Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Maa- ja metsätalous3.7.2023

Sähköpalojen riskit kasvussa maatiloilla – ”Aurinkopaneelien asennuksissa on paljon vikoja”

Sähkö on yleisin maatilapalojen syttymissyy, ja ladattavien laitteiden ja aurinkosähköjärjestelmien yleistyessä riskit ovat kasvussa. Useimmissa onnettomuuksissa perussyynä on ihmisen huolimattomuus tai sähkölaitteen väärinkäyttö.

Suomen maatiloilla palaa keskimäärin joka toinen päivä. Yleisimpiä ovat sähkölaitteistoperäiset palot. Ladattavien laitteiden ja aurinkopaneelien yleistyessä tietyt riskit ovat kasvussa. Viime vuosina aurinkosähköjärjestelmistä on aiheutunut vuosittain kymmenkunta tulipaloa.

− Aurinkopaneelien markkinat ovat kuumentuneet − ja niin myös osa paneeleista. Paneeleiden asennuksissa on kuitenkin paljon vikoja, eikä asentajilla ole usein edes asennuslupaa. Paloja ovat aiheuttaneet muun muassa kaapelistot, akustot, invertterit ja muut komponentit. Myös puuttuvia merkintöjä näkee hälyttävän paljon. Samoin piirustuksissa sekä asennus- ja varmennustarkastuksissa on puutteita, sanoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko.

Pahimmillaan asennusvirheet voivat johtaa omaisuus- ja henkilövahinkoihin. Lisäksi myrskyt voivat vaurioittaa järjestelmää, ja siksi ne tulee ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Ladattavia laitteita yhä enemmän – tulipalovaara todellinen

Maatilallisten arki on sähköistynyt kovaa vauhtia ladattavien laitteiden, kuten puhelinten, läppäreiden ja lukuisten akkukäyttöisten koneiden yleistyessä. Valtaosin laitteet toimivat moitteettomasti ja turvallisesti, mutta silloin tällöin tulee myös vikoja ja vaaratilanteita.

− Ladattavissa aparaateissa ongelma on se, että vialliset akut ja laturit muodostavat ison tulipalovaaran. Aina vikoja ei näe päältä, ja siksi lataukset pitäisi aina tehdä palamattomalla alustalla ja ottaa ladattava laite irti laturista ja laturi seinästä, kun lataus on päättynyt, Raininko toteaa.

Tällä hetkellä lataukseen suhtaudutaan hänen mukaansa vähän turhankin huolettomasti, vaikka lataamiseen liittyy aina riski. Muun muassa ylilataaminen, korkea lämpötila tai kolhu voivat aiheuttaa akkupalon. Useimmissa onnettomuuksissa perussyynä on ihmisen huolimattomuus tai sähkölaitteen väärinkäyttö.

Paloturvallisuutta pyritään lisäämään maatalousyrittäjille suunnatun verkkokurssin muodossa

Maatilapalojen ennaltaehkäisemiseksi LähiTapiola ja MTK ovat yhdessä julkaisseet kesäkuussa paloturvallisuuden verkkokurssin. Kurssi valottaa keskeisiä paloturvallisuuteen liittyviä riskejä ja keinoja, joilla näitä riskejä voidaan välttää. Suuri painoarvo on sähkön aiheuttamien palojen torjunnassa.

− Paloturvallisuus on osaamista ja tekoja. Siksi jokaisen maatilayrittäjän on hyvä kartuttaa ja kerrata osaamistaan, sanoo Raininko.

Kurssi on tarkoitettu MTK:n jäsenille ja edellyttää kirjautumisen MTK:n OIVA-verkko-oppimisympäristöön. Osallistu täältä verkkokurssille.

Verkkokurssin suorittaminen kestää noin 30 minuuttia. Kurssiin sisältyy lopputesti, jolla voi mitata, mitä kurssista jäi mieleen. Testin keskimääräistä paremmin pistein suorittaneiden kesken arvotaan puolivuosittain jauhesammutin.

LähiTapiola on 5.–8.7.2023 mukana Okra-maatalousnäyttelyssä (osasto E49). Tule kuulemaan vinkkejä palo- ja sähköturvallisuudesta sekä testaamaan tietosi kesävisassa ja voit osallistua arvontaan. Ohjelmaa myös perheen pienimmille.