Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Turvallisuus21.7.2023Salama kesällä, kompressorivika talvella – maalämpöpumppujen viat vaihtelevat eri vuodenaikoinaPientalojen energiaremonteissa suosiotaan kasvattanut maalämpövaihdokset näkyvät myös vahinkotilastoissa. Sähköä käyttävistä maalämpöpumpuista ilmoitetaan satoja vahinkoja vuodessa.
Viime vuosina maalämpöpumput ovat kasvattaneet suosiotaan. Pientalojen energiaremonteissa maalämpö on ollut suosittu vaihtoehto.Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn mukaan lähes puolet pientalorakentajista valitsee lämmitysmuodokseen maalämmön. Öljylämmityksiä ja sähkövaraajia on vaihdettu tuhansien kappaleiden vuosivauhdilla. Helsingin Sanomien tietojen mukaan vuonna 2022 maalämpöpumppuja myytiin Suomessa 12 000 kappaletta, mikä oli noin viidenneksen enemmän kuin vuosi aiemmin. Tutkimuksen mukaan maalämmöstä on tullut selvä myyntivaltti omakotitaloissa.Sähköä tarvitsevat lämpöjärjestelmät eivät kuitenkaan ole vahinkovapaita. LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan maalämpöpumpuista ilmoitettiin vuonna 2022 yli 400 vahinkoa. Sekä kesällä että talvella pumpuille aiheutuu lähes yhtä paljon vahinkoja, mutta syyt ovat usein erilaisia.Kesäisin ehdottomasti eniten maalämpöpumppuja rikkoutuu ukkosella. Salamaniskut haja-asutusalueilla rikkovat kaikenlaisia sähkölaitteita, jotka ovat kytkettynä verkkoon salaman iskiessä rakennuksen lähelle tai rakennukseen tulevaan sähköjohtoon. Monissa paikoissa sähköjohdot on jo asennettu maan alle, mutta Suomessa riittää vielä ns. ilmajohtoja, korvaustoiminnasta ja liiketoiminnan tuesta vastaava johtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta sanoo.Vanhoissa taloissa maadoitus voi olla riittämätöntä. Usein maalämpöpumpun lisäksi rikkoutuu myös muitakin sähkölaitteita. Ukkosenjohdattimilla ja ylijännitesuojilla näitä vahinkoja voitaisiin vähentää huomattavasti.Vuoden 2022 kesällä ilmaantuneita vahinkoja ilmoitettiin yli 140 kappaletta. Syksyn tullen lämmittämisen lisääntyessä useimmin ilmaantuneita vikoja ovat kompressoriviat sekä vuodot. Talven tullen vikamäärät lisääntyvät, kun pumppuja käytetään täydellä teholla ja laitteiden kuluvat osat voivat rikkoutua.Kesällä laitteita hajoaa yhtä paljon kuin sydäntalvella. Kesällä laitteita rikkoo ukkonen ja talvella rikkoja aiheuttavat laitteiden kuluvat osat. Erityisesti kompressori on usean rikon syy, Määttänen kertoo.Syksyllä laiterikkoja on huomattavasti vähemmän kuin talvella ja kesällä. Syksyllä näyttää lisääntyvän järjestelmän keräysnesteen vuodot. Laitetta kannattaa käyttää ja huoltaa käyttöohjeen mukaan. Osassa vahingoissa varaosan saaminen on kestänyt pitkään, mutta toivottavasti varasosien saatavuusongelmat helpottuvat jatkossa.
Ajankohtaista
Talous2.5.2025Velkavipu kääntyi kotitalouksia vastaan ja varallisuuserot repesivät – nyt käänne on käsillä, arvioi ekonomistiTilastokeskuksen uudessa varallisuustilastossa koko Suomi köyhtyi, mutta varakkaimmat suomalaiset köyhtyivät vähiten, mistä syystä varallisuuserot kasvoivat. Nyt tuuli on kääntymässä, arvioi ekonomisti Hannu Nummiaro. Tänä vuonna varallisuuserot voivat jo kaventua.Turvallisuus29.4.2025Kysely paljastaa, mitä suomalaiset oikeasti pelkäävät liikenteessä – ”Kyydissä istuvilla on velvollisuus puuttua”Päihtyneet kuskit, puhelimet, hirvet ja peurat sekä sähköpotkulaudat ovat suomalaisten yleisimpiä pelkoja liikenteessä, selviää LähiTapiolan teettämästä kyselystä. Vappuna on olennaista tiedostaa, että alkoholi lisää riskejä liikenteessä myös silloin, kun promillemäärät jäävät alle rattijuopumuksen rajan, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri.Työelämä24.4.2025Kysely: Palkitseminen toisi säästöjä kuntiin ja hyvinvointialueille, mutta sen kehittämiseen ei ole aikaa65 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntien ja hyvinvointialueiden johtajista ja luottamushenkilöistä piti organisaationsa palkitsemiskäytäntöjä riittämättöminä. Yli 90 prosenttia vastaajista uskoi, että palkitsemisella voitaisiin lisätä tuottavuutta ja saavuttaa säästöjä. Esteenä on ajan ja taloudellisten resurssien puute.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaSalama kesällä, kompressorivika talvella – maalämpöpumppujen viat vaihtelevat eri vuodenaikoinaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn