Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Jari JärvinenTalous18.2.2022

LähiTapiola Maailma 50: Ensimmäiset 20 vuotta nousujohteista kehitystä kriiseistä huolimatta

Palkittu LähiTapiola Maailma 50 -yhdistelmärahasto täyttää 20 vuotta. Rahastoa alusta lähtien hoitanut LähiTapiolan pääekonomisti, johtaja Jari Järvinen kertoo, miten rahaston matka on edennyt. 20 vuotta rahasto on tarjonnut euroalueen joukkolainoja parempaa tuottoa maailman osakemarkkinoita pienemmällä riskillä ja tämä tavoite säilyy edelleen.Lue lisää sijoittamisesta

LähiTapiola Maailma 50 –rahasto täytti 20 vuotta 18.2.2022. Matkan varrella kuplat, finanssikriisi, miinuskorot, kauppasodat, politiikka ja pandemia ovat muovanneet sijoitusympäristöä. Ohessa muutamia nostoja matkan varrelta.

Rahaston nimi oli aluksi Tapiola Tasapaino. Nimensä mukaisesti tavoitteena oli tarjota osuudenomistajille tasapainoinen ratkaisu, jossa rahaston varoista puolet oli sijoitettu osakkeisiin ja puolet korkoihin. Osuudenomistaja sai vaivattomasti hyvin hajautetun yhdistelmärahaston, jonka tuotto- ja riskiluvut asettuivat osakkeiden ja korkojen välimaastoon.

Rahaston nykyinen sijoituspolitiikka sai alkunsa vuoden 2007 muutoksista

Sijoitusten painopiste oli ensimmäiset vuodet Euroopassa. Globalisaation myötä oli entistä tärkeämpää päästä mukaan myös kehittyville markkinoille. Päätös laajentamisesta syntyi nopeasti ja vuonna 2007 rahaston sijoitusmahdollisuuksien joukkoa laajennettiin, vertailuindeksit vaihdettiin ja nimi muutettiin LähiTapiola Maailma 50 –rahastoksi. Näiden muutosten myötä rahaston nykyinen sijoituspolitiikka sai alkunsa.

Sijoittaminen on päätöksentekoa epävarmuuden vallitessa. Tällöin pitää jatkuvasti arvioida onko korvaus riskinotosta riittävä suhteessa tarjolla oleviin vaihtoehtoihin, ja mitä riskejä on missäkin tilanteessa mielekästä ottaa. Sijoituspäätökset perustuvat aina harkittuun arvioon omaisuusluokkien suhteellisesta houkuttelevuudesta ja suhdannenäkymistä.

Rahasto on selvinnyt hyvin finanssimaailman suurista kriiseistä

Rahaston ensimmäinen vuosi oli haastava. Sijoitustoiminta käynnistyi kuplan puhkeamisen jälkeen, ja pörssien yleinen suunta oli edelleen alas. Vuonna 2003 osakemarkkinat kääntyivät nousuun, jota kesti globaaliin finanssikriisiin (v. 2007-09) saakka. Finanssikriisissä rahaston riskienhallinta joutui todelliseen stressitestiin, mutta jälkikäteen katsottuna rahasto selvisi suhteellisen vähin vaurioin pudotuksesta.

Finanssikriisin jälkeen varallisuusarvot jatkoivat nousuaan ja Euroopassa korot painuivat miinukselle. Matkan varrelle mahtui muutamia korjausliikkeitä, mutta nousu jatkui aina globaaliin pandemiaan (v. 2020) saakka. Pandemian aiheuttama markkinakaaos kesti vain muutaman viikon, jonka jälkeen pörssit nousivat jälleen uusiin kaikkien aikojen huippuihin.

Rahasto on menestynyt useissa riippumattomissa vertailuissa. Morningstar on palkinnut Maailma 50 -rahaston luokkansa parhaana rahastona vuosina 2011, 2012 sekä 2020. Lisäksi Refinitiv on myöntänyt Maailma 50 -rahastolle Pohjoismaiden parhaan Lipper Fund Awards -rahastopalkinnon vuonna 2009 sekä vuosina 2016–2020.

Rahasto on menestynyt myös suhteessa vastaavan riskiluokan yhdistelmärahastoihin. Oheisessa kuvassa on rahaston tuottohistoria alusta saakka verrattuna kilpailijoihin keskimäärin.

20 vuotta euroalueen joukkolainoja parempaa tuottoa ja tämä tavoite säilyy

Rahaston tulevaisuudennäkymät näyttävät edelleen hyviltä. Tunnistettuja riskejä on paljon, mutta juuri tästä epävarmuuden sietämisestä sijoittaja on historiassa saanut korvauksen.

Ensimmäiset 20 vuotta rahasto on tarjonnut euroalueen joukkovelkakirjalainoja parempaa tuottoa maailman osakemarkkinoita pienemmällä riskillä. Tämä on tavoite myös jatkossa.

Haluan lämpimästi kiittää nykyisiä osuudenomistajia luottamuksesta ja toivottaa uudet osuudenomistajat tervetulleeksi mukaan. Matka jatkuu.

Jari Järvinen
pääekonomisti, johtaja
LähiTapiola Varainhoito oy

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoituskohteen lakisääteisiin dokumentteihin, jotka ovat saatavilla LähiTapiolan nettisivuilla. Tässä esitettyjä tietoja ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä tietoja ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai -palveluilla.