Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Timo RitariTalous16.6.2022

Sijoittajapsykologiaa - se ei ole erilaista tällä(kään) kertaa

Tina ja Fomo vaihtuivat Taraan. Markkinoilla on liikkeellä aina uusia sloaganeita, joilla pyritään selittämään markkinaliikkeitä. Salkunhoitaja Timo Ritari kertoo, mikä sijoittajalle on oleellista heiluvassa markkinassa.Lue lisää sijoittamisesta

Osakemarkkinoilla kuulee usein lentävän lauseen ”se on erilaista tällä kertaa”. Lausetta käytetään kuvaamaan mitä markkinoilla tapahtuu. Sillä perustellaan, että historia ei toista itseään. Usein näin onkin. Markkinoihin vaikuttaa aina monien asioiden summa. Jokainen sykli on erilainen. On kuitenkin asioita, jotka pysyvät syklistä toiseen.

Taloussyklit ja sijoittajien näkemykset vaihtelevat. Viime syksyyn asti, useamman vuoden ajan osakemarkkinoiden liikkeitä ja sijoittajien käyttäytymistä tukivat sellaiset ilmiöt kuin TINA (There Is No Alternative) tai FOMO (Fear of Missing Out). Nämä yhdessä avokätisen keskuspankkipolitiikan houkuttivat osakemarkkinoille paljon uutta pääomaa ja uusia sijoittajia. Nyt kaiken edellä mainitun jälkeen kuskin paikalle on tullut TARA (There Are Reasonable Alternatives). Kurssilaskujen ja korkojen nousun seurauksena osakkeille on ilmaantunut vaihtoehtoja. Mikään ei ole muuttunut. Aina tulee uusia markkinasloganeita, joilla pyritään selittämään markkinaliikkeitä.

Pandemia katkaisi toimitus- ja logistiikkaketjut, laivat ja kontit olivat väärissä paikoissa ja keskuspankit toteuttivat hyvin avokätistä elvytystä. Työelämässä ihmiset siirtyivät toisille aloille aiheuttaen, varsinkin Yhdysvalloissa, kovaa kilpailua työvoimasta ja palkkojen nousua. Tämä sama ilmiö on näkyvissä myös Suomessa. Ja kaiken lisäksi Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sota aiheutti lisää pullonkauloja ja kiihdytti erityisesti raaka-aineiden ja energian hintojen nousua. Nyt keskuspankit joutuvat reagoimaan inflaatiota vastaan ja ovat pakotettuja nostamaan korkoja. Nämä kaikki tapahtumat ovat johtaneet siihen, että vuoden alku on ollut heikko niin osake- kuin korkosijoittajalle. On harvinaista, että molemmat omaisuusluokat ovat näin heikkoja samanaikaisesti. Osakesijoittajalle vuoden alku on ollut heikoin sitten 1950-luvun.

Ennustitko tämän kaiken tammikuun alussa? Tai tiedätkö, milloin markkina taas kääntyy?

Ennustaminen, varsinkin tulevaisuuden, on vaikeaa. Syklit tulevat ja menevät, markkinat nousevat ja laskevat. Se, mikä pysyy myös tällä kertaa ovat sijoittajan tuntemukset. Epävarmuus, ahdistus ja jopa pelko (jos on ottanut liian paljon riskiä) iskevät sijoittajaan, kun markkinat heiluvat voimakkaasti. Näin tapahtuu aina, kun markkinaliikkeet ovat isoja. Tällöin on tärkeää miettiä omaa käyttäytymistä ja omaa sijoitussuunnitelmaa. Markkinapelolle tai hätiköidyille päätöksille ei ole syytä antaa valtaa. Yksi sijoitusviisauksia on olla kärsivällinen ja hyödyntää sijoittajien laumakäyttäytymistä. Antaa muiden panikoida.

Kärsivällisyys ja oma sijoitussuunnitelma ovat nyt avainasemassa. Supervoimia. Kun oma riskinkantokyky on kohdallaan, niin ei kannata lopettaa säästämistä ja sijoittamista. Jos aina hyppää pois markkinoilta, kun markkinat heiluvat ja huonot uutiset iskevät päälle, niin helposti menettää käänteen kurssinousut. Kun uutisvirta kääntyy positiivisemmaksi, oma rohkeus ja halu palata takaisin osakemarkkinoille on palannut, niin usein iso osa markkinaliikkeestä on jo tapahtunut. Tämän kaltaisella strategialla on vaikea menestyä pitkällä tähtäimellä.

Oman sijoitussuunnitelman yksi tärkeimpiä, ellei tärkein elementti on aikajänne: milloin tarvitset pääoman tai kertyneet tuotot. Tämä täytyy pitää mielessä. Osakemarkkinat nousevat pitkällä aikavälillä, siksi on oleellista pysyä mukana. Säästäminen on kuin pitkän matkan juoksu, ei 100 metrin sprintti.

Näin kesälomakauden kynnyksellä on hyvä pitää mielessä, että korkoa korolle -efekti toimii myös muualla kuin sijoittamisessa. Se pätee niin lukemisessa, uuden oppimisessa kuin ihmissuhteissa.

Timo Ritari
salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoituskohteen lakisääteisiin dokumentteihin, jotka ovat saatavilla LähiTapiolan nettisivuilla. Tässä esitettyjä tietoja ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä tietoja ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai -palveluilla.