Henkivakuutus hyödyttää, kun varallisuutta on tai sitä peritään – moni ei huomioi perinnönsaajien perintöveron suuruutta
Monissa perheissä perintöjen arvo ylittää verotettavan rajan, mutta harvat ovat varautuneet verotukseen vakuutuksilla. Yrittäjien ja perheiden taloudellisen turvan varmistaminen vaatii huolellista suunnittelua ja riskien hallintaa, jotta yllättävät tilanteet eivät horjuta taloudellista tasapainoa, pohtii LähiTapiola Henkiyhtiön myyntijohtaja Eeli Hulmi blogissaan.
Kesän helteillä metsässä, sahan kanssa kulkiessa ja paarmojen hetkeksi hellittäessä painostuksensa, tuli pohdittua perinteet ja jatkumot yli sukupolvien. Tänä keväänä istutetut männyntaimet ovat täydessä mitassa vasta vuosikymmenten päästä – riippumatta siitä kaadetaanko niitä silloin vai antaako jälkipolvi metsän jatkaa korkeuksiin kohoamista.
Perintöasioiden suunnittelussa omaisuuden muodolla on väliä
Monessa perheessä jälkipolvien tarpeiden ja taloudellisen turvan varmistaminen konkretisoituu viimeistään, kun perhettä kohtaa kuolema. LähiTapiolan Arjen katsauksessa (1/24) selvisi, että noin puolet vastaajista joko ovat saaneet tai todennäköisesti saavat tulevaisuudessa perintöä, jonka arvo ylittää perintöverotettavan rajan eli yli 20 000 euroa. Keskimääräistä yleisempää tämä on toimihenkilöillä (ylemmät toimihenkilöt 70 %, alemmat toimihenkilöt 58 %) sekä johtotehtävissä työskentelevillä (63 %). Yllättävän harvalla perinnön jättäjällä oli kuitenkaan vakuutuksen kautta tehtyjä järjestelyitä. Vain kahdeksan prosenttia vastaajista oli hyötynyt henki- tai sijoitusvakuutuskorvauksesta perintöveron maksussa. Reilu kolmannes käytti perintöveroihin kuolinpesästä realisoitavaa varallisuutta toisen kolmanneksen maksaessa verot omasta pussistaan. Mitä ongelmia tästä voi seurata?
Taloudellisten puitteiden turvaamiseen on hyvä käyttää hetki aikaa etenkin, jos:
1. perittävää omaisuutta on kiinteässä muodossa tai
2. sen realisointi ei ole tarkoituksenmukaista tai
3. sekä perinnön jättäjän että perillisten intresseissä on omaisuuden siirtyminen sukupolvelta seuraavalle.
Esimerkiksi perittävä metsäomaisuus voi olla kymmenien kasvukausien päässä kaatokorkeudesta, jolloin parturointi pelkästään likvidien varojen saamiseksi ei ole metsänhoidollisesti järkevää.
Osakasriski on yrittämisen erityispiirre
Yrittäjien kohdalla vielä tarkempi puntarointi on paikallaan. Yritystoiminnan jatkuvuuden kannalta yrityksen omaisuuden realisoiminen voi pahimmillaan johtaa firman toimintaedellytysten heikkenemiseen tai jopa loppumiseen. Toinen elementti yritystoiminnan jatkuvuuden kannalta on usean osakkaan väliset tarpeet; kaikissa tilanteissa sukupolvenvaihdos ei ole suunnitelmissa vaan esimerkiksi avainosakkaan menehtymisen varalle osakassopimuksessa voidaan sopia, että muut osakkaat lunastavat omistuksen kuolinpesältä. Tällä järjestelyllä turvataan myös menehtyneen omaisten intressejä ja tulevaisuutta.
Mitä, jos matka katkeaa kesken aktiiviuran?
Oman toimintakyvyn menettäminen terveydellisistä syistä parhaassa työiässä on LähiTapiolan laskelmien mukaan keskituloiselle vähintäänkin omakotitalon suuruinen, satojen tuhansien eurojen arvoinen riski. Entäpä työkyvyttömyyden vaikutus vaikkapa menestyvän yrittäjän tai erityisen hyvätuloisen toimihenkilön ja johtajan tulevien vuosien ansionmenetykseen? Avainkysymys on, nousisiko hintalappu yli kipurajan (usein näin käy) ja tiedätkö itse oman riskisi euromääräisen suuruuden. Fiksulla taloussuunnitelulla riskien vaikutuksia pystytään rajaamaan, jolloin voi luottavaisin mielin keskittyä tekemiseen.
Mistä rahat?
Avainkysymys onkin mistä rahat saadaan näihin tilanteisiin? Henkivakuutuksen keinoin pystytään sekä suunnitellusti kohdistamaan sijoitusvakuutuksella jo kertynyttä varallisuutta perillisille tai joillekin perillisistä. Näin esimerkiksi nuorten, jopa alaikäisten perillisten välinen henkilökohtainen taloudellinen valmius ei aiheuta kitkaa tai hampaiden kiristymistä asioita selvitellessä.
Suunniteltujen siirtojen rinnalla on hyvä muistaa, että elämä ei aina etene suunnitelmien mukaan. Koska työura voi katketa yhtäkkiä moni hyödyntää myös riskihenkivakuutusta yllättävien tilanteiden varalle. Perheiden perintövero- tai muiden intressien rinnalla esimerkiksi osakasriskin turvaamiseksi voidaan rakentaa liikekumppanuusturva osakkaiden välille, jolla turvataan likvidit varat lunastusta varten, yllättävän menehtymisen sattuessa kohdalle.
Riskihenkivakuutus onkin monelle varakkaammallekin henkilölle kustannustehokas tapa rajoittaa taloudellisia riskejä aktiiviuran aikana; perussääntö on vakuuttaa ne riskit, joita ei ole varaa tai joita ei haluta maksaa omasta kassasta.
Raivaussahan kanssa metsässä työskennellessä kannattaa laittaa suojalasit silmille ja korven keskellä hyvältä kumppanilta saa seuran lisäksi tarvittaessa apukäden isompiin tai pienempiin nyrjähdyksiin. Samoin on myös varautumisessa henkilöriskeihin – näin vältytään talouden ennakoimattomilta yllätyksiltä joko itselle, liikekumppaneille tai perillisille.
Eeli Hulmi
myyntijohtaja
LähiTapiola Henkiyhtiö