Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
NäkökulmiaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Jyrki MäkeläTalous14.4.2025Klassiset sijoitusopit eivät vanhene – näin ne kantavat myös tullimyrskyissäMarkkinat ovat viime aikoina reagoineet odotettua rajumpiin kauppapoliittisiin linjauksiin. LähiTapiola Varainhoidon johtaja Jyrki Mäkelä muistuttaa vanhoista sijoitusopeista, jotka kantavat myös kriisien yli.
Presidentti Trumpin edestakaiset kauppapoliittiset linjaukset ovat aiheuttaneet maailman pörsseissä poikkeuksellisia päivän sisäisiäkin hintamuutoksia, joita vastaavia pitää hakea vuosikymmenten takaa. Vaikka kauppapoliittisten linjausten epävarmuutta on osattu odottaa, viime päivien ulostulot ovat olleet odotuksia rajumpia, mikä on näkynyt myös markkinareaktioissa. Talousuutisointi keskittyy otsikkotasolla lyhyen aikavälin markkinaolosuhteisiin, joilla maalataan synkkiäkin tulevaisuuden näkymiä. Uhkakuvat ovat saaneet monet säästäjät ja sijoittajat varpailleen: Ovatko keskeiset taloudet ajautumassa taantumaan? Onko edessä pitkäkestoinen eri omaisuusluokkien arvojen aleneminen? Miten käy säästämilleni varoille? Kannattako nyt tehdä mitään ja odottaa parempia aikoja vai pitäisikö oma sijoitussalkku realisoida? Hajautus on yhä toimivin riskienhallintakeinoEpävarmassa markkinatilanteessa tarvitaan kärsivällisyyttä, kurinalaisuutta sekä omassa sijoitussuunnitelmassa pysymistä. Vanha sääntö, ”hajauta” eri omaisuusluokkiin, on edelleen toimivin riskienhallintakeino. Hajautusta voi ja kannattaa tehdä myös ajallisesti, sillä säännöllisesti sijoittamalla pääsee hyödyntämään myös laskumarkkinoiden tuomia mahdollisuuksia. Jos pidättäytyy sijoittamasta epävarmoina aikoina, on varmaa, että menettää markkinoiden positiiviset käännepisteet. Legendaarisen sijoittajan Peter Lynchin lausahdusta lainatakseni: ”More money has been lost preparing for corrections or trying to anticipate correction than has been lost on corrections themselves.” Onnistuisiko ennakointi markkinoiden käännepisteissä? Taitava sijoittaja voisi tietenkin ajoittaa myyntistä ja ostonsa niin, että välttyy negatiivisilta kurssimuutoksilta, mutta tuskin löytyy tahoa, joka on aina onnistunut ja onnistuu vastaisuudessakin välttämään karikot – eivät edes sijoittamisen ammattilaiset.Suuri pörssiromahdus osoitti aikanaan ajallisen hajautuksen merkityksenViimeisen runsaan 30 vuoden aikana olemme kokeneet useita voimakkaita kurssiromahduksia ja epävarmoja tilanteita, joista on kuitenkin toivuttu suhteellisen nopeasti (kuva 1).
Kuva 1. Maailman osakemarkkinan indeksoitu kehitys 1988–2025 / 3
Lähde: LähiTapiola Varainhoito Oy
Kriisien pituutta on tietenkin vaikea ennustaa ja siksi onkin syytä hakea esimerkkiä pitkäaikaisemmasta kriisistä hieman kauempaa historiasta. Elokuussa 1929 USA:n osakemarkkinoilla saavutettiin kaikkien aikojen korkein kurssitaso. Tämän jälkeen koettiin kuuluisa pörssiromahdus, jonka seurauksena sen aikainen teollinen maailma ajautui pitkäkestoiseen lamaan. Lamasta toipuminenkin kesti vuosikymmenen, jonka jälkeen ajauduttiin vielä uuteen maailmaansotaan kuudeksi vuodeksi. Jos kuvitellaan epäonninen sijoittaja (kuva 2), joka olisi elokuun 1929 pörssihuumassa laittanut säästönsä yhdellä kerralla osakemarkkinoille, niin hänellä olisi kestänyt lähes 25 vuotta saada rahansa takaisin nimellisesti ja reaalisesti 29 vuotta. Jos sama epäonninen sijoittaja olisikin laittanut pottinsa esim. 10 erässä noin puolen vuoden välein elokuusta 1929 alkaen, niin olisi kestänyt noin viisi vuotta ja reaalisesti noin neljä vuotta päästä plussalle. Täydellistä ”hopealuotia” ei ehkä ole löydettävissä, mutta ajallisella hajautuksella pystyy lievittämään kurssilaskusta aiheuttamaa tuskaa.

Kuva 2. USA:n osakemarkkinat. Nimellinen tuottokehitys 1929–1954 Kertasijoittaja vs. Ajallinen hajauttaja
(laskelmissa ei ole huomioitu kaupankäyntikustannuksia eikä mahdollisia korkotuottoja)
Tehokas hajautus eri omaisuuslajeihin, mutta myös ajallinen hajautus eli säännöllinen sijoittaminen ovat parasta riskienhallintaa. Lisäksi kannattaa hyväksyä se tosiasia, että kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä. Aika on lopulta sijoittajan puolella ja sen merkitys korostuu erityisesti talouden vaikeina aikoina.

Vanhat ja hyväksi todetut opit, joilla sijoittajat ovat selvinneet myös haastavina aikoina:
  1. 1.
    Sopeuta sijoitussalkkusi riskiprofiili omaan riskinsietokykyysi. Hajauta sijoitusriskiä eri omaisuusluokkiin, mutta myös eri omaisuusluokkien sisällä niin maantieteellisesti kuin sijoitustyylillisesti sekä huolehdi riittävästä likviditeetistä.
  2. 2.
    Tasapainota salkkusi aika ajoin alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi, muuta suunnitelmaa vain, jos oma tilanteesi tai tavoitteesi muuttuvat. Pikavoittojen metsästäjälle ajoitus ostolle on äärimmäisen tärkeää. Siinä onnistuminen on yleensä sattumaa, joten yleensä lisäsijoitukset kannattaa hajauttaa myös ajallisesti.
  3. 3.
    Tutustu myös sijoittajan muistisääntöihin Seligson & Co -verkkosivuilta.

Jyrki Mäkelä
johtaja
LähiTapiola Varainhoito
Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.
Näkökulmia
Susa NikulaTyöelämä24.4.2025Voiko johtaja tehdä nelipäiväistä työviikkoa?Siirryin vuoden alussa tekemään nelipäiväistä työviikkoa LähiTapiola-ryhmän ihmisistä ja kulttuurista vastaavana johtajana. Päätöksestä kerrottuani olen saanut spontaanit aplodit ja onnitteluja rohkeudesta, mutta myös ”voimia ja jaksamista” -toivotuksia haastavassa tilanteessa. Reaktiot ovat yllättäneet minut, sillä ne huokuvat ennakko-oletusta: johtajan ei ole tapana huolehtia omasta hyvinvoinnistaan kuin vasta pakon edessä. Tästä ei kuitenkaan ole minun kohdallani kysymys. Miksi siis päädyin työaikaa lyhentämään ja mitä olen alkuvuoden aikana oppinut?Jari JärvinenTalous13.4.2025Kauppasodan talous- ja markkinavaikutukset: diilien tie vai eskalaatio?Kireät kauppasuhteet lisäävät epävarmuutta ja voivat muuttaa markkinoiden suuntaa merkittävästi. LähiTapiola Varainhoidon pääekonomisti Jari Järvinen tarkastelee kahta mahdollista skenaariota sekä niiden talous- ja markkinavaikutuksia. Sari Aalto-Matturi ja Pasi HaaralaTerveys11.4.2025Nuorten mielenterveyskriisi koskee koko yhteiskuntaaAikuiset tarvitsevat parempia välineitä lasten ja nuorten pahoinvoinnin kohtaamiseen, kirjoittavat Sari Aalto-Matturi ja Pasi Haarala.
Katso lisää näkökulmia
UutishuoneNäkökulmiaKlassiset sijoitusopit eivät vanhene – näin ne kantavat myös tullimyrskyissäHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn