Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus21.7.2023

Salama kesällä, kompressorivika talvella – maalämpöpumppujen viat vaihtelevat eri vuodenaikoina

Pientalojen energiaremonteissa suosiotaan kasvattanut maalämpövaihdokset näkyvät myös vahinkotilastoissa. Sähköä käyttävistä maalämpöpumpuista ilmoitetaan satoja vahinkoja vuodessa.

Viime vuosina maalämpöpumput ovat kasvattaneet suosiotaan. Pientalojen energiaremonteissa maalämpö on ollut suosittu vaihtoehto.

Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn mukaan lähes puolet pientalorakentajista valitsee lämmitysmuodokseen maalämmön. Öljylämmityksiä ja sähkövaraajia on vaihdettu tuhansien kappaleiden vuosivauhdilla. Helsingin Sanomien tietojen mukaan viime vuonna maalämpöpumppuja myytiin Suomessa 12 000 kappaletta, mikä on noin viidennes enemmän kuin vuosi aiemmin. Tutkimuksen mukaan maalämmöstä on tullut selvä myyntivaltti omakotitaloissa.

Sähköä tarvitsevat lämpöjärjestelmät eivät kuitenkaan ole vahinkovapaita. LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan maalämpöpumpuista ilmoitettiin viime vuonna yli 400 vahinkoa. Sekä kesällä että talvella pumpuille aiheutuu lähes yhtä paljon vahinkoja, mutta syyt ovat usein erilaisia.

-Kesäisin ehdottomasti eniten maalämpöpumppuja rikkoutuu ukkosella. Salamaniskut haja-asutusalueilla rikkovat kaikenlaisia sähkölaitteita, jotka ovat kytkettynä verkkoon salaman iskiessä rakennuksen lähelle tai rakennukseen tulevaan sähköjohtoon. Monissa paikoissa sähköjohdot on jo asennettu maan alle, mutta Suomessa riittää vielä ns. ilmajohtoja, korvaustoiminnasta ja liiketoiminnan tuesta vastaava johtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta sanoo.

-Vanhoissa taloissa maadoitus voi olla riittämätöntä. Usein maalämpöpumpun lisäksi rikkoutuu myös muitakin sähkölaitteita. Ukkosenjohdattimilla ja ylijännitesuojilla näitä vahinkoja voitaisiin vähentää huomattavasti.

Viime vuonna kesällä ilmaantuneita vahinkoja ilmoitettiin yli 140 kappaletta. Syksyn tullen lämmittämisen lisääntyessä useimmin ilmaantuneita vikoja ovat kompressoriviat sekä vuodot. Talven tullen vikamäärät lisääntyvät, kun pumppuja käytetään täydellä teholla ja laitteiden kuluvat osat voivat rikkoutua.

-Kesällä laitteita hajoaa yhtä paljon, kun sydäntalvella. Kesällä laitteita rikkoo ukkonen ja talvella rikkoja aiheuttaa laitteiden kuluvat osat. Erityisesti kompressori on usean rikon syy, Määttänen kertoo.

-Syksyllä laiterikkoja on huomattavasti vähemmän kuin talvella ja kesällä. Syksyllä näyttää lisääntyvän järjestelmän keräysnesteen vuodot. Laitetta kannattaa käyttää ja huoltaa käyttöohjeen mukaan. Osassa vahingoissa varaosan saaminen on kestänyt pitkään, mutta toivottavasti varasosien saatavuusongelmat helpottuvat jatkossa.