Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus5.1.2024

Pakkanen voi aiheuttaa koirille vakaviakin paleltumia – tassujen suojaaminen ja puhdistaminen ehkäisee haavereita

Kylmyys, lumi, sepeli ja suolaus voivat vahingoittaa koirien tassujen ihoa. Tassujen suojaaminen ja niiden puhtaudesta huolehtiminen auttavat ehkäisemään ihoärsytystä ja haavaumia.Tutustu eläinvakuutukseen

Koira lenkkeilee lumisella tiellä, taustalla ihminen pitää hihnasta kiinni.

Tammikuu on alkanut Suomessa monin paikoin kireässä pakkassäässä, joka voi aiheuttaa koirille ongelmia.

Kylmällä säällä etenkin koiran tassut, korvanlehtien kärjet, hännän pää ja uroskoiran kivespussi voivat paleltua. Lievissä paleltumissa paleltunut alue muuttuu lämmetessään punoittavaksi, kuumottavaksi ja turvonneeksi. Vakavammissa paleltumissa iho voi vaurioitua jopa pysyvästi ja pahimmillaan kuolioitua.

Varpaiden väliin ja tassuihin tarttuva lumi ja jääpaakut voivat vaurioittaa koiran ihoa ja aiheuttaa kipua, ja jäätyneellä lumihangella liikkuminen voi viiltää tassuihin haavoja. Myös sepeli ja teiden suolaus aiheuttavat monille koirille ihoärsytystä tassujen pohjiin.

Koirien suosio kasvoi koronavuosina, ja Suomen Kennelliiton viime vuonna Taloustutkimus Oy:llä teettämän arvion mukaan Suomessa on jo yli 800 000 koiraa. Ihottuma tai muu ihon oire on yksi yleisimmistä syistä, jonka takia LähiTapiolan eläinvakuutusasiakkaat ovat yhteydessä LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalveluun.

– Talvella ulkoillessa lemmikin omistajan kannattaa olla valppaana ja pyrkiä ehkäisemään tassuvaivoja jo ennalta, sanoo LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Anu Kostamo.

Anturoiden haavereita voi ennaltaehkäistä käyttämällä suojaamiseen tarkoitettua voidetta tai suihketta, jolloin lumi ja jää eivät pääse yhtä herkästi tarttumaan tassujen pohjiin. Myös rasvaaminen pehmentää ja kosteuttaa anturoita ja voi siten ehkäistä niiden halkeilua. Joillain roduilla tassukarvojen trimmaaminen ehkäisee lumen ja jään tarttumista tassujen pohjiin.

Tassujen pohjiin jäätyneet lumipaakut on hyvä poistaa lenkillä heti, jos koira alkaa esimerkiksi purra tassujaan tai ontua tassuihin jääneiden jääpaakkujen vuoksi. Tassut on myös hyvä käydä huolella läpi jokaisen ulkoilun jälkeen, ja tassujen iho on tärkeää pitää puhtaina ja kuivana.

Jos koiran tassujen iho on päässyt ärtymään tai anturoissa on halkeamia, erilaisista tassusuojista tai tossuista voi olla apua ulkoilun aikana. Tassusuojan tai tossun pohja voi kuitenkin olla liukas, joten liukkaalla kelillä kannattaa varmistaa, että suojan pohjassa on pitoa.

– Lenkit kannattaa tehdä koiran ehdoilla. Jos koira rupeaa kylmällä ilmalla nostelemaan tassujaan, voi olla aika palata kotiin lämmittelemään, Kostamo sanoo.

Milloin eläinlääkäriin?

Lieviä tassujen iho-oireita voi hoitaa kotona. Jos tassuissa on vähäistä punoitusta tai iho on jo mennyt rikki, on alueelta hyvä ajaa tai leikata karvat lyhyeksi. Tällöin iho on helpompi pitää kuivana ja puhtaana.

Etenkin vaurioituneiden anturoiden halkeamiin voi mennä sepeliä tai hiekkaa, joka aiheuttaa tassussa vierasesinereaktion. Seurauksena voi olla pitkittynyttä ontumista. Tällaisessa tapauksessa halkeamat voi olla syytä tutkituttaa eläinlääkärillä.

LähiTapiolan eläinvakuutusasiakkaat saavat LemmikkiHelppi-palvelun etäeläinlääkäreiltä tarvittaessa ohjeita sekä neuvontaa erilaisten tassuvaivojen hoitoon. LemmikkiHelpin etäeläinlääkärit antavat apua ja hoito-ohjeita myös tapaturmaisiin vaurioihin ja auttavat arvioimaan, milloin vamma vaatii tarkempia tutkimuksia tai hoitoa eläinlääkärin vastaanotolla.

LemmikkiHelpin etäeläinlääkärit ovat käytettävissä joka päivä klo 7–23 ilman erillistä ajanvarausta.

LähiTapiolan asiantuntijaeläinlääkärin vinkit tassujen lievän hiiva- tai bakteeritulehduksen kotihoitoon:

  • Pese tassuja desinfioivalla shampoolla pari kertaa viikossa. Anna shampoon vaikuttaa 10–15 minuuttia ja huuhtele huolellisesti. Kuivaa tassut hyvin.

  • Tulehtuneelle iholle voi puhdistuksen ja kuivaamisen jälkeen käyttää esimerkiksi hunaja- tai pihkasalvaa.

  • Estä eläintä nuolemasta ihoa, jottei iho pääse tulehtumaan.