Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Sakari JääskeläinenTalous14.8.2024

Onko presidentillä väliä?

LähiTapiola Varainhoidon johtaja Sakari Jääskeläinen pohtii Yhdysvaltain presidentinvaaleja ja oikeaa sijoitusajankohtaa sijoittaa nyt vai vasta vaalien jälkeen.

Epävarmuus on epämukava tunne. Sen vallatessa alkaa järki lentää ikkunasta. Epälooginen tuntuu turvalliselta.

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin päätös luopua presidentinvaalikamppailusta nosti epävarmuuden otsikoihin. Maailman mediat kuvailivat päätöstä ”ennennäkemättömänä” (”unprecedented”) ja ”kartoittamattomana” (”uncharted”).

USA:n presidentinvaaleja, elokuun alun pörssinotkahduksia tai mitä tahansa epävarmuutta aiheuttavia uutisia seuratessa saattaa moni miettiä, onko nyt hyvä hetki sijoittaa. Olisiko parempi lykätä päätöstään vähän myöhemmäksi, ”kunnes tilanne selkiytyy”? Pitäisikö odottaa jopa marraskuun vaalien yli, koska ”kyllähän presidentillä on väliä” – vai onko? Lyhyt vastaus on ”kyllä, presidentillä on väliä”. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta.

Miten osakkeiden hinnat muodostuvat?

Ennen pidempää vastaamista on hyvä muistuttaa mieleen, mistä osakkeiden hinta muodostuu. Yksinkertaistaen minkä tahansa yhtiön osakkeen markkinahinta muodostuu yhtiön kirjanpidollisesta arvosta tällä hetkellä ja yhtiön kyvystä tuottaa arvoa sijoittajille tulevaisuudessa, siis yhtiön tulevaisuudennäkymistä. Näihin tulevaisuudennäkymiin voi loogisesti ajatellen vaikuttaa se, kuka USA:ssa on presidenttinä ja minkälaista politiikkaa hänen hallintonsa ajaa yhdessä kongressin ja senaatin kanssa vaikkapa verotuksen suhteen.

Tesla ja presidentti

Pohditaanpa vaikkapa useimpien tuntemaa amerikkalaista sähköautovalmistaja Teslaa. Elon Muskin henkilökohtainen näkemys vaaleista tiedetään ja selvää on, että koko yhtiön tulevaisuudennäkymiin vaikuttavat USA:n presidentti ja hallinto. Teslan tulevaisuuteen vaikuttavat kuitenkin yhtä lailla lukemattomat muutkin USA:n presidentistä riippumattomat asiat, kuten esimerkiksi alihankkijoiden toimittamien osien ja raaka-aineiden saatavuus, valmistuskustannukset eri maissa, teknologian kehitys, muiden maiden verotuskäytännöt ja kriisitilanteet eri puolilla maailmaa – vain muutaman mainitakseni.

Jos tarkastellaan USA:n osakemarkkinoiden tuottoja lähes 100 vuoden ajalta, kertoo data saman asian: presidentin tai tämän puoluekannan perusteella ei pysty luotettavasti ennustamaan markkinoiden tuottoja suuntaan tai toiseen.

Yhden dollarin kehitys eri presidenttien aikana USA:ssa

S&P 500 indeksi 01/1928–07/2024

Aiempaa vastaustani voikin täydentää seuraavasti: ”kyllä, presidentillä on väliä – lukemattomien muiden muuttujien joukossa”. Sijoittajat sijoittavat kuitenkin lopulta juuri yhtiöihin, eivät poliittisiin puolueisiin tai päätöksentekijöihin.

Pitkäjänteisyys palkitsee

Vaikka äänestystulosten perusteella lieneekin turhaa yrittää ennakoida osakemarkkinoiden tuottoja tulevaisuudessa, on yksi asia kuitenkin selvä: markkinat ovat palkinneet pitkäjänteiset sijoittajat – riippumatta siitä, mikä puolue kulloinkin on ollut poliittisesti vallan kahvassa. Onnistuneen sijoittamisen salaisuus onkin epävarmuuden välttelyn sijaan siinä, kuinka epävarmuuden kanssa voi elää. Omia tarpeita vastaava sijoitussuunnitelma on hyvä paikka aloittaa.

Jos haluat tukea tai kertausta sijoitussuunnitelman kulmakiviin, suosittelen ekonomistimme Hannu Nummiaron blogin "Näin teet sijoitussuunnitelman" lukemista täältä.

Sakari Jääskeläinen

johtaja

LähiTapiola Varainhoito

Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.