Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Terveys29.2.2024

Uusi ennaltaehkäisevän lääketieteen lahjoitusprofessuuri auttaa torjumaan suomalaisten sairastumista tulevaisuudessa

Oulun yliopiston uuden professuurin tutkimustyö keskittyy erityisesti kroonisten kansansairauksien riskitekijöiden hallintaan ja ehkäisyyn. Professuuri perustettiin LähiTapiolan lahjoituksella.

Urheiluasuun pukeutunut nainen kävelee sillalla.

Jo yli miljoonan suomalaisen aikuisen painoindeksi ylittää lihavuuden rajan, selviää Terve Suomi -tutkimuksesta. Naisista 30 prosentilla ja miehistä 27 prosentilla on lihavuutta, eikä THL:n ennusteissa osuus ole laskemaan päin. Keinoja lihavuuden vähentämiseksi etsitään kuumeisesti, sillä tutkimukset ovat osoittaneet lihavuuden lisäävän suomalaisten kansansairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpiä. Vaikutukset näkyvät paitsi yksittäisten suomalaisten hyvinvoinnissa, myös terveydenhuollossa ja kansantaloudessa koko maan tasolla.

Lihavuuden yleistyminen on yksi esimerkki suomalaisten terveyttä uhkaavista asioista, joiden hillitsemiseen tarvitaan uudenlaista ajattelua. Tarpeeseen vastaa Oulun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan perustettava uusi professuuri. Professuurin tavoitteena on edistää ehkäisevän ja vaikuttavuuspohjaisen terveydenhuollon tutkimusta ja kehitystä Suomessa. Tutkimustyö keskittyy ensisijaisesti ehkäisevään terveydenhuoltoon, erityisesti kroonisten kansansairauksien riskitekijöiden hallintaan ja ehkäisyyn.

– Professuurin perustaminen kytkeytyy laajempaan yhteiskunnalliseen haasteeseen. Hyvinvointialueilla on omat vaikeutensa sopeutua talouden raamiin ja Suomen talouden osalta on ratkaistavana, kuinka paljon terveydenhoitoon voidaan laittaa rahaa. Raha ei riitä nykyiseen toimintamalliin, eikä sairastavuuteen. Mutta se voi riittää tulevaisuudessa, jos teemme oikeita asioita, Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Osmo Tervonen sanoo.

Professuuri perustettiin lahjoituksella LähiTapiola-ryhmään kuuluvilta LähiTapiola Pohjoiselta ja LähiTapiola Henkivakuutusyhtiöltä. Yhteensä 200 000 euron lahjoitus mahdollistaa osa-aikaisen professuurin viideksi vuodeksi. Tavoitteena on, että uusi professori pääsee aloittamaan työnsä tämän vuoden aikana.

Moni sairaus ei tule itsestään – elintavoilla suuri vaikutus

Tulevaisuudessa professuurin myötä tarjolla voisi olla tietoa esimerkiksi siitä, mitkä ennaltaehkäisevät toimenpiteet voisivat olla avainasemassa ehkäisemässä suomalaisten sairastumista. Dekaani Osmo Tervonen sanoo, että resurssien siirto hoitotoimenpiteistä ehkäiseviin toimenpiteisiin vaatii näyttöä niiden vaikuttavuudesta, joten tutkimustyölle on tarvetta.

Ennaltaehkäisevää tietoa voisi karttua myös siitä, kuinka suomalaiset saataisiin huolehtimaan omasta terveydestään paremmin ja tunnistamaan, mitkä valinnat johtavat parempaan terveyteen. LähiTapiolan tavoitteena on auttaa ennaltaehkäisemään vahinkoja ja sairauksia. Tähän ennaltaehkäisevän lääketieteen tavoitteet terveydenhuollossa sopivat erinomaisesti. Moni työkyvyttömyyttä aiheuttavista sairauksista ja ennenaikaisista kuolemista olisi mahdollista välttää.

– On vain vähän automaattisesti manifestoituvia sairauksia. Merkittävää on millaiset elintapamme ovat, ja johtavatko ne sairauksiin. Väestön terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää kaikista merkittävimmin ennaltaehkäisemällä sairauksia, Tervonen sanoo.

LähiTapiola Pohjoisen vastuullisuustyöhön kuuluvat lahjoitukset ovat osa pohjoissuomalaisten osaamiseen ja koulutukseen tähtäävien lahjoitusten jatkumoa. LähiTapiola Pohjoinen on aiemmin tukenut lahjoituksilla Oulun yliopistoa vuosina 2022, 2019 ja 2015. LähiTapiola Henkivakuutusyhtiö on jo pitkään tukenut suomalaisten kansanterveyttä parantavaa ja sairauksia ennaltaehkäisevää työtä. Lahjoitus ennaltaehkäisevän lääketieteen professuuriin on yhtiöltä uusi avaus tämän teeman edistämiseen.