Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Työelämä24.10.2023

“Työntekijöiden houkuttelu vaatii innovatiivista ajattelua”

Suomen talouden ennustetaan viilenevän loppuvuotta kohti. Samaan aikaan monet toimialat kamppailevat osaajapulan kanssa. Millaisia mahdollisuuksia ja ratkaisuja työnantajilla on osaajapulaan?

Koronan jälkeen talous toipui hyvin, mutta nyt inflaatio syö ostovoimaa ja työmarkkina on heikentymässä etenkin rakentamisen puolella, arvioi ekonomisti Hannu Nummiaro LähiTapiolan sijoitusratkaisut yritysasiakkaille -webinaarissa lokakuussa.

Samaan aikaan osaajapula rajoittaa yhä useamman yrityksen kasvua. Pk-yritysbarometrin mukaan toiseksi suurin kehittämisen este yrityksille on osaavan työvoiman saatavuus.

– Kilpailun kiristyessä korostuu tarve uudelleenarvioida lähestymistapoja parhaiden osaajien houkutteluun. Työntekijöiden houkuttelu vaatii innovatiivista ajattelua työntekijöiden etuuksien ja sitouttamisen suhteen, kertoo LähiTapiola Henkiyhtiön myyntijohtaja Noora Grönlund.

Yritysten huoli työvoimasta kohdistuu myös jo olemassa olevien työntekijöiden, nimittäin johdon ja avainhenkilöiden sitouttamiseen. Hyvällä johtamisella ja esihenkilötyöllä on suoria vaikutuksia myös työntekijöiden pysyvyyden kannalta.

– Erityisesti vaikeina aikoina korostuu se, että johdon suoriutuminen ja esihenkilötyön laatu vaikuttaa suoraan työntekijöiden suorituksiin ja työssä viihtymiseen, Grönlund muistuttaa.

Ryhmäeläke on sitouttava palkitsemisen työkalu

Eläkejärjestelmä on jatkuvan paineen alla ja joka toinen suomalainen onkin huolissaan eläkkeensä tasosta, selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä.

Mehiläisen teettämän työelämätutkimuksen mukaan peräti 43 % suomalaisista haluaa jäädä pois työelämästä keskimäärin noin 6 vuotta ennen lakisääteistä eläkeikää. Tutkimustuloksen vastaajissa korostui 18–30-vuotiaat henkilöt.

– Nämä luvut ovat tietenkin huolestuttavaa luettavaa, sillä kyseisen ikäluokan eläkeikä on todennäköisesti tulevaisuudessa 70 ikävuoden kieppeillä. Tulemme tarvitsemaan lisää keinoja työelämän joustoihin myös pitkän työuran loppupäässä, Grönlund toteaa.

Grönlundin mukaan yksi tämän hetken kasvavista sitouttamisen keinoista on vakuutusten käyttö. Tämä näkyy niin riskihenkivakuuttamisessa kuin eläkevakuuttamisessa.

Ryhmäeläke tarjoaa oivan työkalun yritysten ja työntekijöiden eläkehaasteeseen. Ryhmäeläke on täydennys lakisääteiseen eläkkeeseen, ja se on hyvä keino tarjota turvaa työntekijän eläkkeeseen. Ryhmäeläke on työnantajan näkökulmasta yksi kustannustehokkaimmista ja vastuullisimmista tavoista sitouttaa ja palkita henkilöstöä.

– Ryhmäeläke rakennetaan aina asiakkaan tarpeita ajatellen. Voidaan vakuuttaa koko henkilöstö tai nimetty henkilöstöryhmä, Grönlund valottaa.

Lue myös: Miten houkutella ja sitouttaa osaavaa työvoimaa? – Lue asiantuntijoiden viisi vinkkiä