Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Maa- ja metsätalous6.7.2023Metsien hyönteisvahingot kaksinkertaistuneet vuodesta 2021: ”Metsien tarkkailu on nyt erittäin tärkeää”Säiden lämpeneminen on saanut tuholaisten määrän rajuun kasvuun eritoten Etelä-, Keski- ja Itä-Suomen metsissä. Kirjanpainajien lisäksi vahinkoja aiheuttavat muutkin hyönteistuholaiset. ”Käsissämme on kasvava ongelma, joka vaatii reagointia”, sanoo LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.
Lämpimien kesien ja sään ääri-ilmiöiden esiintyminen lisää monien metsätuhojen todennäköisyyttä. Kirjanpainaja on kuusien pahin tuholainen, jonka kanta kasvaa vauhdilla ja levittäytyy yhä pohjoisemmaksi kesien lämmetessä.Kuumat kesät tuhoavat nykyään myös mäntyjä. Eurajoella kuolleista puista on tänä kesänä löytynyt jälkiä pysty- ja vaakanävertäjistä. Eurajoella ja ainakin Lapissa on tehty jo hakkuita mäntymetsätuhojen rajaamiseksi.− Tilanne on muuttunut isojen myrskyvahinkojen jälkeen pahemmaksi vuodesta 2020 lähtien. Kaatunut metsä ja myrskytuhot ovat otollinen maaperä tuhohyönteisille. Pelkästään vuodesta 2021 vuoteen 2022 meille kirjattuja hyönteisvahinkoja oli 100 prosenttia enemmän. Alkukesän perusteella tulemme tänä vuonna ylittämään reippaasti viime vuoden, koska tahti kiihtyy kesän aikana ja vahinkoja alkaa syntyä heinäkuusta eteenpäin, sanoo asiantuntija Anu Kemppainen LähiTapiolasta.Kemppaisen mukaan kuumat kesät ja vähäsateisuus laittavat metsämme koville.− Kirjanpainajista on puhuttu paljonkin, mutta myös muut tuholaiset tuottavat päänvaivaa. Esimerkiksi kuusentähtikirjaaja iskee nuorempaan puustoon, ja kuusi kuivuu latvasta alkaen.Myrsky loppuu ajallaan – tuholainen jatkaa naapurinkin puolelleTähän mennessä metsävahinkoja ovat eniten aiheuttaneet myrskyt ja lumet, mutta LähiTapiolan metsäasiantuntijoiden mukaan hyönteistuhot tulevat kasvattamaan osuutta vahingoista.− Käsissämme on kasvava ongelma, johon ei ole toistaiseksi osattu reagoida riittävällä tasolla. Myrsky ja lumi ovat siitä selkeämpiä, että ne loppuvat johonkin. Kirjanpainajatuho voi jatkua seuraavana kesänä, jos niitä ei hävitetä kerralla − ja levitä pahimmassa tapauksessa naapurin metsiin, toteaa LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.Makkosen ja Kemppaisen mukaan metsän tilaa on seurattava aktiivisesti – kerran kesässä tai syksyllä ei riitä. Jos lämpöä jatkuu pitkälle syksyyn, vuodessa ehtii syntyä kaksi tuholaissukupolvea.− Jos havaitsee merkkejä tuhoista, tulisi toimia nopeasti, etteivät tuhot pääsisi leviämään metsissä. Apua ja neuvoja saa metsäammattilaisilta, Makkonen sanoo.Ennakoi isot vahingot − viisi vinkkiä metsänomistajalle
  1. 1.
    Seuraa aktiivisesti metsäsi tilaa, jotta mahdolliset vahingot eivät ehdi levitä. Nyt jo kesällä alkaa näkyä tuhoja. Suomen metsäkeskus lähettää myös riskivyöhykkeellä olevien metsien omistajille erityisiä varoituskirjeitä.
  2. 2.
    Reagoi nopeasti, jos havaitset tuhoja. Selvitä tuhon laajuus tarvittaessa metsäammattilaisen avustuksella. Ilmoita metsätuhohavainnoistasi Luken kautta.
  3. 3.
    Tee metsän hoitotoimenpiteet ajallaan. Kun hoidat metsääsi hyvin, puut kestävät tuulen ja myrskyjen rasituksia paremmin ja ovat vastustuskykyisempiä sieni- ja hyönteistuhoja vastaan.
  4. 4.
    Seuraa Luken karttoja lajien kehittymisestä. Seuraa myös ympärillä käytävää keskustelua ja uutisointia.
  5. 5.
    Poista vahingoittuneet puut mahdollisimman nopeasti, vähintään metsätuholain mukaisessa määräajassa. Pyydä matalalla kynnyksellä apua ja neuvoja metsäammattilaisilta.
Lue lisää LähiTapiolan metsävakuutuksesta täältä
Ajankohtaista
Maa- ja metsätalous14.3.2025Näin turvaat maatilan jatkon kriisitilanteessa – avioehto voi pelastaa monelta harmiltaPuhu käytännön asiat selväksi läheistesi kanssa jo hyvissä ajoin. Avioehto suojaa avioerossa, ja henkivakuutus turvaa jäljelle jääneiden elämää yrittäjän kuoleman jälkeen.Turvallisuus12.3.2025Lähestyvä kevätpyry haastaa tielläliikkujia vähälumisen talven jälkeen – ”Riskejä voi olla vaikea hahmottaa”Suomea lähestyy lumisadealue, joka lisää onnettomuusriskejä liikenteessä. Mennyt talvi oli lauha ja vähäluminen, joten tuntuma hankalassa kelissä liikkumiseen voi olla hakusessa, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri. Jos tien päälle on pakko lähteä, alla on oltava talviolosuhteisiin sopivat renkaat ja ajonopeutta on hiljennettävä.Maa- ja metsätalous11.3.2025LähiTapiola Yhteismetsän pinta-ala kasvoi kolmessa vuodessa 3,5-kertaiseksi – ”Yhä useampi valitsee sukupolvenvaihdoksessa yhteismetsän”LähiTapiola Yhteismetsä jatkoi vahvaa kasvuaan kolmantena toimintavuotenaan ja on yksi Suomen nopeimmin kasvavista yhteismetsistä. Suosion syitä ovat yhteismetsän helppous ja sukupolvenvaihdokset, arvioi LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaMetsien hyönteisvahingot kaksinkertaistuneet vuodesta 2021: ”Metsien tarkkailu on nyt erittäin tärkeää”Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn