esitystä ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä esityksessä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai -palveluilla. Sijoitusten arvo voi nousta tai laskea ja sijoittaja voi menettää sijoittamiaan varoja. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta.
Asiakkaan tulee ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua sijoitustuotetta tai -palvelua koskeviin materiaaleihin. LähiTapiola Varainhoito Oy ei vastaa tämän esityksen mahdollisista puutteista, virheistä tai sen käytöstä aiheutuneista välittömistä tai välillisistä vahingoista.
Tätä esitystä tai sen osaa ei saa jäljentää tai siirtää elektronisesti, kopioimalla, nauhoittamalla tai muuten tallentaa ilman LähiTapiola Varainhoito Oy:n kirjallista lupaa.
Tämä julkaisu on tarkoitettu ainoastaan yksityiseen käyttöön. Kaikki oikeudet pidätetään. Esitystä siteerattaessa on lähteenä mainittava LähiTapiola Varainhoito Oy.