Olli HeikkinenTyöelämä27.1.2025
LähiTapiolan riskikartoitus kertoo – yritykset erityisen huolissaan toimintaympäristön epävakaudesta

Suurriskejä konkretisoitui ympäri maailmaa. Tulvat, myrskyt, kuivuus ja metsäpalot aiheuttivat merkittäviä tuhoja. Kyberuhat ja -hyökkäykset yleistyivät, ja lisääntynyt polarisaatio nostatti yhteiskunnallista levottomuutta.
Globaalin maailmantilanteen jännitteet, yhteiskunnan muutostrendit ja sääntelyn lisääntyminen koettiin myös usein uhkina, jotka edellyttävät varautumista ja toimintamallien kehittämistä. Näihin liittyy myös mahdollisuuksia, jotka saattavat vaatia organisaation strategian, johtamisen ja liiketoimintakyvykkyyden kehittämistä.
Uusien uhkien myötä myös sääntely on kehittynyt. EU:n NIS2-direktiivi pakottaa useat yhteiskunnan kriittiset toimijat varautumaan kyberturvallisuushäiriöihin entistä paremmin. Tietoturvariskit on integroitava osaksi yrityksen riskienhallintaa, ja tietoturvan ylläpitoon sekä tapahtumiin reagointiin on määritettävä prosessit. Merkittävistä poikkeamista tulee ilmoittaa viranomaisille. Velvoitteet koskevat välillisesti myös toimitusketjun osana toimivia yrityksiä, ja muutkin yritykset voivat ottaa oppia tietoturvallisuuden kehittämisessä direktiivin vaatimuksista.
Kilpailu- ja markkinatilanne, suhdannevaihtelut ↑
Tietoturvallisuus, kyberuhat ↑
Strategiaprosessi - toimeenpano ja johtaminen, organisaation kyvykkyys ↑
Poliittiset riskit, sääntely, yhteiskunnan muutostrendit ↑
Asiakkaat - kannattavuus, menetykset
Kannattavuuden heikkeneminen, kustannustaso, hintariski
Työhyvinvointi ja -turvallisuus ↑
Ammattitaitoisen henkilöstön saatavuus ja osaaminen ↓
Avainhenkilöriskit ↓
Rahoituskustannukset ja rahoituksen saatavuus
Kumppaniriski - toimittajat, alihankkijat, sidosryhmät
Olli Heikkinen
johtava asiantuntija
LähiTapiola