Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
NäkökulmiaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Joona SaulamaaTalous2.12.2024Sijoittaja, vältä nämä virheet, jotka itse teinLähiTapiola Henkiyhtiön myyntijohtaja Joona Saulamaa jakaa blogissaan tekemänsä virheet ja oppimansa opit, jotta sinun matkasi kohti onnistumista olisi nopeampi.
Sijoittajan maailma on yhtä epävarma kuin elämä itsessään. Vaihtoehtoja ja skenaarioita on tarjolla loputtomasti. Mistä aloittaa, mihin uskoa, ketä kuunnella? Hyvä uutinen on se, että todennäköisyys onnistua on korkea, kun toimii klassisten perusoppien mukaan.Suurin onni tai onnettomuus liittyy usein siihen, päätyykö sijoittaja järkevien perusoppien äärelle ajoissa, ja pystyykö hän noudattamaan niitä pitkäjänteisesti.Olen tehnyt todennäköisesti useimmat tyypillisistä sijoittajan virheistä, ja käyn ne tässä läpi, jotta sinun ei tarvitsisi tehdä samoja virheitä. Olkaapa hyvä:
  1. 1.
    Pidin aluksi rahoja vain tilillä. En altistunut kunnolla tiedolle ja ymmärrykselle pitkäaikaisen (osake)sijoittamisen hyödyllisyydestä lapsena enkä alkuun vielä yliopistossakaan. Toki elämässä on nuorena aina enemmän menotarpeita kuin mahdollisuuksia säästää, mutta ajoissa aloittaminen on ehkä tärkein yksittäinen neuvo. Pienetkin summat voivat kasvaa moninkertaisiksi vuosien ja vuosikymmenien sijoittamisella. Aika on paras ystävä. Osallistumalla markkinoille myös oppi karttuu tehokkaammin.
  2. 2.
    En hajauttanut heti globaalisti. Viime ajat ovat osoittaneet, että kapealla hajautuksella toimiva ja muuhun kuin globaaleihin jättiyhtiöihin osallistuva sijoittaja on jäänyt tyypillisesti jälkeen. Moni suomalainen, mukaan lukien jättimäiset eläkeyhtiömme ovat todenneet, että kotimaisiin yhtiöihin sijoittaminen ei riitä, jos haluaa saada optimaaliset tuotot. Globaali indeksisijoittaja on ollut vahvoilla, kun hän on automaattisesti suurten voittajayhtiöiden matkassa.
  3. 3.
    Ajoitin ja taktikoin. Kukaan ei voi tietää, mitä huomenna tai ensi vuonna markkinoilla tapahtuu. Kuitenkin tekee mieli arvailla ja markkinoilla syntyy tunteita. Nousukausi tuntuu hyvältä ja laskukausi pahalta, ja suunnan usein olettaa jatkuvan. Ahneudesta ja pelosta johtuu iso osa sijoittajien virheistä. Olen sijoittanut turhan innokkaasti nousuvaiheissa, ja laskuvaiheessa taas jättänyt vähemmälle tai jopa myynyt onnettomimpaan aikaan. Osa sijoittajista onnistuu tuurilla ajoittamaan markkinoita, mutta viisaampaa on sijoittaa tasaisesti ja olla välittämättä suhdanteista.
  4. 4.
    Rikoin periaatteeni. Kun olin opiskellut sijoittamista, tein ohjenuoran itselleni. ”Osta vain ratkaisuja, jotka voivat olla ikuisia, älä koskaan myy mitään.” Käytännössä ajatus oli muun muassa sijoittaa osakerahastoihin, antaa ajan tuoda palkinnot ja jättää taktikoinnit väliin. Kunpa olisin noudattanut neuvoani kunnolla. Rikoin periaatetta aika lailla seuraavasta syystä:
  5. 5.
    Innostuin osakesäästötilistä ja yksittäisistä osakkeista liikaa. Vuosien 2020–2021 nousukausi sekä osakesäästötili toi innostuksen sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin. Se on opettavaista ja jännittävää, mutta menee herkästi pieleen. Yksittäisiä iloisia onnistumisia tuli, mutta suurempi osa meni mönkään. Parempi tulos kokonaisuutena olisi tullut, kun olisi sijoittanut valmiiksi hajautettuun salkkuun.
Nyt olen siirtämässä sijoituksiani pysyvästi pääosin hajautettuihin osakeratkaisuihin ja allokoin globaalisti. Minulla on myös LähiTapiolan salkkuni kautta pääomasijoituksia, jotka tuovat lisätuottomahdollisuuksia. Myös kiinteistömarkkinasijoituksia pidän edelleen, koska uskon niiden hajautushyötyyn ja tuottomahdollisuuksiin.Tärkeimmät perusneuvot mielestäni saat yltä listasta, kun toimit juuri päinvastoin kuin minä olen toiminut. LähiTapiolan myyjät ja asiantuntijat neuvovat tarvittaessa lisää.Joona Saulamaa
Myyntijohtaja
LähiTapiola Henkiyhtiö
Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.Sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. LähiTapiolan rahastoja hallinnoidaan Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj:ssä ja LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy:ssä. Tarkemmat tiedot avaintietoasiakirjoissa ja muissa rahastomateriaaleissa. LähiTapiola Varainhoito toimii omaisuudenhoitajana ja toimeksiantojen välittäjänä sekä LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiön vakuutusasiamiehenä. Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta.
Näkökulmia
Peter CastrenTalous8.5.2025Kun usko horjuu, horjuvat myös markkinatYhdysvaltojen hallinnon toimet ovat ravistelleet perinteisiä uskomuksia niin geopolitiikassa kuin taloudessakin. LähiTapiola Varainhoidon korkojohtaja Peter Castren pohtii, ovatko Euroopan ja Saksan valtionlainat uusi turvasatama sijoittajille.Jari JärvinenTalous28.4.2025 Miksi Maailma-rahastot menestyvät vuodesta toiseen rahastovertailuissa?LähiTapiolan Maailma-rahastot ovat keränneet jälleen tunnustusta arvostetussa Lipper Fund Awards 2025 -vertailussa. LähiTapiola Varainhoidon pääekonomisti ja johtaja Jari Järvinen analysoi hoitamiensa rahastojen menestystä ja tulevaisuutta.Susa NikulaTyöelämä24.4.2025Voiko johtaja tehdä nelipäiväistä työviikkoa?Siirryin vuoden alussa tekemään nelipäiväistä työviikkoa LähiTapiola-ryhmän ihmisistä ja kulttuurista vastaavana johtajana. Päätöksestä kerrottuani olen saanut spontaanit aplodit ja onnitteluja rohkeudesta, mutta myös ”voimia ja jaksamista” -toivotuksia haastavassa tilanteessa. Reaktiot ovat yllättäneet minut, sillä ne huokuvat ennakko-oletusta: johtajan ei ole tapana huolehtia omasta hyvinvoinnistaan kuin vasta pakon edessä. Tästä ei kuitenkaan ole minun kohdallani kysymys. Miksi siis päädyin työaikaa lyhentämään ja mitä olen alkuvuoden aikana oppinut?
Katso lisää näkökulmia
UutishuoneNäkökulmiaSijoittaja, vältä nämä virheet, jotka itse teinHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn