Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Jari KumpulainenTalous11.3.2022

Sijoitustoiminta sodan vallitessa – miten tästä eteenpäin?

Miten Ukrainan kriisi ja Euroopan tilanne vaikuttaa kestävään kehitykseen? Venäjän vahva asema energian tuottajana vaikuttaa energian saatavuuteen ja hintoihin. Tämä on tärkeä mahdollisuus Euroopalle tarttua uusiutuvan energian lähteisiin fossiilisten polttoaineiden korvaajana.Lue lisää sijoittamisesta

Hiihtoloman piti olla rauhallista – aktiivista urheiluaikaa perheen kesken ja yhteistä lepoa kiireisen arjen keskellä. Toisin kävi. Kesken loman katseet liimaantuivat omalta, kuten monien muidenkin, osalta uutisiin Ukrainasta. Työn ja rakkaan harrastuksen puolesta katseeni kiinnittyi tämän lisäksi myös rahoitusmarkkinoihin.

Venäjä laittoi lännen vihreään siirtymään vauhtia

Venäjän toimien johdosta Länsi-Euroopassa on otettu nopeita askeleita irti riippuvuudesta Venäjältä tuotavasta energiasta. Monet maat, yritykset ja kotitaloudet tulevat näkemään vaikutukset energian hinnan muutoksessa nyt ja tulevan vuoden aikana. Myös yleinen tahtotila ja tavoite irtaantua fossiilisista polttoaineista ja edetä kohti vihreää siirtymää on vauhdittumassa. Tilanne tarjoaa siis vihreälle siirtymälle mahdollisuuden korvata Venäjältä tulleet energianlähteet uusiutuvalla energialla.

Ilmastotoimet ovat Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ytimessä. EU on jo nyt saavuttanut hyviä tuloksia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä niin, että samalla ylläpidetään talouskasvua. Tulevina vuosina on tehtävä vielä enemmän ja varmistettava, että työtä tehdään myös hankalammissa taloustilanteissa.

Yleisesti vallitseva tahtotila vihreän siirtymän osalta ja laskeneet arvostusmittarit, kuten esimerkiksi p/e ja p/b, tuovat sijoitustoimintaansa jatkaville mahdollisuuksia, erityisesti kestävän sijoittamisen teemalla.

Niin sanottujen ESG-osakkeiden arvostukset ovat olleet korkeahkot viimeisen 12 kuukauden aikana. Ennakoitu korkojen nousu ja sota Ukrainassa ovat laskeneet kautta linjan osakekursseja. Tulevaisuuden alat vihreän siirtymän ja energiaomavaraisuuden näkökulmasta luovat pitkällä aikavälillä mahdollisuuksia tehdä sijoituksia, joissa kestävän sijoittamisen arvonluontipotentiaali tulee konkreettiseksi myös sijoituskohteen liiketoiminnasta kasvun, kassavirran, kilpailukyvyn ja kannattavuuden kautta.

Sijoitusmarkkinat reagoivat heti epävarmuuteen

Epävarmuus on aina myrkkyä sijoitusmarkkinoille, sotatila erityisesti. Sijoituskohteiden arvostuskertoimet laskivat nopeasti. Sota yhdistettynä jo korkeaan ja mahdollisesti kiihtyvään inflaatioon mietityttää nyt monia sijoittajia. Pitkän aikavälin sijoittajan on kuitenkin edelleen kannattavaa pitäytyä sijoitussuunnitelmassaan. Hyvän ja laadukkaan sijoitussuunnitelman avulla sijoittaja voi jatkaa sijoitustoimintaa ja tehdä uusia sijoituksia myös suuren epävarmuuden vallitessa.

Hyökkäys Ukrainaan on vajaassa viikossa yhtenäistänyt länsimaita enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi Saksa, Ruotsi ja Sveitsi ovat tehneet nopeasti historiallisia päätöksiä kriisin kärjistyessä.

Mitä sijoittajan kannattaisi nyt tehdä?

Sijoitustoimintaa ei tarvitse lopettaa sodan takia. Erityisesti pitkäaikaisilla sijoittajilla on vastassa vielä monet nousut ja laskut markkinoilla tämän tilanteen lisäksi. Hajauttamisen tärkeys on kuitenkin tullut helposti ymmärrettäväksi. Sijoitussuunnitelman tarkastelussa ja sen mahdollista päivittämistä ei tarvitse pohtia yksin, sillä myös apua on saatavilla. LähiTapiolan ammattilaiset ovat apunasi myös haastavina aikoina.

Jari Kumpulainen

asiakkuusjohtaja
LähiTapiola Varainhoito Oy