Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Terveys15.4.2025Influenssa riehuu yhä, ja se voi vaarantaa pääsiäisen matkasuunnitelmat – ”Vakuutuksen on oltava voimassa kolme vuorokautta ennen lähtöpäivää”15 prosenttia suomalaisista on joutunut perumaan matkan sairastumisen takia. Matkustajavakuutus tuo turvaa virussesongin aikana reissaaville, kunhan vakuutuksen muistaa ottaa riittävän ajoissa.
Mies makaa sängyssä peiton alla ja selaa puhelinta. Yöpöydällä on vesilasi, kuumemittari ja nenäliinoja.
Edelleen jatkuva influenssakausi hankaloittaa pääsiäisen matkailusesonkia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan influenssaepidemian kesto on nyt selvästi pidempi kuin esimerkiksi viime kaudella, ja myös tartuntatapauksia on enemmän.Myös LähiTapiolan vahinkotiedoista näkyy, että influenssaa on diagnosoitu vielä huhtikuussakin paljon, sanoo LähiTapiolan terveysvakuuttamisen kehitysjohtaja Laura Miettunen.– Pääsiäinen on suosittu aika lähteä reissuun, ja sairastuminen voi pahimmillaan panna matkasuunnitelmat kokonaan uusiksi. Tehokkain tapa ehkäistä influenssaa on riittävän ajoissa hankittu rokotus. Käsiä pesemällä voi välttyä myös monelta muulta ikävältä yllätykseltä, kuten norovirukselta.LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan 15 prosenttia suomalaisista on joutunut perumaan matkan sairastumisen takia. Lähes viidesosa (18 %) on joutunut hakeutumaan matkustaessaan hoitoon sairauden takia. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Verian*.– Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, että kaikki rokotukset ovat kunnossa. Jos on jokin lääkitys, lääkkeitä on varattava mukaan riittävästi. Lääkkeet kannattaa pakata resepteineen käsimatkatavaroihin, jotta ne ovat helposti saatavilla, vaikka matkalaukku jäisi matkalle tai saapuisi kohteeseen myöhässä, Miettunen sanoo.”Vakuutukset kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa”Jos äkillinen sairaus ennaltaehkäisevistä toimista huolimatta iskee ja matka peruuntuu, LähiTapiolan matkustajavakuutus korvaa sen osuuden etukäteen maksetusta matkan hinnasta, jota matkanjärjestäjä tai muu palveluntarjoaja ei ole velvollinen palauttamaan. Maksimikorvaussumman voi tarkastaa omista vakuutustiedoistaan.– Peruuntumisesta voidaan korvata esimerkiksi lentolipun hinta, majoituskulut ja auton vuokrauskulut, joista vakuutettu ei saa palautusta. Moni ei tiedä, että vakuutuksen täytyy olla voimassa vähintään kolme vuorokautta ennen suunniteltua lähtöpäivää, jotta peruuntumisesta voi saada korvausta, joten vakuutukset kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa, sanoo LähiTapiolan korvauspalvelujen asiantuntija Sari Laakso.Matkustajavakuutus ei sen sijaan korvaa esimerkiksi lääkärikäyntiä ennen matkaa, mutta tästä voi hakea korvausta sairauskuluvakuutuksesta. Matkan peruuntumiskorvausten edellyttämän lääkärintodistuksen voi hakea myös etävastaanotolta.Arjen katsaus -kyselyn mukaan ilman matkavakuutusta matkustaminen korostuu nuorimpien ikäryhmien joukossa. Lähes viidesosa (17 %) alle 25-vuotiaista ja 14 prosenttia 25–34-vuotiaista kertoo matkustavansa joskus kokonaan ilman matkavakuutusta. Kaikista suomalaisista kymmenesosa (9 prosenttia) kertoo matkustavansa joskus kokonaan ilman matkavakuutusta.– Ilman matkustajavakuutusta reissaaminen on uhkapeliä. Vieraassa paikassa sairastuminen on riittävän kurjaa ilman, että tarvitsee lisäksi murehtia hoidon ja muuttuneiden matkajärjestelyjen kustannuksista. Matkustajavakuuksen hinta on halpa siitä mielenrauhasta, jonka sillä saa, Miettunen sanoo. Viisi vinkkiä sujuvaan matkantekoon:
  • Pidä huolta hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet vedellä ja saippualla, käytä käsihuuhdetta.
  • Ole tarkkana siitä, mitä syöt ja juot etenkin, kun reissaat alueella, jossa matkaripulin riski on huomattava. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa matkaripulin sairastumisriski on 60–80 prosenttia.
  • Varaudu matkakohteesi riskeihin ennalta. THL:n Matkailijan terveysoppaasta löytyy maakohtaiset suositukset varautumiseen, kuten tietoa rokotustarpeista ja matkustuskohteen terveysriskeistä. Euroopassa matkustaessa muista ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti.
  • Tarkista, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusturva on reissuusi sopiva. Jos sairastut äkillisesti tai sinulle sattuu muu akuutti vahinko ulkomaanmatkan aikana, voit LähiTapiolan asiakkaana soittaa hätäpalvelunumeroon +358 800 0 4531.
  • Ulkoministeriö suosittelee matkustajailmoituksen tekemistä ulkomaille ja etenkin riskialttiille alueelle matkustaessa. Tällöin kotimaan viranomaiset voivat tarvittaessa auttaa esimerkiksi kriisitilanteessa. Lue lisää matkustusilmoituksesta ulkoministeriön sivuilta.
Lähteet: THL, ulkoministeriö, LähiTapiola* Kyselyyn vastasi 6 030 henkilöä 17.4.–13.5.2024 välisenä aikana. Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on 1,3 prosenttiyksikköä suuntaansa koko aineiston tasolla.
Ajankohtaista
Turvallisuus29.4.2025Kysely paljastaa, mitä suomalaiset oikeasti pelkäävät liikenteessä – ”Kyydissä istuvilla on velvollisuus puuttua”Päihtyneet kuskit, puhelimet, hirvet ja peurat sekä sähköpotkulaudat ovat suomalaisten yleisimpiä pelkoja liikenteessä, selviää LähiTapiolan teettämästä kyselystä. Vappuna on olennaista tiedostaa, että alkoholi lisää riskejä liikenteessä myös silloin, kun promillemäärät jäävät alle rattijuopumuksen rajan, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri.Työelämä24.4.2025Kysely: Palkitseminen toisi säästöjä kuntiin ja hyvinvointialueille, mutta sen kehittämiseen ei ole aikaa65 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntien ja hyvinvointialueiden johtajista ja luottamushenkilöistä piti organisaationsa palkitsemiskäytäntöjä riittämättöminä. Yli 90 prosenttia vastaajista uskoi, että palkitsemisella voitaisiin lisätä tuottavuutta ja saavuttaa säästöjä. Esteenä on ajan ja taloudellisten resurssien puute.Ympäristö24.4.2025Ilmastoyhteisö vastaa pk-yritysten tarpeisiin viedä ilmastotyönsä vaikuttavammalle tasolleLähiTapiola on mahdollistanut lahjoituksillaan jo yli 500 pk-yritykselle maksuttoman osallistumisen Keskuskauppakamarin ilmasto-ohjelmaan. Suositun ilmasto-ohjelman jatkumoksi on nyt lanseerattu pk-yritysten Ilmastoyhteisö. Siihen voivat hakea yritykset, jotka ovat jo aloittaneet hiilijalanjäljen laskennan ja haluavat viedä ilmastotyönsä uudelle tasolle.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaInfluenssa riehuu yhä, ja se voi vaarantaa pääsiäisen matkasuunnitelmat – ”Vakuutuksen on oltava voimassa kolme vuorokautta ennen lähtöpäivää”Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn