Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Heikki UrpelainenTalous25.6.2024

”Sell in May and go away” – toimiiko amerikkalainen peukalosääntö Suomessa?

Amerikkalainen peukalosääntö käskee myymään osakkeet kesän ajaksi. LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Heikki Urpelainen tutki blogissaan, onko tämä toiminut Suomessa, ja miltä kuluvan kesän osaketuotot näyttävät.

Amerikkalainen sijoitushokema kehottaa myymään osakkeet keväällä ja ostamaan uudelleen syksyllä (Sell in May and go away). Tästä toistuvasta ilmiöstä on tehty akateemisia tutkimuksiakin eri selityksillä.i

Tarkastelin samaa Suomessa. Kesä-elokuun keskimääräinen tuotto edelliseltä 21 vuodelta Helsingin pörssissäii on ollut noin 1,2 prosenttia. Sell in May and go away ei siis näytä täällä toimivan. Nousu on kuitenkin ollut kovempaa muina kuin kesäkuukausina: vuosittainen tuotto on samana 21 vuoden aikana ollut noin 10,5 prosenttiaiii. Eli ei amerikkalainen peukalosääntö aivan hakoteillä ole Suomessakaan. Heikoimmat kesät olivat vuonna 2008, jolloin pörssi laski 15 prosenttia pankkikriisin vuoksi sekä 2011, jolloin laskua oli 19 prosenttia ja euroalueella lainakriisi.

Parhaimmat kesätuotot tulivat kriiseistä toivuttaessa. Kesällä 2003 pörssi toipui teknokuplasta ja nousi 15 prosenttia. Kesällä 2009 Euroopan pankkikriisi alkoi olla takana ja kasvua kertyi silloinkin 15 prosenttia.

Miten kesän 2024 odotuksia pitäisi sitten haarukoida? Positiivista on korkojen laskeva suunta Euroopassa. Suomessa on hyvää mahdollinen tulospohja ja kohtuulliset arvostustasot. Tukea Suomen pörssille voisi tuoda sijoittajien innon laajeneminen yhdysvaltalaisista teknojäteistä muillekin toimialoille, Eurooppaan ja pienempiin yhtiöihin. Vahva työllisyys on edelleen tuki globaalille taloudelle.

Taakkana Suomessa on, että odotetut tulosparannukset painottuvat loppuvuoteen ja teollisten investointien haalea globaali kysyntä on osin pitkäaikaista samoin kuin Kiinan heikkoudet. Nousupotentiaalia vähentää, että globaali talous ja tulokset ovat ennemmin vahvoja kuin pohjamudissa.

Toivottavasti kesällä heitetään tikan lisäksi lennokkaita ajatuksia, sillä yli 16 vuoden kasvutaantuma Suomessaiv tarvitsisi apua innovaatioilta ja investointeja tulevaan.

Heikki Urpelainen
salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

iEsimerkiksi: Sell in May and Go Away: Still Good Advice for Investors? (Dichtla & Drobetzb, 2014)
ii
OMX Helsinki Cap Index GI
iiiGeometriset keskiarvotuotot
ivKansantalous | Tilastokeskus (stat.fi)

Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.