Talous3.11.2022
Hintojen nousu ajaa suomalaiset muuttamaan kulutustaan – Erityisen huolissaan suomalaiset ovat sähkön ja ruuan hintanäkymistä Lisää sijoittamisesta
Normaalisti tulojen vähetessä kotitaloudet kohdistavat säästötoimet ensimmäisenä arjen pieniin luksuksiin, kuten ulkona syömiseen tai matkusteluun. Kyselyssä ulkona syömisestä leikkaaminen oli toiseksi yleisintä ja matkustelun vähentäminen ylsi sijalle neljä.
Listaa, mihin rahasi käytät. On vaikea sanoa, mistä kunkin kannattaisi säästää, mutta jokaisen ainakin kannattaa käydä kriittisesti kuitit läpi. Useilla on ns. sokeita pisteitä, joista on tullut rutiineja (esim päihteet, makea, erikoiskahvi, ostokanavat). Nyt alkukuun arjen luksus voi olla perustarpeista pois loppukuussa.
Pohdi, mitkä menoistasi ovat tärkeimmät. Menot kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen. Energiakriisi kohdistuu paljolti välttämättömyysmenoihin (vaikka niissäkin voi yrittää säästää, esim huonelämpötilaa pienentämällä), joten seuraavan vuoden aikana säästöjä jää vähemmän muihin menoihin, kuten lomakassaan. Vaikka elintason heikentyminen harmittaa, asiat kannattaa kuitenkin laittaa perspektiiviin siinä mielessä, että meille on rauha maassa.
Onko uusi aina välttämätön? Kaiken ei tarvitse olla uutta. Ja myymällä omiakin tarpeettomiksi jääneitä tavaroita voi saada lisätuloja.
Vertaile vaihtoehtoja. Aikaa menee, mutta hyödyt voivat olla suuret. Esimerkiksi vakuutuksien ehdot ovat aina hieman erilaisia, joten vertailu vaatii ponnisteluja. Sähkösopimuksissa kannattaa miettiä voisiko hyötyä pörssihinnoitellusta sähköstä (käytön ajoittaminen), vai sopiiko omaan talouteen vakaa, vaikka mahdollisesti kalliimpi määräaikaissopimus.
Kilpailuta tarjoajia. Älä ota ensimmäistä tarjousta. Esimerkiksi korkokatoissa kannattaa kysyä tarjouksia useilta pankeilta.
Harkitse ja laske investoinnin hyödyt ja haitat. Auton vaihto sähköautoon tai ladattavaan hybridiin tuo säästöjä käyttökuluihin, mutta pienillä ajomäärillä kokonaiskustannukset voivat silti jäädä isommiksi, eli omat laskelmat kannattaa tehdä.