Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Maa- ja metsätalous18.11.2022

Koneen rikkoontumiseen varaudutaan taloudellisesti paremmin kuin pitkään poissaoloon maatilan töistä

Maatilayrittäjän töissä sattuu ja tapahtuu siinä missä muissakin ammateissa. Tiloilla sattuu tapaturmia, kun koneesta kivutaan alas, sinne noustaan ylös, eläin käyttäytyy yllättävästi tai selkä venähtää väärästä työasennosta. Sairaus voi yllättää kenet tahansa ammattiin tai kalenteriin katsomatta. Tärkeää olisi pohtia etukäteen, miten tilan työt hoituvat, jos ei itse niitä pysty tekemään ja miten taloudellisesti selviää, jos työhön on palkattava väliaikaisesti toinen henkilö.

Kun maatilayrittäjä joutuu yllättäen tapaturman tai sairastumisen vuoksi olemaan sivussa tilan töistä, hänelle voi koitua taloudellisia ongelmia, jos asioita ei ole pohtinut etukäteen. Yleensä kaikki koneisiin ja laitteisiin liittyvät riskit on ennakoitu, mutta henkilöihin liittyvät ovat jääneet.

Pidempiä sairauslomia voi tyypillisesti tulla sellaisista tapaturmista, kun eläin käyttäytyy arvaamattomasti ja satuttaa, konetöissä noustaan tai laskeudutaan huolimattomasti koneen kyydistä. Liukastumisia, kaatumisia ja sairastumisia sattuu joka töissä. Ja viljelijöillä on yhtä lailla tuki- ja liikuntaelinsairauksia, jotka voivat aiheuttaa pitkääkin työkyvyttömyyttä, LähiTapiola Kaakkois-Suomen myyntipäällikkö Petri Nuppola kertoo.

Kun sairastuminen tai loukkaantuminen osuu juuri kiireisimpään aikaan, voi yrittäjälle aiheutua merkittäviä haasteita. Haasteita voi aiheutua paitsi tilapäistyöntekijän löytämisestä, mutta taloudellisesti.

– Maatilayrittäjän työssä vaaditaan sellaisia taitoja, että korvaavaa työntekijää ei aina ole kovin helppo löytää. Jokaisen olisikin hyvä pohtia etukäteen sitä, miten tilan työt hoituvat, jos ei itse pysty tekemään niitä ja ylipäätään, mistä korvaava ja osaava työntekijä löytyy. Toisilla on hyvät omat verkostot, mutta ei kaikilla, Nuppola toteaa.

Tilapäistyöntekijän kustannukset voivat yllättää, jos niihin ei ole varautunut ennakolta. Yksi varautumiskeino on henkilökeskeytysvakuutus, joka kattaa tilapäistyöntekijän kustannukset, jotta työt tulevat hoidetuiksi. Henkilökeskeytysvakuutuksesta korvataan kulut, jotka aiheutuvat liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta eli siitä korvataan palkkakulut toiselle henkilölle, jotta tilan toimintaa voidaan jatkaa.

– Henkilökeskeytysvakuutus on yksi maatilavakuutukseen valittava, henkilökohtainen lisäturva. Vakuuttaa voi myös jonkun toisen työntekijän eikä vain yrittäjää. Esimerkiksi jos tilalla vain yksi henkilö osaa konehommat, voi vakuutuksen ottaa tämän henkilön työpanoksen korvaamiseksi, Nuppola kertoo.

Isot tilat paremmin varautuneita

Nuppolan mukaan tilapäistyöjärjestelyä ja taloudellista varautumista pohditaan ensin paremmin isommilla tiloilla. Usein niillä on työvoimaakin käyttäään enemmän, eikä töiden sujuminen ole yhden ihmisen varassa.

Niillä tiloilla, joilla elinkeino tulee pitkälti vain yrittäjäpariskunnan työstä tai yrittäjällä on paljon aliurakointityötä liitännäiselinkeinona, voi pitkästä poissaolosta ja tilapäistyöntekijän palkkakuluista aiheutuu suuria taloudellisia haasteita koko yrittäjäperheelle. Monet maatilayrittäjät tekevät tilan töidensä lisäksi erilaisia ​​koneurakointeja, kuten lumitai metsätöitä.

– Kun maatilayrittäjien kanssa juttelee näistä asioista ja kysyy, onko tullut pohdittua sitä mahdollisuutta, että itse sairastuisi ja joutuisi olemaan töistä monta kuukautta poissa, tulee hyvin hiljaista. Koneiden rikkoontumisia varten kyllä ​​​​tehdään varasuunnitelmat, Nuppola tahansa.

Vakuutus korvaa tilapäistyöntekijän kulut

  • Henkilökeskeytysvakuutus korvaamisen kustannukset siitä, että vakuutetun työpanoksen tilalle palkataan työntekijä.

  • Vakuutuksen voi ottaa joko itselle tai jollekin muulle tilan avainhenkilölle.

  • Vakuutukseksi voi valita laajan tai suppean tason, eroja löytyy muun muassa enimmäiskorvausmäärästä ja omavastuuosuudesta.

  • Lisätietoja LähiTapiola Kaakkois-Suomen asiantuntijalta.

Lue maatalousyrittäjän tarina tapaturmasta ja toipumisesta

Juttu on julkaistu Mainio-lehten MTK-Kaakkois-Suomen liitteessä syksyllä 2022.