Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus21.6.2023

Juhannuksena kompuroidaan ja toheloidaan tulella – LähiTapiolan asiantuntija ”Juhannuksen juhlinta päättyy ikävän usein sairaalaan”

Juhannukseksi ennustetaan lämmintä säätä lähes koko Suomeen. Sää houkuttaa touhuamaan ulkona, mikä näkyy myös tapaturmatilastoissa. Eniten vahinkoja syntyy kaatumisista. Myös varomaton tulenkäyttö tuottaa yllättävän paljon palovammoja.

Suomalaisten ilon ja valon juhla juhannus on käsillä. Monet suuntaavat juhannukseksi mökille, rannalle tai muualle luontoon. Runsas touhuaminen ja liikkuminen ulkona sekä talven jälkeen mökkielämään kuuluvien toimien virittely tuottavat huomattavan paljon vahinkoja normaaleihin kesäviikonloppuihin verrattuna.

Koronajuhannuksina, etenkin vuonna 2020 tapaturmia sattui normaalia vähemmän liikkumisrajoitusten vuoksi. Pandemian väistyttyä myös vahinkomäärät ovat kasvaneet liikkumisen lisäännyttyä. Säällä on myös iso merkitys tapaturmien määrään. Etenkin lämpimällä säällä sattuu paljon vahinkoja niin maalla kuin vesillä.

- Hukkumiset ovat juhannuksena suomalainen tragedia. Nyt kun sääennuste on hyvä, ollaan runsaasti veden äärellä. Päihteet, veneily ja uiminen ovat erittäin huono yhdistelmä. Pelastusliivit päälle ja pidetään uimakavereita silmällä, ettei lopu juhannuksen vietot lopullisesti. Kuumalla säällä kannattaa muutenkin nauttia runsaasti vettä alkoholin sijaan, johtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta muistuttaa.

Pihapeleissä nyrjähtää, venähtää ja murtuu

LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan vuonna 2021 sattui juhannuksen aikaan yli 500 tapaturmaa. Tilastoissa eivät ole mukaan hukkumiset eivätkä liikennevahingot. Ylivoimaisesti eniten suomalaisille on sattunut erilaisia kaatumisia, liukastumisia ja portailta tai tikkailta putoamisia. Yleisiä vammoja ovat nyrjähdykset, venähdykset sekä murtumat. Päähän kohdistuneita vammoja on onneksi hyvin vähän.

-  Vahingoissa näkyy mökeillä pelattavat pihapelit. Erityisesti jalkapallon peluu aiheuttaa runsaasti venähdyksiä ja jopa murtumia. Muutenkin kaatumiset ja liukastumiset korostuvat. Varsinkin portailla ja terasseilla tapahtuu kaatumisia. Osa vahingoista johtuu ohi astumisesta, eli portaissa tai terassilla ei ole ollut kaidetta.

Bensiini ja tuli ovat huono pari

Määttäsen mukaan vakavimpia tapaturmia aiheuttaa tulenkäyttö. Erityisesti erilaisilla sytytysnesteillä varomattomasti kokkoa tai grilliä sytytettäessä voi syntyä vakaviakin palovammoja. Tänä juhannuksena kuivuuden vuoksi monilla Suomen paikkakunnilla on avotulentekokielto ja esimerkiksi kokkojen polttaminen on monin paikoin kielletty.

-Kokkojen ja nuotioiden syttymisessä on käytetty bensiiniä. Bensiiniin käyttö sytyttämisessä aiheuttaa räjähdysmäisen palon, josta aiheutuu vuosittain juhannuksena kymmenkunta vakavaa palovammaa. Pahimmillaan sytyttäjä syttyy vaatteineen tuleen ja palo aiheuttaa laajoja ja pysyviä arpia. Kaikenlaisten sytytysnesteiden kanssa on oltava äärimmäisen varovainen. Paras tapa sytyttää kokko tai nuotio on perinteiset tuohet, lastut ja paperi. Myös sytytyspalat ovat turvallisia.

Vaarallisin paikka on sauna

Juhannukseen kuuluu ehdottomasti saunominen veden äärellä. Sauna on myös hyvin riskialtis tila monelle suomalaiselle. Vuoden 2021 juhannuksena LähiTapiolan asiakkaat ilmoittivat vajaasta parista kymmenestä saunassa tapahtuneesta tapaturmasta. Usein miten turman syy on liukastuminen tai horjahtaminen. Saunassa voi syntyä myös palovammoja kuumasta kiukaasta.

-Saunassa tapahtuu paljon liukastumisia ja pahimmillaan sen seurauksena saadaan palovammoja kiukaasta. Suomalaisessa mökkisaunassa ei ole aina kaidetta kiukaan edessä, jolloin ihminen voi kaatua kiuasta vasten. Pimeä löylyhuone ja saippuavedestä märkä lattia ovat huono yhdistelmä. Toinen merkittävä vaara on kiehuvan pesuveden aiheuttamat vammat. Pimeässä saunassa voi kylmän ja kuuman veden astiat mennä sekaisin, jolloin pahimmillaan kiehuva saavi kaadetaan suoraan omaan niskaan. Pesuvati on hyvä täyttää ensin kylmällä vedellä ja lisätä siihen kuuma vesi.

Eläimistä puremia ja pistoja

Myös eläimillä on osuutensa ihmisten tapaturmiin juhannuksena. Lemmikin purema tai ulkoilutustilanteessa sattuneet horjahdukset ovat yleisiä. Kesällä tapahtuu paljon hyönteisten puremia ja pistoja. Kyyn puremia ei juhannuksina ole ilmoitettu. Ampiaisen pistot voivat aiheuttaa vakavia rektioita allergisille ihmisille. Lähtökohtaisesti lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos hyönteisen pisto aiheuttaa poikkeuksellisen voimakkaan reaktion.