Talous25.9.2023
Puolet suomalaisista uskoo pärjäävänsä viitebudjetilla – asumisen kulut tuottavat eniten epäilyjä
LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar Public. Kyselyyn vastasi 19.-25.5.2023 välisenä aikana 2 129 henkilöä, jotka edustavat maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä. Kyselyn virhemarginaali on +/- 2,1 prosenttiyksikköä.
1.
Tee budjetti ja täytä säännöllisesti. Budjetti ja sen seuraaminen auttavat hahmottamaan, mihin rahat menevät. Isoimmat ja tärkeimmät menot kannattaa luokitella omiksi erikseen ja pitää ne omilla riveillään. Muut kulut voi niputtaa välttämättömyysjärjestyksessä isompiin ryhmiin.2.
Käy läpi kaikki menot. Kokoa ensin olennaiset menot, tulot, varat ja velat useiden kuukausien ajalta. Käy kaikki menot läpi tarkasti. Tietoisuus omasta taloudesta on budjetoinnin tärkein vaihe. Korttimaksaja voi helposti seurata menoja tiliotteesta.3.
Harkitse, mistä voisit säästää. Selvitä, käytätkö rahaa esimerkiksi turhiin ylimääräisiin palveluihin. Voisiko niistä säästää? Arjen ylellisyydet voivat syödä tulevaisuuden perustarpeista. Älä sivuuta vaikeita aiheita, esimerkiksi päihde- ja peliriippuvuudet kaatavat monen talouden.4.
Vertaile ja kilpailuta myös välttämättömiä. Välttämättömistä menoistakin voi säästää vertailemalla tai kilpailuttamalla. Oletko kilpailuttanut sähkölaskusi tai vakuutukset, entä voisitko käyttää pyörää autoilun sijaan? Syötkö usein eineksiä tai pikaruokaa, olisiko ostoskorissasi muutettavaa? Vertaile kulutustasi viitebudjetteihin.5.
Kun budjetin tulot ylittävät menot, säästät. Parin kolmen kuukauden nettopalkka on hyvä pahan päivän puskuri. Säästämismahdollisuudet vaihtelevat elämänvaiheiden mukaan ja joskus säästöjä käytetään tuomaan elämänturvaa. Tilisäästäminen tarjoaa varman ostovoimatappion, joten harkitse säännöllistä rahastosäästämistä.6.
Voisitko hankkia lisätuloja? Jos rahaa ei jää käteen ja säästämismahdollisuuksia ei ole, pohdi lisätulojen hankkimista. Lyhyellä aikavälillä se voi olla mahdollista lisätöitä hankkimalla, pitkällä aikavälillä vaikkapa lisäkoulutuksella. Lisää tuloja voi saada myös vuokraamalla omaisuuttaan – onko sinulla esimerkiksi mökki tai asuntoauto, jota voisi vuokrata aika-ajoin?