Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Maa- ja metsätalous7.2.2024

Milloin tilallasi on tehty viimeksi sähkötarkastus? Viisi vinkkiä tilan turvallisuuden parantamiseksi

Sähkö on edelleen yleisin maatilapalojen syttymissyy. Ladattavien laitteiden määrä on kasvanut ja aurinkopaneelit yleistyvät – ne lisäävät myös riskejä, tietää LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko.

Suomessa maatilojen määrä vähenee, mutta tilojen yksikkökoko kasvaa. Samalla kasvaa usein myös pääsulakkeen koko. Sähkölaitteiden määräaikaistarkastus on lakisääteinen vaatimus kohteissa, jotka on suojattu yli 35 ampeerin sulakkeella.

– Lukumäärältään tulipalot ovat vähentyneet, mutta yksittäiset vahingot ovat euromääräisesti aiempaa suurempia. Ladattavia laitteita on entistä enemmän. Myös aurinkopaneelien asennusvirheet voivat olla kohtalokkaita, Teppo Raininko sanoo.

Viisi vinkkiä sähköturvallisempaan tilaan:

 1. 1.

  Sähkötarkastuksen aika. Sähköturvallisuuslain mukaan lakisääteiset määräaikaistarkastukset on tehtävä 10 vuoden välein. Mikäli sähkötarkastuksesta on kulunut jo aikaa, teetä se tilallasi. Tämä on erityisen tärkeää, jos olet tekemässä uusia asennuksia.

  – Pienillä tiloilla on yhtä lailla riski tulipaloon ja pienemmän sulakkeen takana on yhtäläinen tarve sähkötarkastukselle. Kannustamme kaikkia tiloja teetättämään sähkötarkastuksen säännöllisesti. Pistokoeluontoinen tarkastus ei myöskään korvaa jatkuvan tarkkailun ja kunnossapidon tarvetta, Raininko muistuttaa.

 2. 2.

  Aurinkopaneelit mietinnässä? Viime vuosina aurinkosähköjärjestelmistä on aiheutunut vuosittain kymmenkunta tulipaloa. Aurinkopaneelit ovat käytössä pitkään, joten ne ovat alttiina tuulelle ja myrskyille.

  – Uutena paneelit pelittävät yleensä moitteettomasti, mutta vahinkoja tulee sitten vuosien edetessä, jos asennuksia ei ole tehty huolellisesti. Sähkötyöt saa tehdä vain yritys, jolla on kiinteistön sähköasennusoikeudet. Asennuksille on tehtävä käyttöönottotarkastus. Työn teettäjän pitää vaatia dokumentit kytkimistä, asennuspiirustukset ja käyttöohjeet sekä tarkastuspöytäkirja sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta.

  Iso yksikkö vaatii vielä varmennustarkastuksen. Rajana on yli 35 ampeerin suojalaite.

 3. 3.

  Tarkkana latausten kanssa. Useimmissa onnettomuuksissa perussyynä on ihmisen huolimattomuus tai sähkölaitteen väärinkäyttö. Huolehdi, ettei ulko- ja navettatilojen pistorasioissa ole kiinni kännykkälatureita tai muita kuiviin ja pölyttömiin tiloihin tarkoitettuja laitteita.

  – Suurin osa latauksista sujuu hyvin, mutta latauslaitteiden paljous lisää riskiä. Vikoja ei aina näe päältä, ja siksi lataukset pitäisi tehdä palamattomalla alustalla ja ottaa ladattava laite irti laturista ja laturi seinästä, kun lataus on päättynyt.

 4. 4.

  Pidä sähkölaitteiden ympäristö siistinä. Maatalouden rakennuksissa on tärkeää siivota säännöllisesti.

  – Pöly ja lika voivat johtaa herkästi paloon. Paikkojen siisteyteen pystyy jokainen onneksi vaikuttamaan.

 5. 5.

  Huolehdi myös käytöstä poistuvien tuotantorakennusten sähköturvallisuudesta. Vanhoja navettarakennuksia saatetaan ottaa esimerkiksi varastokäyttöön.

  – Paloriskiä lisäävät eritoten vanhat sähkölaitteet ja -johdot sekä lisälämmittimet pakkasilla. Vanhoja rakennuksia ei saa jättää heitteille – vaarassa voivat olla myös viereiset rakennukset.