Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Jari Kumpulainen Talous 1.4.2022

Raportointi – työläs, mutta tehokas työkalu kestävyyden saavuttamisessa

LähiTapiola Varainhoito on todennut raportoinnin tehokkaaksi, vaikkakin työlääksi työkaluksi läpinäkyvyyden saavuttamisessa alalla. Jaetut raportit saattavat myös rohkaista asiakkaita lisäämään kestävyyttä salkkuihinsa.

LähiTapiola Varainhoidon vuosi- ja kestävyyskatsaukset vuodelta 2021 ovat julkaistu. Keskustelu ilmaston lämpenemisestä jatkui vilkkaana vuonna 2021. Tarve vihreän siirtymän investoinneille on suuri ja nyt toivonkin, että Ukrainan kriisin vaikutukset talouteen ja energiamarkkinoille edistäisi kestävien ratkaisujen yleistymistä. Tästä kirjoitin aiemmassa blogikirjoituksessa .

Me LähiTapiola Varainhoidossa olemme toteuttaneet sijoitustoiminnassamme kestävyystekijät huomioivia periaatteita jo yli vuosikymmenen ajan ja kehitämme toimintaa jatkuvasti. Nyt kestävän rahoituksen sääntely tulee voimaan asteittain seuraavien vuosien aikana ja se tulee vaikuttamaan laajemmin sijoitusten kestävyyden arviointiin ja raportointiin. Sääntely onkin jo parantanut läpinäkyvyyttä varainhoitajien toiminnan kestävyyden osalta, joten otamme muutoksen LähiTapiola Varainhoidossa ilolla vastaan!

Itse vastaan LähiTapiola Varainhoidossa asiakkuusjohtajana instituutioasiakkaiden asiakkuuksista. Osa työtäni on tarkastella mitä omaisuudenhoitoratkaisuissa on vastuullisuusdatan osalta tapahtunut vuoden 2021 aikana. Mitä vuoden 2021 kestävyyskatsaukset sitten kertovat?

MSCI ESG rating

Rahastosalkun keskimääräinen sijoitusten MSCI ESG -luokitus on vuoden vaihteessa ollut ”nopeusmittarin” asteikolla luokassa AA. Suorien sijoitusten salkuissa MSCI ESG luokitus on ollut luokkaa AAA. Olemme tähän tulokseen enemmän kuin tyytyväisiä, mutta töitä täytyy tehdä laadun ylläpitämiseksi.

LähiTapiola rahastojen ESG-luokitus keskimääräisellä asiakkaalla

LähiTapiola-rahastojemme osalta hyödynnämme ulkopuolista ESG-dataa ja -arviointeja. Toteutamme myös rahastoistamme hiilijalanjälkilaskennan raportoidusta datasta. Tärkeimmät työkalumme ovat kuitenkin salkunhoitajien oma kestävyysanalyysi ja -luokittelu itse rakennetuilla analyysityökaluilla sekä vahva vuosikymmenien pituinen toimiala- ja yritystuntemus. Kaikki kestävyyttä arvostavat yritykset hyötyisivät yhteisen kestävyyskulttuurin vakiinnuttamisesta organisaatiossa suuresti.

Salkun hiilijalanjälki

Mielenkiintoisena yksityiskohtana asiakkaiden kestävyyskatsauksesta asiakkaamme näkevät myös salkun osakerahastosijoitusten hiilijalanjäljen toimialajakauman ja voivat vertailla tätä lukemaa Morningstar Developed Markets -indeksin hiilijalanjälkeen.

Salkun hiilijalanjälki voi olla pienempi tai yhtäläinen Morningstarin kanssa riippuen siitä kuinka paljon asiakas on toivonut kestävyyspainotusta. Toivon, että tämä toimii motivaationa aloittaa keskusteluja kestävyydestä.

Salkun osakerahastosijoitusten hiilijalanjäljen toimialajakauma

Mitä kestävyysraportit kertovat?

Tarkastelu kestävyysraporttien osalta kertoo, että täyden valtakirjan omaisuudenhoitoasiakkaidemme salkun kestävyysprofiili on pääosin todella hyvällä tasolla. Käytettävän datan kattavuus lisääntyy vuosi vuodelta ja hiilijalanjälki sijoitusten osalta on kehittynyt oikeaan suuntaan, alaspäin. Voin siis todeta, että läpinäkyvä raportointi kattavaan dataan perustuen muun kestävyystyön ohella on edistänyt sijoitussalkkujemme kestävyyttä.

Yhteenvetona todettakoon, että olemme tarjonneet asiakkaille avoimuutta, esimerkillisyyttä ja kestävän sijoittamisen periaatteidemme mukaisesti asiakkaidemme uskottuna kumppanina. Odotan innolla tulevien vuosien kestävyyskatsauksia.

LähiTapiolan Varainhoidon Kestävän sijoittamisen vuosikatsaus 2021

Kestävän sijoittamisen vuosikatsauksessa voit tutustua tarkemmin meidän konkreettisiin tekoihin edistää kestävyyttä. Lue vuosikatsaus tästä.

Miten sinun sijoituksissa kestävän sijoittamisen periaatteet on huomioitu? Me LähiTapiolassa kerromme tästä mielellämme sinulle lisää, olitpa sitten kumppanimme sijoittajana, säästäjänä tai vaihtoehtoisesti etsimässä laadukasta kumppania omalle varallisuudellesi.

Jari Kumpulainen
asiakkuusjohtaja
LähiTapiola Varainhoito Oy