Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Sijoittaminen19.5.2025Mihin suomalaiset sijoittaisivat 5000 euroa? Kotimaiset ja eurooppalaiset osakkeet kyselyn kärjessäJoka kolmas suomalainen pitäisi ylimääräiset rahat tilillä. Vain kahdeksan prosenttia sijoittaisi osakkeisiin Yhdysvalloissa, paljastaa LähiTapiolan kysely.
LähiTapiola kysyi 1 100 suomalaiselta, mihin he sijoittaisivat nyt, jos saisivat 5 000 euroa. Kaikista vastaajista 33 prosenttia pitäisi rahat tilillä, 30 prosenttia sijoittaisi ne osakkeisiin Suomessa ja 20 prosenttia osakkeisiin Euroopassa.Vastaajilla, joilla oli ennestään sijoituksia, kolmen kärki oli sama, mutta järjestys eri: heistä 38 prosenttia sijoittaisi rahat osakkeisiin Suomessa, 29 prosenttia osakkeisiin Euroopassa ja 20 prosenttia pitäisi rahat tilillä.– Suomalaisia on usein moitittu rahan makuuttamisesta tilillä ja vain kotimaisiin yhtiöihin sijoittamisesta. Suomalaiset yhtiöt ovatkin olleet heikko sijoituskohde usean vuoden ajan. Tänä vuonna Helsingin pörssi on kuitenkin piristynyt Trumpin tullisekoiluista huolimatta. Hyvää virettä tukee yhtiöiden kohtuullinen arvostus, laskevat korot ja mahdollisesti elpyvä kysyntä varsinkin teollisuudessa. Tutut yhtiöt, joilla on vahvuuksia myös epävarmassa taloudessa, ovat perusteltu sijoituskohde. Pankkitili jää yleensä tuotoltaan selvästi heikommaksi, sanoo LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Heikki Urpelainen.Kuvitellaan, että sinulle annettaisiin 5 000 euroa ja saisit sijoittaa summan seuraaviin omaisuusluokkiin. Mihin sijoittaisit rahat? (%, n=1 100)
Pylväskuvaaja LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn tuloksista. Suomalaisten suosituimmat sijoituskohteet ovat pankkitilin jälkeen osakkeet Suomessa ja Euroopassa. Kultaan sijoittaisi 14 prosenttia vastaajista.
Lähde: LähiTapiolan Arjen katsaus -kysely, 4.–11.4.2025.
Varoja virtaa pois YhdysvalloistaLähiTapiolan kyselyssä vain kahdeksan prosenttia suomalaisista ja 14 prosenttia heistä, joilla oli sijoituksia, sijoittaisi osakkeisiin Yhdysvalloissa.Finanssialan ja Suomen Sijoitustutkimuksen Rahastoraportti kertoo, että Suomeen rekisteröidyissä sijoitusrahastoissa varoja onkin virrannut pois Yhdysvalloista kohti Eurooppaa. Eurooppaan sijoittaviin osakerahastoihin on sijoitettu alkuvuoden aikana noin 305 miljoonaa euroa enemmän kuin niistä on lunastettu. Yhdysvaltoihin sijoittavista osakerahastoista lunastuksia on tehty 834 miljoonaa euroa enemmän kuin sijoituksia.– Sijoittajien aktiivisuus näkyy tyypillisesti osakerahastoissa, joissa riskit ovat korko- ja yhdistelmärahastoja korkeammat. Tuttujen alueiden ja sijoituskohteiden suosiminen epävarmuuden kasvettua on ymmärrettävää. Riskien lisäksi syitä muutoksiin on helppo löytää politiikasta ja suhteellisista arvostuksista, Urpelainen sanoo.Urpelainen on salkunhoitajana rahastoissa, jotka sijoittavat niin Yhdysvaltoihin, Eurooppaan kuin Suomeenkin. Viime vuosina sijoittajat ovat käärineet sievoisia voittoja juuri Yhdysvalloista, jossa teknojätit ovat pönkittäneet pörssejä. Sittemmin kilpailu tekoälyn herruudesta on kiristynyt, ja kauppasodasta ovat kärsineet kaikki. Vieläkö salkunhoitaja näkee eväitä yhdysvaltalaisosakkeiden ylivertaisuudelle?– Trumpin hallinnon taloustoimet ovat kuin banaanivaltiosta, mutta yritysten innovaatiokyky tai muut vahvuudet eivät kuitenkaan rapaudu hetkessä. Esimerkiksi teknoalalla Yhdysvalloissa on suuria ja keskisuuria yrityksiä kymmenen kertaa enemmän kuin Euroopassa. Terveysalallakin innovatiivisten yritysten joukko on Yhdysvalloissa moninkertainen. Maan talous on vahva ja esimerkiksi bruttokansantuote henkeä kohden jo kaksinkertainen Eurooppaan verrattuna. Sijoituspäätöksissä nämä vahvuudet on hyvä ottaa huomioon, vaikka kulutusvalinnoissa kokis ja Teslat olisivat boikotissa.
Ajankohtaista
Terveys20.5.2025Uusi tutkimus lisää ymmärrystä elintapojen vaikutuksesta rintasyövän syntyyn – ylipainosta ristiriitainen tietoTuore tutkimus korostaa erityisesti ylipainon ja tupakoinnin roolia rintasyövän ilmaantuvuudessa. Ilmaantuvuus kasvoi eniten 40–49-vuotiailla naisilla, jotka olivat ylipainoisia.Elämänturva19.5.2025LähiTapiola kohtelee asiakkaitaan yhdenvertaisesti: Vastaamo-tietomurron korvauspäätösten taustojaVastaamon tietoturvarikos on suomalaisessa yhteiskunnassa poikkeuksellinen. Tapaus on horjuttanut kymmenien tuhansien suomalaisten turvallisuuden tunnetta. On äärimmäisen tärkeää, että oikeuslaitos on vienyt prosessia eteenpäin, vaikka tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Vastaamon uhrien tilanne herättää vahvoja tunteita. Olemme pahoillamme uhrien puolesta. Elämänturva16.5.2025Lemmikkien käärmeenpuremien määrä lähes kolminkertaistui – ”Jos kyy puree koiraa, tärkeintä on ehkäistä vaurioiden pahenemista”Kyyn pureman vakavuus riippuu siitä, mihin kohtaan koiraa käärme puree ja kuinka paljon myrkkyä se puremaansa vapauttaa. Omistajan ripeällä toiminnalla voi olla iso merkitys sille, että lemmikki selviää puremasta ilman suurempia vaurioita.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaMihin suomalaiset sijoittaisivat 5000 euroa? Kotimaiset ja eurooppalaiset osakkeet kyselyn kärjessäHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn