Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Jyri KinnunenTalous30.12.2021

Sijoitusmarkkinoilla takana vauhdikas vuosi – miltä näyttää vuosi 2022?

Vuosi 2021 oli vahva osakesijoituksille. Maailmantalouden nopein kasvu on takana ja keskuspankit vähentämässä pandemiaelvytystään. LähiTapiola Varainhoidon rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen arvioi sijoitusmarkkinoiden tapahtumia ja näkymiä.Lue lisää sijoittamisesta

Vuoden 2021 aikana maailmantalous ponnisti edellisvuoden syvästä koronataantumasta vahvaan kasvuun. Talouden nopein kasvu ajoittui kuluneeseen vuoteen. Vuonna 2022 maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu edellisvuotta maltillisemmaksi, mutta pysyttelee keskimääräistä ripeämpänä. Globaalin kasvun odotetaan vakautuvan pitkän aikavälin keskimääräisen kasvuvauhdin tuntumaan vuonna 2023.

Myös inflaatio hidastuu loppuvuoden huipputasoilta vuoden 2022 aikana, kun väliaikaisten tekijöiden ja energian hintakehityksen vaikutukset vähitellen tasaantuvat. Ainakin alkuvuoden inflaatioluvut pysyvät kuitenkin useissa maissa selvästi kohollaan keskuspankkien tavoitteisiin nähden. Erityisesti Yhdysvaltojen osalta käydään keskustelua myös pysyvämpien hinta- ja palkkapaineiden kehittymisestä. Rahoitusmarkkinoilla pitkän aikavälin inflaatio-odotukset hinnoitellaan kuitenkin kohtuullisen maltillisiksi myös Yhdysvaltojen osalta.

Useat keskuspankit ovat kiristämässä asteittain rahapolitiikkaansa. Osa enemmän, osa vähemmän. Yhdysvaltain keskuspankki aloitti koronapoikkeustoimien asteittaisen purkamisen loppuvuodesta, ja koronnostojen odotetaan alkavan vuoden 2022 aikana. Euroalueella rahapolitiikka jatkuu elvyttävänä pidempään, vaikka pandemiaan liittyvät arvopaperiostot ollaankin ajamassa alas. Rahapolitiikan normalisointiin ja kiristyksiin liittyy aina epävarmuuksia ja politiikkavirheet ovat mahdollisia.

Kasvunäkymän merkittävimmät riskit liittyvät koronapandemian hallintaan ja inflaation sitkeyteen. Epävarmuutta aiheuttavat myös toimitusketjujen pullonkaulat, jotka ovat osoittautuneet odotettua pidempiaikaisiksi, jarruttavat kasvua ja aiheuttavat hintapaineita. Koronapandemian takia muun muassa energiasta, raaka-aineista ja komponenteista on ollut pulaa. Tarjontahäiriöiden odotetaan vähitellen helpottavan, mutta ongelmien tarkkaa kestoa on vaikea ennakoida.

Sijoitusmarkkinat

Osakemarkkinoiden kehitys oli vuoden 2021 aikana vahvaa erityisesti kehittyneillä osakemarkkinoilla. Osakekursseja tukivat maailmantalouden vahva elpyminen ja keskuspankkituki. Toimialoista parhaiten menestyivät energia, rahoitus ja informaatioteknologia. Heikkoa kurssikehitystä nähtiin Kiinan osakemarkkinoilla. Kiinassa markkinoita painoivat poliittisten sääntelyriskien uudelleenhinnoittelu, heikentynyt kasvunäkymä ja kiinteistösektorin ongelmat.

Vuositasolla pitkät korot nousivat sekä Yhdysvalloissa että euroalueella. Korkojen nousu näkyi nimellishintaisten valtionlainojen negatiivisena tuottona. Korko-omaisuusluokista parhaiten tuottivat inflaatiosidotut valtionlainat. Myös raaka-aineissa ja valuutoissa nähtiin merkittäviä kurssiliikkeitä.

Kulunut vuosi suosi osakesijoituksia suhteessa korkosijoituksiin. Aika näyttää, jatkuuko osakesijoitusten hyvä vire vuoden 2022 aikana. Alkavan vuoden keskeisiä kysymyksiä on, kuinka keskuspankit onnistuvat pandemiaelvytyksen vähentämisessä ja inflaatiopaineiden hallitsemisessa talouden toipumista häiritsemättä. Keskeistä on myös koronapandemian tuleva kehitys ja tarjontahäiriöiden kesto. Myös geopoliittiset jännitteet ja kohonneet arvostustasot pitävät sijoittajat valppaina. Talouden positiivisesta yleiskuvasta huolimatta sijoitusympäristö on uuteen vuoteen lähdettäessä sijoittajille edellisvuotta haastavampi.

Jyri Kinnunen
rahoitusmarkkinaekonomisti
LähiTapiola Varainhoito