Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Outi VänniTalous6.6.2024

Suunnittele, laske ja varaudu – seitsemän vinkkiä kohtuulliseen ja vastuulliseen kesälomaan

Kesälomat ovat vuoden odotetuinta aikaa suomalaisille. Monien suomalaisten talous on ollut tiukoilla ja stressiä voi aiheuttaa alkava lomakausi, joka yleensä tietää myös lisää menoja. Tässä LähiTapiola Varainhoidon Outi Vännin vinkit siihen, miten lomailla budjettiystävällisesti ja vastuullisesti.Lue lisää sijoittamisesta

Suomalaisten rahat ovat tiukoilla ja lomakausi alkamassa. Monessa perheessä lasketaan rahoja ja yritetään sovittaa lomatoiveita nousseisiin kustannuksiin. Oman haasteensa tuo myös lomailun ympäristövaikutusten huomioiminen. Monelle loman suola on ympäristönvaihdos pois kotinurkista, vaikka matkustaminen on yksi suurimmista ilmastovaikutuksista.

Tässä minun vinkkini kesälomaan, jossa pidät sekä kukkaron että päästösi hallinnassa.

Aloita budjetista ja päätä paljonko loma saa maksaa

Suunnittele lomabudjettisi etukäteen. Kun olet selvittänyt mitä loma saa maksaa, voit edetä tiedon keräämiseen ja loman suunnitteluun. Ensin tietty suuret linjat, kuten onko toiveena lähiloma vai kaukomatka. Loman ajankohdan ajoittaminen koulujen loma-aikojen ulkopuolelle voi tarjota sievoiset säästöt. Pohdi seuraavaksi kohteen hintatason perusteella karkeat suunnitelmat lomalle.

Kohteeseen pääseminen ja majoitus

Jos lomaan sisältyy matkustamista, selvitä eri matkustustapojen hinnat ja aikataulut. Huomioi myös matkatavaroiden kuljettamisen kustannukset. Halvan lentolipun hinta voi muuttua kalliiksi kokonaiskuluksi, kun otat vertailuun myös tarvitsemasi lisäpalvelut.

Kohteen valittuasi mieti majoitusvaihtoehdot. Majoitu alueille, joissa on hyvät julkisen liikenteen yhteydet ja mahdollisuuksia liikkua kestävästi, kuten pyöräillen tai kävellen. Budjetoi liikkumiskustannukset myös määränpäässä. Tutki pääseekö esimerkiksi lentokentältä edullisesti julkisilla vai joudutko turvautumaan taksiin.

Harkitse myös junan tai bussin käyttöä lentokoneen sijaan. Voitko mahdollisesti jakaa kyytejä jonkun kanssa?

Hotellihuoneiden vertailussa kannattaa huomioida sisältyykö aamiainen huoneen hintaan. Maksullisista hotelliaamiaisista kertyy helposti kymmenienkin eurojen lisähinta. Ruokailun kustannuksiin voi muutenkin vaikuttaa majoitusvalinnoilla. Hotellin vaihtoehtona huoneiston vuokraaminen voikin olla kannattavaa erityisesti isommille seurueille ja lapsiperheille. Kokkailu vieraassa maassa paikallisia raaka-aineita ja toreja hyödyntämällä voi olla paitsi edullista, myös hauska ja vastuullinen kulttuurikokemus.

Huomio myös pieniin rahavirtoihin

Pidä mielessä myös pääsyliput, bussimaksut, retket, juomat, juomarahat ja mahdolliset verot.  Tippikäytännöt vaihtelevat ja monissa maissa ravintolan asiakkailta odotetaan 20 %:n juomarahoja. Joissain maissa myös ostoksiin lisätään vero vasta kassalla.

Lähikohteessa edullisesti ja vähemmillä päästöillä

Arjesta voi irrottautua myös kotilomalla. Silloin kannattaa rikkoa rutiinit, vaikka piknikeillä ja muutenkin poistua arkisilta reiteiltä. Retkeilemällä toisissa kaupunginosissa tai kulmakunnilla voi nähdä omat asuinseutunsa uusin silmin. Museoiden ilmaisia aikoja hyödyntämällä voi päästä taiteen ja kulttuurin äärelle ilman lippukuluja.

Lomatunnelmaan voi päästä myös lähikohteissa. Suomi on pullollaan upeita luontokohteita ja paikkoja, joihin pääsee edullisesti tai ilmaiseksi.  Katso blogin lopusta ideani Suomi-lomalle.

Vastuullisesti lähellä ja kaukana

Kun suunnittelet aktiviteetteja lomallesi, pyri valitsemaan asioita, jotka kannattelevat paikallista kulttuuria, yhteisöä, sosiaalisia rakenteita ja ympäristöä. Osallistu retkille, joissa opit paikallisesta elämästä tai kulttuurista. Suosi paikallisten tuottamia palveluita, esimerkiksi paikallisten omistamia ravintoloita, jotka tarjoavat lähiruokaa.

Lomalla voi olla houkuttelevaa tehdä ostoksia matkamuistoiksi, mutta pyri myös silloin olemaan vastuullinen kuluttaja. Vältä turhien esineiden ostamista ja suosi paikallisia tuotteita. Tarkista myös, että ostamasi tuotteet on valmistettu kestävistä materiaaleista.

Varaudu yllätyksiin

Lakot, mielenosoitukset, luonnonmullistukset, sairastumiset voivat pistää lomavieton uusiksi. Varaudu matkustaessasi aina myös mahdollisiin lisäkuluihin ja siihen, ettei korttimaksaminen toimi kaikkialla tai kaiken aikaa. Ota paikallisten viranomaisten varoitukset vakavasti, et varmaan halua jättää vierailustasi muistoksi maastopaloa.

Vakuutuksilla varautuminen on viisautta. Kalleimpia aterioita ei tarjota viiden tähden hotelleissa, vaan vieraiden maiden sairaaloissa.

Aseta odotukset realistisiksi ja nauti pienistä asioista

Älä odota, että unelmien loma korjaa arjen perustavaa laatua olevat valuviat. Nauti yhdessäolosta, mutta jos tarvitset omaa aikaa, yritä järjestää sitä.

Outin vinkkinurkka edullisiin elämyksiin:

Outi Vänni
johtaja
LähiTapiola Varainhoito

Blogi on julkaistu alun perin kesäkuussa 2023 ja sitä on päivitetty kesäkuussa 2024.

Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.