Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Maa- ja metsätalous2.7.2024

Väärin asennettu aurinkopaneeli voi olla maanviljelijälle kohtalokas – ”kaikenlaisia virityksiä on nähty”

Aurinkopaneelibuumi on lisännyt isojen palovahinkojen riskiä maatiloilla. Virheellisesti asennettuja paneeleja on paljon, ja pahimmassa tapauksessa vaakalaudalla on viljelijän koko elinkeino.

Maatilojen isoista vahingosta valtaosa on tulipaloja, ja sähkö on edelleen yleisin palojen syttymissyy. Lukumäärältään tulipalot ovat vähentyneet, mutta yksittäiset vahingot ovat euromääräisesti aiempaa suurempia.

– Isoja vahinkoja ilmoitetaan meille vuosittain 30–40. Niistä yli puolet ovat sähköperäisiä, kertoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Jaana Sohlman.

Sähkön tarve etenkin isoilla tuotantoeläintiloilla on valtava, ja sähköperäiset syttymissyyt tiloilla ovat moninaisia. Nykyaikainen, oikein asennettu sähkölaite ei itsestään aiheuta paloriskiä.

– Riski syntyy väärinkäytöstä, asennusvirheestä, epäammattimaisesta korjaamisesta tai laitteen vahingoittumisesta. Siksi on tärkeää, että kaikki sähkötyöt ovat ammattilaisten tekemää työtä. Sähkölaitteet ovat myös kovalla koetuksella maatiloilla: on pölyä, kosteutta, kuumuutta ja helposti syttyvää materiaalia, luettelee Sohlman.

Asentajilla on oltava luvat ja pätevyys

Sähkön hinnan noustua ja vihreän siirtymän myötä yhä useampi suomalainen viljelijä on siirtynyt maatilallaan aurinkopaneelien käyttöön. Paneelibuumin varjopuolena ovat asennusvirheet, joita tehdään LähiTapiolan, Tukesin ja muiden asiantuntijoiden mukaan paljon.

Maatiloilla puutteet asennuksissa voivat olla erityisen kohtalokkaita.

– Aurinkosähköjärjestelmistä on aiheutunut viime vuosina kymmenkunta tulipaloa. Pahimmassa tapauksessa palaa useita rakennuksia ja tuotantoeläimiä menehtyy, jolloin puhutaan maanviljelijän koko elinkeinon menettämisestä – jopa miljoonaluokan hintalapusta. Asennusvirhe voi pienentää maksettavaa vakuutuskorvausta tai voi estää sen maksamisen kokonaan, sanoo Jaana Sohlman.

Aurinkosähköjärjestelmiä hankittaessa pitää hinnan lisäksi kiinnittää huomiota myös komponenttien ja työn laatuun.

– Asentajilla on oltava luvat ja pätevyys. Jos paneelien johdot roikkuvat ja invertteri on kiinnitetty suoraan lautaseinään, on syytä olettaa, että muutakin vikaa on. Valitettavasti kaikenlaisia virityksiä on nähty, ja virheellisesti asennettuja paneeleja on myös otettu alas ja ne on jouduttu asentamaan uudelleen, sanoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko.

Myös myrskyt voivat vaurioittaa järjestelmää, ja siksi ne tulee ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Parhaimmillaan oikein asennettu aurinkovoimala kestää rankatkin sääolosuhteet vuosikymmeniä.

– Sijoittaminen riskienhallintaan on sijoittamista oman elinkeinon turvaamiseen, kuittaa Teppo Raininko.

Huomioi nämä aurinkosähköjärjestelmän hankkimisessa ja asennuksessa
 1. 1.

  Onko asennustyön tekijällä oikeus tehdä sähköasennuksia? Voit tarkistaa henkilön tai yrityksen oikeudet Tukesin toiminnanharjoittajarekisteristä. Suositus on, että asennusoikeudellinen henkilö on paikalla asennusta tehtäessä.

 2. 2.

  Onko järjestelmästä saatavilla käyttö- ja huolto-ohjeet?Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan ohjeiden tulee olla helposti saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Myyjä on vastuussa käyttöohjeiden antamisesta tuotteen luovutuksen yhteydessä. Huolto-ohjeen pitää sisältää tarvittavat tiedot asianmukaiseen käyttö- ja kunnossapitoon.

 3. 3.

  Onko asennuksesta on tehty kattavat piirustukset? Tämä pitää sisällään rakennelaskelmat ja rakennuspiirustukset.

 4. 4.

  Onko hätätilanteiden varalle saatavilla kirjallinen ohje? Tämä tarkoittaa esimerkiksi tulipaloa, myrskyä, laitteiston kuumenemista tai katon vuotamiseen liittyvää korjaustilannetta.

 5. 5.

  Oletko saanut kirjalliset pöytäkirjat käyttöönoton testeistä ja tarkastuksista? Laitteet pitää tarkastaa asennuksen ja varolaitteiden osalta ennen luovutusta käyttäjälle.

 6. 6.

  Kuinka sähkökatkot on huomioitu mahdollisen varavoimageneraattorin käynnistyessä? Automaattikäynnisteisessä generaattorissa pitää varmistaa, etteivät generaattori ja paneelit toimi yhtä aikaa. Traktorikäyttöisessä generaattorissa on selvitettävä, vaatiiko aurinkosähköjärjestelmä esimerkiksi kelakytkinohjauksen.

Milloin tilallasi on tehty viimeksi sähkötarkastus? Lue viisi vinkkiä tilan turvallisuuden parantamiseksi

LähiTapiolan riskienhallinnan asiantuntijat ovat tavattavissa Farmari-maatalousnäyttelyssä Seinäjoella 4.–6.7. osastolla F620, josta löytyy myös Palaneen käryä -mininäyttely palaneista sähkölaitteista. LähiTapiolan koko perheen kesäpihalla on tavattavissa myös kiinnostavia kesävieraita.