Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Työelämä6.6.2024

Kysely: Yritykset luottavat oman taloustilanteen paranevan vuonna 2024

Vuosi 2024 tarjoaa yrittäjille taloudellisen käänteen parempaan, uskoo lähes puolet LähiTapiolan asiakastutkimukseen vastanneista.

Yritykset luottavat yrityksen taloustilanteen kohentuvan vuonna 2024 ja investointihalukkuutta löytyy, selviää LähiTapiolan yritysasiakkaiden tulevaisuudennäkymiä luotsaavasta asiakastutkimuksesta. LähiTapiolan asiakastutkimukseen vuonna 2023 osallistui yli 3 000 yrityspäättäjää, jotka arvioivat sekä yrityksensä taloudellista tilannetta vuoden päästä että tehtyjä investointeja yritykseen lähitulevaisuudessa.

Asiakastutkimuksen tuloksista selvisi, että tutkimukseen osallistuneista yrityspäättäjistä 47 prosenttia arvioi yrityksensä taloudellisen tilanteen olevan vuoden päästä nykyistä parempi. Vain 13 prosenttia yrityksistä kokee taloudellisen tilanteen heikentyvän tulevaisuudessa.

Yksinyrittäjät empivät investointisuunnitelmien suhteen, mutta useamman hengen työllistävistä yrityksistä moni puolestaan odotti investointien kasvavan. Yli 10 henkilöä työllistävistä yrityksistä jopa 58 prosenttia arvioi yrityksensä taloudellisen tilanteen olevan vuoden päästä parempi. Vain 8 prosenttia kokee tilanteen heikentyvän. Ei-työllistävien yrittäjien arviot ovat varovaisempia. Yrittäjistä vain 46 prosenttia arvioi taloudellisen tilanteen kohentuvan tulevaisuudessa.

– On hyvin huojentavaa nähdä, että yrityspäättäjistä lähes puolet arvioi, että heidän yrityksensä taloudellinen tilanne on vuoden päästä parempi kuin tänään. Tämä on rohkaiseva merkki, sillä vahva taloudellinen tilanne mahdollistaa investoinnit ja kasvun, kertoo LähiTapiola-ryhmän asiakasymmärryksen johtava asiantuntija Juho-Ville Matveinen.

Yksinyrittäjät empivät, mutta työllistävät yritykset uskovat investointien kasvavan

Investointihalukkuuden suhteen yritysten arviot ovat maltillisemmat, mutta halua investoida edelleen löytyy. Tutkimukseen osallistuneista yrityspäättäjistä 35 prosenttia arvioi investoivansa yritykseensä lähitulevaisuudessa. Valoisimmat investointinäkymät yrityspäättäjien keskuudessa löytyvät Länsi-Suomen alueelta, jossa 36 prosenttia yrityksistä aikoo investoida yritykseen lisää. Haastavampana tilanteen kokevat Itä-Suomen yrityspäättäjät, joista vain 31 prosenttia aikoo investoida yritykseen lisää.

Yrityskokoluokittainen tarkastelu paljastaa, että haasteet investointikyvyssä ja -halussa kulkevat käsikädessä yritysten koon mukaan. Mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä haastavammalta investoinnit yritykseen lähitulevaisuudessa näyttävät. Yksinyrittäjistä keskimäärin 32 prosenttia arvioi investoivansa yritykseen lähitulevaisuudessa. Yli 10 henkilöä työllistävistä yrityksistä puolestaan jopa 55 prosenttia arvioi investointien kasvavan.

Luottamuksen kasvu heijastelee positiivisesti usealle eri alueelle, uskoo LähiTapiolan yritysasiakasliiketoiminnan johtaja Veikko Salonen.

– Investointien myötä yrityksillä on tarve vakuutusturville, jotka suojaavat yrityksiä erilaisilta riskeiltä. Tehtävämme on turvata asiakkaidemme liiketoimintaa ja sen jatkuvuutta ja näin edesauttaa yritysten toimintaedellytyksiä, Salonen sanoo.