Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Outi VänniTalous14.11.2023

Mieli, jaksaminen ja talous – miten nämä kytkeytyvät toisiinsa?

Miten mielenterveys ja yksilön taloustilanne liittyvät toisiinsa? Vaikuttaako talous mielen hyvinvointiin vai mielenterveys taloudelliseen toimintakykyyn? LähiTapiola Varainhoidon johtaja Outi Vänni pohtii aihetta blogissaan, kun muun muassa epävarma taloustilanne koettelee monen jaksamista.

Nuorena juristina toimin jonkin aikaa yleisenä oikeusavustajana. Silloin huomasin, että talouden ja jaksamisen kanssa yksi ongelma johtaa helposti toiseen. Joskus ongelmat voivat kasaantua nopeastikin hankalaksi vyyhdiksi.

Mielenterveyden ongelma saattaa käynnistää ikävän taloudellisen tapahtumasarjan, joka puolestaan pahentaa mielenterveyshaasteita.

Tässä pari esimerkkiä:

  • Vakavan masennuksen takia omat raha-asiat, kuten laskujen maksaminen voivat jäädä hoitamatta. Kun vuokran jättää maksamatta, niin ennen pitkää seuraa vuokravelkomus- ja häätökanne. Maksuhäiriömerkinnän takia uuden vuokrasopimuksen tai asuntolainan saaminen vaikeutuu.

  • Mielen haasteiden takia voi myös tulla solmineeksi huonoja sopimuksia, joista irtipääsy on hankalaa. Voimavarat tai keskittymiskyky eivät ehkä aina riitä sopimusehtojen lukemiseen ja oikeustoimen järkevyyden arviointiin.

  • Sairaus voi altistaa taloudelliselle hyväksikäytölle. Hyväksikäyttäjä voi olla omasta lähipiiristä tai ylihintaisen/turhan tavaran sinnikäs kauppias.

  • Talousahdinko tai häädön kaltainen uhka taas saa kenet tahansa ahdistumaan.

Mitä näistä mielenterveyden ja talouden yhtymäkohdista sitten tulisi ajatella? Miten voi huolehtia omasta pärjäämisestään – ja ennen kaikkea tarvittaessa auttaa toista? Tässä muutama miete mielenterveyden ja talouden yhteydestä:

  1. 1.

    Hoitamalla raha-asiansa kunnolla, hoitaa myös mielenterveyttään.

  2. 2.

    Pitämällä huolta henkisestä hyvinvoinnistaan, ehkäisee talousongelmia.

  3. 3.

    Sekä talousongelmiin että mielenterveysongelmiin voi saada apua.

  4. 4.

    Toimiminen ajoissa kannattaa. Alkuvaiheessa kummatkin ongelmat ovat helpommin ratkaistavissa, mutta koskaan ei ole myöhäistä!

  5. 5.

    Jos huomaat, että läheisesi voimat eivät riitä arkiasioiden hoitamiseen, kysy tarvitseeko hän apua.

  6. 6.

    Edunvalvojan hankkiminen voi olla tarpeen vakavista mielenterveysongelmista kärsivän henkilön taloudellisen turvallisuuden takaamiseksi. Ota asia puheeksi, jos huomaat läheisen edun olevan vaarassa.

Hyviä neuvoja oman tai läheisen auttamiseen löytyy Talous- ja velkaneuvonnan sivuilta, esimerkiksi täältä ja täältä.

Outi Vänni
johtaja
LähiTapiola Varainhoito