Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Juha MalmTalous26.5.2022

Onko nyt oikea aika sijoittaa metsään? osa 2 – epävarmuus markkinoilla parantaa metsän näkymiä

Sijoitusjohtaja Juha Malm kysyi vuosi sitten: Onko nyt oikea aika sijoittaa metsään?  Lue, miten epävarmuus sijoitusmarkkinoilla vaikuttaa metsäsijoitusten näkymiin.

Keskuspankkien voimakkaan elvyttävän rahapolitiikan seurauksena olemme kuluneen vuoden aikana saaneet voimakkaan inflaation, jota edelleen ovat vihreä siirtymä ja Venäjän sota Ukrainassa voimistaneet. Keskuspankit ovat joko ilmoittaneet elvytyksen päättämisestä tai jo aloittaneet koronnostot. Kun samalla maailman talouden kasvu on taittunut, ovat sijoittajat täysin uuden näkymän edessä – sijoitusten reaalituotot ovat matalat tai negatiiviset. Toteutuneet alkuvuoden osake- ja korkomarkkinoiden tuotot ovat poikkeuksetta negatiiviset, mutta toistaiseksi ns. private assettien, joihin metsätilatkin lukeutuvat, tuotot ovat olleet hyvät ja listatun markkinan heikkous ei tähän ole vaikuttanut. Erityisesti metsätilojen osalta Ukrainan sota ja siihen liittyvät pakotteet ovat aiheuttaneet vähintäänkin tilapäisen puupulan ja puun hinnan nousun.

Miltä metsäsijoittaminen nyt näyttää?

Omenoita ja päärynöitä ei pidä vertailla, mutta julkisten tietojen perusteella vaikuttaisi, että suomalaiset metsätiloihin sijoittavat sijoitusrahastot raportoivat vuodelta 2021 n. 4 – 10 prosentin tuotot, jotka vaikuttavat varsin hyviltä myös verrattaessa muiden omaisuusluokkien tuottoihin - korkosijoitukset 2,1 prosenttia, osakkeet 24,8 prosenttia ja kiinteistösijoitukset 8,3 prosenttia (Suomen työeläkejärjestelmä, 2021).

Kilpailu parhaista metsätiloista on edelleen kovaa ja siksi on ensiarvoisen tärkeää, että toimimme aktiivisesti markkinoilla, käytämme parhaita asiantuntijoita ja meillä on sijoituskapasiteettia kauppojen toteuttamiseksi – tähän meillä on nyt erinomaiset edellytykset.

LähiTapiola Yhteismetsä 2021

Meille vuosi 2021 oli toiminnan käynnistämisen vuosi ja onnistumisia oli laajasti; markkinoinnissa, viestinnässä ja tilojen hankkimisessa. Lisäksi muodostimme hallinnon ja käynnistimme toiminnan.

Ennen kaikkea hankimme ensimmäiset metsätilat yhteismetsäämme.

Olemme olleet esillä laajasti perinteisessä printtimediassa, sidosryhmätilaisuuksissa ja sähköisessä mediassa.

Rahaston koon osalta olemme edenneet suunnitelmamme mukaisesti ja sen koko on vuoden loppuun mennessä 25 miljoonaa euroa, haastavasta markkinasta huolimatta olemme pystyneet hankkimaan tiloja alkuperäisellä tuottotavoitteellamme.

Metsäsijoittaminen jatkossa?

Metsään sijoittamista tukevia teemoja on tällä hetkellä paljon – vihreä siirtymä ja hiilinielut, geopolitiikasta johtuva puun hinnan kallistuminen, biotalous ja suomalaisen metsäteollisuuden suotuisa kehitys.

Metsää pidetään melko vakaata tuottoa tarjoavana omaisuusluokkana, ja epävarmoina aikoina sen merkitys sijoitusportfolion riskinhajauttajana ja inflaatiosuojana korostuu. Kun sijoitusmarkkinoilla on laajasti nyt epävarmuustekijöitä ja lähitulevaisuus näyttää vähintäänkin epäselvältä, näyttäisikin siis metsätiloihin sijoittaminen myös tänään hyvin myönteisessä valossa.

Juha Malm
sijoitusjohtaja
LähiTapiola

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoituskohteen lakisääteisiin dokumentteihin, jotka ovat saatavilla LähiTapiolan nettisivuilla. Tässä esitettyjä tietoja ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä tietoja ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai -palveluilla.