Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus20.6.2023

Suomalaisten matkustusinto nyt voimakasta – matkatavarat voivat hukkua ruuhkassa

Suomalaisten matkustusinto on kasvanut voimakkaasti pandemia-ajan jälkeen. Vakuutusyhtiössä tämä näkyy niin matkavakuutusten suurena kysyntänä kuin vahinkokehityksessä. Kun kymmenet tuhannet suuntaavat reissuun yhtä aikaa, voivat matkatavarat hukkua tai saapua kohteeseen myöhemmin kuin matkustaja itse.

Koronapandemia sulki ovet ulkomaille, mutta vuonna 2023 ei suomalaisia mikään enää pidättele. LähiTapiolalta otettujen uusien matkavakuutusten määrä palautui jo vuonna 2022 lähes pandemiaa edeltävälle tasolle, ja kysyntä on jatkunut voimakkaana myös tänä vuonna. Olemme alkuvuonna 2023 myyneet jo noin kolmanneksen enemmän uusia matkavakuutuksia kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

- Pandemia lisäsi tietyllä tapaa matkailijoiden varovaisuutta ja halukkuutta valmistautua ennalta reissuun. Meillä tämä on näkynyt esimerkiksi kasvaneina kyselyinä vakuutuksen kattavuudesta. Ulkomaille ei myöskään ehkä enää niin helposti lähdetä flunssaoireissa, koska matkailijat tiedostavat riskin sairauden pahentumiselle. Suojamaskien käytöstä on myös tullut joillekin hyvä matkasairauksien ehkäisytapa, kertoo LähiTapiolan matkavakuutusten kehityspäällikkö Kirsi Katainen.

Kun koronarajoitusten helpottaessa suomalaiset suuntasivat etupäässä Eurooppaan, nyt myös kaukokohteet kiinnostavat yhä useampaa.

- Aasiaan ja esimerkiksi Amerikan mantereelle suuntaa nyt aiempaa useampi. Myös extreme-matkailun elpyminen on ollut viime vuodesta asti nähtävissä, sanoo Katainen.

Matkalla sattuu kaikenlaista – viime vuonna hukkui poikkeuksellisen paljon matkatavaroita

Matkailun ja aktiivisuuden lisääntyessä kasvaa luonnollisesti myös reissussa sattuneiden vahinkojen määrä. Matkustajavakuutuksesta korvataan matkasairauden ja -tapaturman hoitokuluja sekä esimerkiksi matkan peruuntumisia ja keskeytymisiä. Matkatavaraturvasta korvataan matkalla mukana olevalle omaisuudelle sattuneita vahinkoja.

Vuonna 2022 LähiTapiola korvasi poikkeuksellisen paljon matkatavaroille sattuneita vahinkoja. Tätä selittävät esimerkiksi matkailun avautuessa syntyneet ruuhkat lentokentillä: kun miljoonat eurooppalaiset lisäsivät yhtä aikaa matkustustaan, eivät lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien toiminnot olleet vielä täysin valmiina ja ala kärsi myös työvoimapulasta.

Tuhansia matkalaukkuja jäi matkalle tai ne saapuivat kohteeseen myöhässä.

- Matkatavaravahinkojen määrä on jatkanut kasvuaan myös tänä vuonna. Tähän riskiin voi onneksi varautua ennalta, jotta reissun alkupäivät eivät mene pilalle. Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata helposti rikkoutuvat esineet, kuten tietokoneet ja muut arvoesineet. Myös mahdolliset lääkkeet resepteineen sekä sellainen käsimatkatavarana kulkeva, jota tietää matkakohteessa heti tarvitsevansa. Jos matkatavarat saapuvat ulkomaankohteeseen neljä tuntia myöhässä, uusien välttämättömyystarvikkeiden, kuten vaihtovaatteiden ja hygieniatuotteiden, osto voidaan korvata vakuutuksesta, kertoo LähiTapiolan kotivakuutuksen kehityspäällikkö Timo Ekholm.

Useimmilla LähiTapiolan asiakkailla matkatavarat on vakuutettu kotivakuutuksen kautta. Tarvittaessa niille voi ottaa myös erillisen matkatavaraturvan. Vakuutukset korvaavat myös matkatavaroiden rikkoutumisia ja varkauksia.

- Jos matkatavarat jäävät tulematta perille, asiakkaan ei siinä tilanteessa tarvitse olla meihin yhteydessä, mutta säilytä kuitit ja muut tarvittavat todisteet korvausilmoituksen tekemistä varten. Kaukomatkoilla on hyvä huomioida, että matkatavaran käsittely ja kuljetus tapahtuvat useammassa vaiheessa, mikä altistaa ne suuremmalle riskille vahingoittua tai kadota, sanoo Ekholm.

Muista nämä ennen matkalle lähtöä:

  • Varmista, että vakuutusturva on reissuusi sopiva. Matkustajavakuutuksesta korvataan matkasairauden ja -tapaturman hoitokuluja sekä matkan keskeytymisestä, peruuntumisesta tai matkalta myöhästymisestä aiheutuneita kuluja. Matkatavaravakuutuksesta korvataan matkatavaroiden myöhästymisestä, rikkoutumisesta tai varkaudesta aiheutuneita kuluja.

  • Jos sairastut tai sinulle sattuu muu vahinko ulkomaanmatkan aikana, voit LähiTapiolan asiakkaana soittaa aina hätäpalvelunumeroon +358 800 0 4531.

  • Matkavakuutus on voimassa myös kotimaassa. Matkavakuutuksesta korvataan kotimaan matkoilla sattuneita vahinkoja, kun matkustat yli 50 kilometrin päässä kotoa tai omalta vapaa-ajan asunnoltasi.

  • Jos sinulla on jokin lääkitys, varaa tarvitsemiasi lääkkeitä riittävä määrä mukaan matkalle. Ota mukaan varmuuden vuoksi myös lääkkeiden reseptit.

  • Ulkomaille ja etenkin riskialttiille alueelle matkustaessa on hyvä tehdä matkustusilmoitus ulkoministeriöön. Tällöin kotimaan viranomaiset voivat tarvittaessa auttaa esimerkiksi kriisitilanteessa. Lue lisää matkustusilmoituksesta ulkoministeriön sivuilta.