Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Ympäristö15.12.2023

Lumivahinkojen riski tavallista suurempi vastaharvennetuissa mäntymetsissä – myös lannoittaminen voi lisätä tuhoja

Lumivahinkojen ennaltaehkäisy metsissä on haastavaa. LähiTapiolan metsäasiantuntijoiden mukaan tärkeintä on pitää metsä hyvässä kunnossa ja tehdä hoitotoimet oikea-aikaisesti, jotta metsä kestäisi paremmin kaikenlaiset luonnontuhot.

Alkutalvi on ollut poikkeuksellisen luminen koko Suomessa. Marraskuun lopussa ja joulukuun alussa lunta oli kaikilla Ilmatieteen laitoksen asemilla kautta maan.

– Silti on vaikea vielä tässä vaiheessa ennustaa, millaisia lumituhoja tänä talvena on luvassa. Vahingot selviävät yleensä vasta keväällä, kun lumet ovat sulaneet, sanoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Jaana Sohlman.

Vuosina 2017–2019 lumituhoja oli paljon. Metsävakuutusten suurimmat korvaukset johtuivat nimenomaan lumituhoista.

– Vuodet eivät ole samanlaisia. Esimerkiksi vuonna 2018 maksoimme lumituhokorvauksia yli kuusi miljoonaa euroa, kun taas vuosina 2020–2022 maksetut korvaukset ovat olleet merkittävästi pienempiä, Sohlman kertoo.

Etelässä viime vuonna yllättävän paljon vahinkoja

Lumituhojen riski on yleisesti suurin Pohjois- ja Itä-Suomessa. Riski on keskimääräistä suurempi vastaharvennetuissa metsissä, kasvatusmetsissä ja yli 200 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevilla tykkylumialueilla.

– Vuosi 2022 oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että yksittäisiä vahinkoja kirjattiin eniten etelän alueella. Yleensähän Etelä-Suomea pidetään vähälumisena, mutta aina voi tulla poikkeusolosuhteita, eritoten lähellä rannikkoa, pohtii asiantuntija Anu Kemppainen.

LähiTapiolan asiantuntijoiden mukaan metsien lannoittaminen voi osaltaan vaikuttaa lumituhojen laajuuteen.

– Lannoitus lisää puiden pinta-alaa ja jos latvus kasvaa nopeasti, lumella on enemmän tarttumapintaa. Oikea-aikaisilla hoitotoimilla voi onnistua vähentämään lumi- ja myrskytuhoja. Riskialueilla kannattaa siis sekä harventaa että lannoittaa maltillisesti – eikä näitä tule tehdä samaan aikaan, Kemppainen sanoo.

Metsänhoidon ammattilaisilta on hyvä kysyä neuvoja oikea-aikaisista hoitotoimenpiteistä.

Tarkkana tykkylumimetsässä

Altteimpia lumituhoille ovat männyt, varsinkin äskettäin tai liian myöhään harvennetut. Puihin kasaantuva tykkylumi voi katkaista koko puun.

– Kuusi on kestävämpi. Latva voi katketa, mutta lumi kertyy usein puuhun tasaisemmin, Kemppainen toteaa.

LähiTapiolan metsäasiantuntijat muistuttavat myös siitä, että liikkuminen tykkylumisessa metsässä on turvallisuusriski.

– Siksi metsänomistajan kannattaa tehdä tykkytuhojen tarkastaminen vasta myöhemmin keväällä.

Vahingoittiko lumi metsää? Lue lisää ja pienennä riskiä vakuutuksella