Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
NäkökulmiaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Olli HeikkinenTyöelämä27.1.2025LähiTapiolan riskikartoitus kertoo – yritykset erityisen huolissaan toimintaympäristön epävakaudestaLähiTapiolan asiantuntijat toteuttavat liiketoimintalähtöisiä riskikartoituksia keskisuurten yritysten johdon kanssa. Vuonna 2024 suurimmat yritysten tunnistamat riskit liittyivät epävakaaseen maailmantilanteeseen, kertoo LähiTapiolan riskienhallinnan johtava asiantuntija Olli Heikkinen.
Vuosi 2024 ei odotuksista huolimatta ollut kasvun vuosi Suomessa. Vaikka inflaatio hidastui merkittävästi, kuluttajien luottamus talouteen pysyi heikkona ja työttömyys kasvoi. Erityisesti julkinen talous oli alijäämäinen. Talouskasvua ei juuri nähty Euroopassakaan. Geopoliittiset riskit, kuten jatkuva Ukrainan sota, Lähi-idän kriisi ja jännitteet Kaukoidässä, vaikuttivat maailmantalouden kehitykseen.

Suurriskejä konkretisoitui ympäri maailmaa. Tulvat, myrskyt, kuivuus ja metsäpalot aiheuttivat merkittäviä tuhoja. Kyberuhat ja -hyökkäykset yleistyivät, ja lisääntynyt polarisaatio nostatti yhteiskunnallista levottomuutta.
Liiketoimintaympäristön muutokset haastavat kannattavuuttaKuluneen vuoden kartoituksissa yritysten useimmiten tunnistamia riskejä olivat liiketoimintaympäristöön, kuten kilpailu- ja markkinatilanteeseen ja suhdannevaihteluihin liittyvät riskit. Yritykset keskittyivät tämän hetken taloudellisen tilanteen ja kannattavuuden hoitamiseen. Inflaation heikkeneminen ei vielä näkynyt rahoituskustannuksiin tai rahoituksen saatavuuteen liittyvien riskien vähenemisenä.

Globaalin maailmantilanteen jännitteet, yhteiskunnan muutostrendit ja sääntelyn lisääntyminen koettiin myös usein uhkina, jotka edellyttävät varautumista ja toimintamallien kehittämistä. Näihin liittyy myös mahdollisuuksia, jotka saattavat vaatia organisaation strategian, johtamisen ja liiketoimintakyvykkyyden kehittämistä.
Yritykset huolissaan kyberuhistaKyberuhat nähdään edelleen merkittävänä huolenaiheena sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Yritykset varautuvat palvelunestohyökkäyksiin, kyberrikollisuuteen sekä yhä enemmän myös valtiollisten toimijoiden aiheuttamiin uhkiin. Tekoälysovellusten nopea kehittyminen nähdään yrityksissä mahdollisuutena, jota ei vielä täysin osata hyödyntää. Samalla tekoälyn nopea kehitys kuitenkin lisää kyberrikollisuuden uhkaa.

Uusien uhkien myötä myös sääntely on kehittynyt. EU:n NIS2-direktiivi pakottaa useat yhteiskunnan kriittiset toimijat varautumaan kyberturvallisuushäiriöihin entistä paremmin. Tietoturvariskit on integroitava osaksi yrityksen riskienhallintaa, ja tietoturvan ylläpitoon sekä tapahtumiin reagointiin on määritettävä prosessit. Merkittävistä poikkeamista tulee ilmoittaa viranomaisille. Velvoitteet koskevat välillisesti myös toimitusketjun osana toimivia yrityksiä, ja muutkin yritykset voivat ottaa oppia tietoturvallisuuden kehittämisessä direktiivin vaatimuksista.
Huoli henkilöstön jaksamisesta lisääntynytTaloudellisen tilanteen epävarmuuden myötä henkilöstön saatavuuteen liittyvät riskit yrityksissä ovat vähentyneet, vaikka osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön löytäminen on yhä haasteellista. Huoli henkilöstön hyvinvoinnista on sen sijaan lisääntynyt, sillä irtisanomiset, uuden henkilöstön palkkaamiseen liittyvä epävarmuus ja epäselvät kasvunäkymät lisäävät kiirettä ja henkilöstön työmäärää. Myös avainhenkilöriskit nähdään pk-yritysten ohuissa organisaatioissa edelleen merkittävinä.Reagointikyvyn ja riskienhallinnan merkitys korostuuVuonna 2025 yritysten on oltava valmiina reagoimaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin sekä arvioimaan strategiaansa ja toimintansa painopisteitä. Riskejä voidaan ennaltaehkäistä panostamalla tilannekuvan luomiseen ja riskienhallintaprosesseihin osana päivittäistä johtamista. Myös varautumisella ja varajärjestelyjen suunnittelulla on tärkeä rooli reagointikyvyn ylläpidossa. Uusien uhkien ja epävarmuuden tilanteessa on kuitenkin myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Hyvällä riskienhallinnalla näihin on turvallisempaa tarttua.Merkittävimmät riskit, kaikki toimialat 2024 (Suomi)
  • Kilpailu- ja markkinatilanne, suhdannevaihtelut ↑
  • Tietoturvallisuus, kyberuhat ↑
  • Strategiaprosessi - toimeenpano ja johtaminen, organisaation kyvykkyys ↑
  • Poliittiset riskit, sääntely, yhteiskunnan muutostrendit ↑
  • Asiakkaat - kannattavuus, menetykset
  • Kannattavuuden heikkeneminen, kustannustaso, hintariski
  • Työhyvinvointi ja -turvallisuus ↑
  • Ammattitaitoisen henkilöstön saatavuus ja osaaminen ↓
  • Avainhenkilöriskit ↓
  • Rahoituskustannukset ja rahoituksen saatavuus
  • Kumppaniriski - toimittajat, alihankkijat, sidosryhmät
Lähde: LähiTapiolan riskikartoitukset pk-yrityksille, N=31

Olli Heikkinen
johtava asiantuntija
LähiTapiola
Näkökulmia
Saaga PatalaTalous13.3.2025Paras aika aloittaa sijoittaminen oli eilen – milloin on toiseksi paras?Moni meistä on lykännyt sijoittamisen aloittamista, odottaen täydellistä hetkeä, mutta todellisuudessa aika on yksi sijoittajan tärkeimmistä valteista. LähiTapiola Varainhoidon palvelujohtaja Saaga Patala pureutuu blogissaan siihen, miksi sijoittaminen kannattaa aloittaa heti ja miten päästä helposti alkuun.Sara AlaviiriTalous9.3.20254 (+1) merkittävää syytä päivittää tuntemistietosi – voita palkinto! Ajantasaiset asiakastiedot ovat avain sujuvaan ja turvalliseen asiointiin. Kun tunnemme sinut ja elämäntilanteesi, varmistamme, että asiointisi sujuu vaivattomasti, kertoo LähiTapiola Varainhoidon rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen asiantuntija Sara Alaviiri. Samalla varmistamme, että noudatamme lakisääteisiä velvoitteita ja torjumme talousrikollisuutta. Päivitä tietosi nyt helposti verkkopalvelussa – ja osallistu arvontaan, jossa voit voittaa upean palkinnon!Timo RitariTalous6.3.2025Osakemarkkinoilla positiivisia signaaleja – Euroopan ja Suomen osakkeet vahvistumassaAlkuvuoden tuotot osoittavat, että sijoittajat ovat siirtäneet katseensa Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta Eurooppaan ja Suomeen. LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Timo Ritari analysoi tekstissään eurooppalaisten osakkeiden potentiaalia – onko edessä uusi nousu?
Katso lisää näkökulmia
UutishuoneNäkökulmiaLähiTapiolan riskikartoitus kertoo – yritykset erityisen huolissaan toimintaympäristön epävakaudestaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn