Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus28.7.2023

Vuosikymmenten luksusjäänne ja uudempi ylellisyystulokas voivat aiheuttaa tuhansien eurojen vuotovahingot

Vuosikymmenten takainen luksuspeti, vesisänky aiheuttaa yhä pahoja vuotovahinkoja vuosittain. Uudempi ylellisyystulokas, jääkaappiin integroitu jääpalakone voi tuottaa vuotaessaan kymmenien tuhansien eurojen laskun.

LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan veden kanssa vahvasti kytköksissä olevat ylellisyystuotteet aiheuttavat useita vuotovahinkoja vuosittain. Pitkään jatkuessaan vuodot voivat aiheuttaa merkittäviä vaurioita jopa rakennusten rakenteisiin, joiden korjaamisen lasku nousee useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Suomalaiskodeissa harvinaistuneet vesisängyt aiheuttavat muutamia vuotovahinkoja vuosittain. LähiTapiolan tilastojen mukaan vesisängyistä on aiheutunut vahinkoja 1-2 vuodessa. Vuotojen korvauskulut ovat nousseet enimmillään selvästi yli 10 000 euron.

-Vesisänkyvahinkoja tapahtuu kohtalaisen harvakseltaan ja se kertoo niiden suosion hiipumisesta. Rikkoutumisen syynä on usein jokin terävä esine esimerkiksi korvakoru, joka on rikkonut sängyn ja suoja-allaskin on pettänyt. Turhien vahinkojen näkökulmasta minulle ei tule ikävä tätä oman aikakautensa villitystä, korvaustoiminnasta ja liiketoiminnan tuesta vastaava johtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta sanoo.

Kun hyllyvät pedit ovat suomalaiskodeista lähes kadonneet, uusia vuotovahinkoja aiheuttaneita luksustuotteita on tullut tilalle. Viime vuosina ikäviä vuotovaurioita tuottava tuote on ollut jääkaappiin integroitu jääpalakone.

Jääpalakoneen osien rikkoutuminen tai letkujen irtoamiset ovat aiheuttaneet isoja vuorovahinkoja. Korjauslaskut ovat pahimmillaan nousseet lähelle 100 000 euroa.

-Jääpalakoneissa voi olla oma vesisäiliö tai ne on kytketty suoraan vesijohtoverkkoon. Suurimmat vahingot syntyvät jälkimmäisistä laitteista. Vikoina on ollut putkien irtoamisia, jyrsijän syömiä putkia, asennusvirheitä ja suodattimen tukkeutumisia. Vuodot ovat tapahtuneet kaapistojen takana ja sokkeleissa, jolloin vahingot ovat olleet varsin isoja, ennen kuin ne on havaittu, Määttänen sanoo.

-Suosittelisin vähintään vuotohälyttimien asentamista putkiston liitoskohtiin sekä jääkaapin taakse. Koko keittiön kattava remontti on siten vältettävissä ja siten arkikin sujuu vaivattomammin. Lisäksi, jos jääpalakone ei ole aktiivisessa käytössä, kannattaa vesihana sen osalta sulkea.