Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
NäkökulmiaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Teemu RastasTalous16.2.2025Hajauttava sijoittaja hyötyy monipuolisista tuoton lähteistäHajautusta kutsutaan ainoaksi ilmaiseksi lounaaksi sijoittamisessa, sillä hyvällä hajautuksella saadaan pienennettyä salkun riskitasoa ja mahdollistettua tasaisempi arvonkehitys. LähiTapiolan laajasti hajautetut varainhoitosalkut on rakennettu nämä tavoitteet mielessä ja ne mahdollistavat pääsyn sijoituskohteisiin, jotka ovat normaalisti mahdollisia vain suursijoittajille, kertoo LähiTapiola Varainhoidon senior varainhoitaja Teemu Rastas.
Hajauttavalle sijoittajalle on tarjolla laajasti erilaisia tuoton lähteitä ja myös mahdollisuuksia, jotka ovat yleensä vain ammattisijoittajien saatavilla. Laajaa omaisuusluokkahajautusta hyödynnetään sijoitusvakuutukseen saatavissa varainhoitosalkuissamme: Laaja Maltti, Laaja Tasapaino sekä Laaja Rohkea. Nämä varainhoitosalkut on rakennettu menestymään erilaisissa markkinatilanteissa.Laajan hajautuksen mahdollisuudetOmaisuusluokkahajautusta hyödyntävässä salkussa tuottoa tuovat muun muassa osingot pörssiyhtiöiden osakkeista, kasvuyhtiöt pääomasijoituksissa, korkotuotot valtiolainoista ja vuokratuotot kiinteistösijoituksista.LähiTapiolan laajasti hajautetuissa varainhoitosalkuissa sijoitukset on hajautettu myös maantieteellisesti ympäri maailman ja eri toimialoille. Osakkeissa mukana voi olla niin teknologiajättejä USA:sta, lääkeyhtiöitä Euroopasta kuin metsäteollisuuden yhtiöitä Suomesta. Korkosijoituksissa on mukana erityyppisiä sijoituksia vakaista valtiolainoista korkeamman riskiluokan yrityslainoihin. Kiinteistösijoituksissa haetaan hyvää vuokratuottoa suomalaisilta kiinteistömarkkinoilta. Tällöin yksittäisen sijoituskohteen vaikutus kokonaistuottoon jää hajautetussa salkussa maltilliseksi.Kiinteistösijoituksissa hyvän hajautuksen saaminen salkkuun suorilla sijoituksilla vaatii suuria pääomia, ja pääomasijoituksissa parhaat rahastot avaavat ovensa vain harvoille ja valituille. LähiTapiola on ollut näissä omaisuusluokkina suurena sijoittajana jo pitkään ja tarjoaa myös asiakkailleen mahdollisuuden olla mukana samoissa sijoituskohteissa kuin suuret ammattimaiset sijoittajat.Hyvän hajautuksen konkreettiset hyödyt voi nähdä hyvin silloin, kun jokin omaisuuslaji ei menesty toivotulla tavalla. Esimerkiksi kiinteistösijoitukset ovat kohdanneet viime vuosien aikana haastavan markkinatilanteen mm. korkojen nousun myötä ja kiinteistösijoitusten arvot ovat olleet laskusuunnassa. Samaan aikaan osakesijoitukset ovat kuitenkin olleet vahvassa myötätuulessa ja yrityslainoista on saatu hyviä tuottoja. Suhdannenäkymä näyttää edelleen vihreää valoa riskinotolle, mutta epävarmuuden kasvu toimintaympäristössä muistuttaa siitä, ettei kaikkia munia kannata pitää samassa korissa.
Kuvio 1. Laajan hajauksen varainhoitosalkkujen omaisuusluokkien kehitys perustamisajankohdasta (29.3.2021-31.12.2024). Lähde: LähiTapiolan verkkopalvelu* Erilaiset hajautukset erilaisiin sijoitustavoitteisiinLaajaa omaisuusluokkahajautusta hyödynnetään sijoitusvakuutukseen saatavissa varainhoitosalkuissamme: Laaja Maltti, Laaja Tasapaino sekä Laaja Rohkea. Autamme sinua valitsemaan sijoitustavoitettasi ja riskinsietokykyäsi vastaavan salkun.Laaja Tasapaino -salkku on keskimatalan riskintason sijoituskohde ja sisältää neutraalitilanteessa osake- ja korkosijoituksia 70 % ja kiinteistö- sekä pääomasijoituksia yhteensä 30 %. Salkku sopii pitkäjänteiselle sijoittajalle, joka on valmis pitämään sijoituskohteen vähintään suositellun sijoitusajan, joka on viisi vuotta.
