Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
29.6.2023

LähiTapiolan pääjohtaja SuomiAreenassa: ”Työnantajina viestimme pitää olla armollisempi: perusasioilla pääsee pitkälle ja niitä arvostetaan”

Kolmannes yläkoululaisista ja toisen asteen opiskelijoista pelkää työelämän olevan itselle liian raskasta. SuomiAreenan keskustelupaneelissa LähiTapiola-ryhmän pääjohtaja Juha Koponen korosti työnantajien ja yhteistyön roolia nuorten huolien hälventämisessä.

Työelämän raskautta pelkäävien nuorten osuus on kasvanut neljänä peräkkäisenä vuotena, selviää Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin yhteistyössä LähiTapiolan kanssa vastikään teettämästä kyselytutkimuksesta.

Nuoria huolettaa eniten työtulojen riittämättömyys, kiinnostavan työn löytyminen ja omien voimavarojen riittävyys. Tuloksien valossa myös omien vanhempien kautta saatu käsitys työelämästä lisää nuorten epävarmuutta omasta tulevaisuudesta.

Ilmiön syihin ja pelkojen vähentämisen keinoihin pureuduttiin torstaina SuomiAreenassa NYTin keskustelupaneelissa. Panelisteina toimivat LähiTapiolan pääjohtajan Juha Koposen lisäksi NYTin erityisasiantuntija Lauri Vaara, Digiconsumers-tutkimushankkeen tutkija Julia Nuckols ja  kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko.

Ratkaisun avaimet kokemuksissa, merkityksellisyydessä ja armollisuudessa – ”Ahkeruudella ja tunnollisuudella pääsee jo pitkälle”

Nuorten työelämäpelkojen lisääntymisen taustalla nähtiin paneelissa muun muassa työelämän muutos ja kasvaneet osaamisvaatimukset, tapamme puhua työelämästä sekä liian vähäiset mahdollisuudet saada kokemuksia työelämästä.

Panelistien mielipide tutkimuksen tuloksista oli yksimielinen: nuorten huolien kasvu vaatii toimenpiteitä niin työnantajilta, päättäjiltä kuin muiltakin yhteiskuntamme toimijoilta.

– Moni nuori pohtii, pitääkö olla jo valmiiksi huippuosaaja ennen kuin kelpaa työelämään. Työnantajina viestimme pitäisi olla armollisempi: perusasioilla kuten tunnollisuudella ja ahkeruudella pääsee jo pitkälle ja niitä arvostetaan. Hyvän johtajuuden lisäksi työnantajien on myös kiinnitettävä erityistä huomiota laadukkaaseen perehdytykseen ja työn merkityksellisyyden korostamiseen, LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen sanoi.

Keskustelijoiden puheenvuoroissa korostui positiivisten kokemuksien tarjoaminen ja niiden merkitys.

– Tutustutammeko nuoria työelämään vai suojelemmeko heitä siltä? Jos nuoren ensikokemus työelämästä on positiivinen, ei tarvitse jäädä arvailujen varaan. Kokemuksia varten tarvitsemme muun muassa talous- ja työelämätaitojen opettamista kouluissa ja eri toimijoiden yhteistyötä, joilla osoitamme välittävämme nuorista ja haluavamme heidät mukaan työelämään, Koponen summasi.

LähiTapiola satsaa tuntuvasti nuorten talous-, työelämä- ja yrittäjyystaitoihin ympäri Suomen

LähiTapiola tukee tästä vuodesta alkaen valtakunnallisesti toimivaa Nuorten yrittäjyys ja talous NYTiä (aiemmin Talous ja nuoret TAT), jonka ala- ja yläkouluille suunnattu Yrityskylä-oppimiskokonaisuus on palkittu maailman parhaana koulutusinnovaationa.

Ala- ja yläkouluissa LähiTapiola ja NYT tekevät yhteistyötä yli 80 prosenttia suomalaisnuorista tavoittavissa Yrityskylissä sekä toisella asteella 150 oppilaitoksessa Bisneskursseilla.

Osana laajaa yhteistyötä LähiTapiola toteuttaa tänä vuonna yhdessä NYTin kanssa nuorten työelämä- ja opinto-odotuksia kartoittavan Nuorten tulevaisuusraportin. Kumppanuus on tutkimuksen 20-vuotisessa historiassa ensimmäinen laatuaan ja SuomiAreenassa käsitellyt työelämäpelot ovat osa raportin tuloksista.