Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus19.12.2023

Kinkku voi koitua uunin kohtaloksi – jouluna koville joutuvien kodinkoneiden vahinkoja voi ehkäistä pienillä teoilla

Kodinkoneet ovat jouluna tyypillisesti kovassa käytössä. Usein jo laitteiden puhdistaminen auttaa vähentämään vahinkoja.

Joulukinkku paistuu uunissa.

Joulun viettoon liittyvät kodin haaverit näkyivät LähiTapiolan vahinkotilastoissa viime vuonna. Vahinkoja sattui esimerkiksi kinkunpaistossa, kun rasvaa pääsi uunin tiivisteisiin tai sisuksiin. Uuni rikkoutui pahimmillaan korjauskelvottomaksi.

Mönkään menneestä kinkunpaistosta aiheutuvat vahingot voivat nousta satoihin euroihin. Yleisesti liesiä, uuneja ja keittotasoja koskevien vahinkojen keskimääräinen korvaussumma on LähiTapiolassa vajaa 500 euroa.

– Jos kinkkurasvaa pääsee esimerkiksi uunin tiivisteisiin tai ilmankiertoaukkoihin, se voi vaurioittaa uunia. Kinkun paistossa on syytä olla huolellinen rasvan käsittelyn osalta, LähiTapiolan kotivakuutuksen kehityspäällikkö Timo Ekholm sanoo.

Kuumassa uunissa rasva voi aiheuttaa myös paloriskin. Ekholm muistuttaa, että kinkkua tai muitakaan jouluruokia ei pidä jättää uuniin valvomatta.

– Paiston jälkeen kinkkurasva pitää kierrättää. Kinkun rasvaa ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin tai wc-pönttöön, sillä rasva tukkii jäähtyessään viemäreitä. Rasvan voi laittaa jäähtyneenä biojätteeseen, pakata juoksevana esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin ja laittaa suljettuna sekajätteeseen tai viedä keräyspisteeseen, josta rasva kierrätetään polttoaineeksi.

Kodinkoneet kovilla jouluna

Jouluvalmistelut ja kotona touhuaminen voivat panna kodinkoneet ylipäänsä koville. LähiTapiolan viime vuoden joulunajan vahinkotilastoissa näkyy muun muassa astianpesukoneiden, pyykinpesukoneiden ja jääkaappien rikkoutumisia.

– Jos jouluna siivoaa muutenkin, siinä yhteydessä voi olla hyvä puhdistaa myös kodinkoneita. Kodinkoneiden säännöllinen puhdistaminen ja huoltaminen pidentää niiden käyttöikää ja vähentää vahinkoja, Ekholm sanoo.

Kuusi keinoa vahinkojen vähentämiseksi:

  • Puhdista rasva- ja likatahrat liedeltä ja uunista. Myös liesituuletin ja sen suodatin kannattaa puhdistaa säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaisesti. Jos liedellä syttyvä palo pääsee leviämään liesituulettimeen kertyneen rasvan kautta, se voi edetä nopeasti jopa kattorakenteisiin.

  • Puhdista astianpesukoneen suodatin roskista ja rasvasta säännöllisesti. Tukkeutunut suodatin heikentää koneen toimintaa ja lisää vesivahingon riskiä. Koneen pinnat kannattaa puhdistaa kalkki- ja rasvakertymistä kyseiseen koneeseen sopivalla aineella. Luukun tiivisteiden puhtaus ja kunto kannattaa myös tarkistaa, jotta ne eivät pääse vuotamaan.´

  • Tarkasta astianpesukoneen poistoletkun kunto. Pesuaineiden kemikaalit heikentävät poistoletkuja, ja usein jo yli viisi vuotta vanha poistoletku kasvattaa vuotovahingon riskiä. Poistoletkun vaihto on syytä teettää ammattilaisella.

  • Puhdista pyykinpesukoneen nukkasihti säännöllisesti. Tarkista myös poistoletkun kunto valmistajan ohjeen mukaisesti. Tukkeumat voivat heikentää vedenpoistoa ja pahimmillaan aiheuttaa vesivahinkoja. Puhdista myös pesuainelokerot. Koneen sisäpintojen puhdistamiseen sopiva aine kannattaa tarkastaa käyttöohjeista.

  • Poista pakastimen sisäpinnoille kertynyt huurre ja jää sulattamalla pakastin säännöllisesti. Talvi on paras aika tähän, sillä riittävän kylmällä säällä ruoat säilyvät sulatuksen ajan ulkona. Suojaa lattia esimerkiksi astialla tai pyyhkeillä, jotta sulatusvesi ei pääse kastelemaan ja vahingoittamaan lattiapintoja.

  • Imuroi ja poista jääkaapin ja pakastimen takaosaan kertyvä pöly säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, sillä se aiheuttaa paloriskin. Kertynyt pöly heikentää ilmankiertoa ja voi laitteen kuumentuessa syttyä palamaan. Myös jääkaapin sisäosat kannattaa puhdistaa säännöllisesti, sillä puhdistaminen edistää hygieniaa ja voi pidentää jääkaapin käyttöikää.