Kuvio 2. Laaja Tasapaino -salkun jakauma omaisuusluokkiin normaalitilanteessa.Asiantuntevat salkunhoitajat seuraavat markkinatilannettaSeuraamme markkinatilannetta ja sijoituksia koko ajan. Laajan hajautuksen varainhoitosalkkujen allokaatiota muutetaan markkinatilanteen mukaan, ja taustalla on aina LähiTapiolan sijoitusfilosofia ja näkemyksemme.Teemu Rastas
Senior varainhoitaja
LähiTapiola Varainhoito
*Verkkopalvelussa esitetyt tiedot perustuvat LähiTapiolan omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola pitää oikeina ja luotettavina. LähiTapiola ei vastaa verkkopalvelussa esitetyn informaation mahdollisista puutteista tai virheistä eikä sen käytöstä aiheutuneista välittömistä tai välillisistä vahingoista. Tämä on mainos eikä tätä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi sijoittaa. Sijoitusvakuutukset ja kapitalisaatiosopimukset myöntää LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö ja omaisuudenhoitajana toimii LähiTapiola Varainhoito Oy. Vakuutuksenantajaa edustava asiamies: LähiTapiola Varainhoito Oy. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä joko osittain tai kokonaan. Huomioithan, että vaikka laajan omaisuusluokkahajautuksen varainhoitosalkuissa on samoja sijoituskohteita kuin LähiTapiolalla, LähiTapiolan sijoitustoiminnan tuotot eivät ole suoraan verrattavissa valitsemasi varainhoitosalkun tuottoihin. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sopimusta tai -ja sijoitustuotetta koskeviin materiaaleihin. Vakuutusten ja sijoituskohteiden avaintietoasiakirjat löydät osoitteesta www.lahitapiola.fi.
Näkökulmia
Jari JärvinenTalous28.4.2025 Miksi Maailma-rahastot menestyvät vuodesta toiseen rahastovertailuissa?LähiTapiolan Maailma-rahastot ovat keränneet jälleen tunnustusta arvostetussa Lipper Fund Awards 2025 -vertailussa. LähiTapiola Varainhoidon pääekonomisti ja johtaja Jari Järvinen analysoi hoitamiensa rahastojen menestystä ja tulevaisuutta.Susa NikulaTyöelämä24.4.2025Voiko johtaja tehdä nelipäiväistä työviikkoa?Siirryin vuoden alussa tekemään nelipäiväistä työviikkoa LähiTapiola-ryhmän ihmisistä ja kulttuurista vastaavana johtajana. Päätöksestä kerrottuani olen saanut spontaanit aplodit ja onnitteluja rohkeudesta, mutta myös ”voimia ja jaksamista” -toivotuksia haastavassa tilanteessa. Reaktiot ovat yllättäneet minut, sillä ne huokuvat ennakko-oletusta: johtajan ei ole tapana huolehtia omasta hyvinvoinnistaan kuin vasta pakon edessä. Tästä ei kuitenkaan ole minun kohdallani kysymys. Miksi siis päädyin työaikaa lyhentämään ja mitä olen alkuvuoden aikana oppinut?Jyrki MäkeläTalous14.4.2025Klassiset sijoitusopit eivät vanhene – näin ne kantavat myös tullimyrskyissäMarkkinat ovat viime aikoina reagoineet odotettua rajumpiin kauppapoliittisiin linjauksiin. LähiTapiola Varainhoidon johtaja Jyrki Mäkelä muistuttaa vanhoista sijoitusopeista, jotka kantavat myös kriisien yli.
Katso lisää näkökulmia
UutishuoneNäkökulmiaHajauttava sijoittaja hyötyy monipuolisista tuoton lähteistäHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn