Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous24.10.2022

Vain säännöllinen osakesäästäjä pääsee apajille – Pitkällä aikavälillä aina vuoden parhaimman pörssipäivän missaaminen puolittaa tuoton

Oikea ajoitus osakekaupassa on lähes mahdotonta. LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro laski, mitä tapahtuu, jos osakesäästäjä olisi menettänyt parhaimman pörssipäivän Helsingin pörssissä joka vuosi 32 viime vuoden aikana. Tuoton menetys on yllättävän suuri.Lue lisää sijoittamisesta

Milloin on otollisin hetki ostaa tai myydä osakkeita? Vastausta on lähes mahdotonta antaa, sillä tuskin kukaan tietää kysymykseen oikeaa vastausta. Kurssiheiluntaa pelkäävälle ja sitä otollisinta markkinoille paluuta odottavalle pitkäaikaissäästäjälle hätiköinti voi osoittautua kalliiksi.

LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro laski, kuinka paljon osakesäästäjä olisi menettänyt tuottoa, jos häneltä olisi jäänyt väliin vuoden parhaimmat tuottopäivät 32 viime vuoden aikana. Parhaimman tuottopäivän menetys on yllättävän suuri.

Vuosien 1990-2021 Helsingin pörssin Yleisindeksin vuotuinen kokonaistuotto on ollut 10,4 prosenttia. Nummiaron laskelman mukaan jo parhaimman päivän menettäminen joka vuosi olisi tarkoittanut osakesäästäjälle, että hänen saama vuotuinen kokonaistuotto olisi yli puolittunut 4,7 prosenttiin.



Tuoton menetys on yllättävän raju, jos osakesäästäjältä jää väliin useampi hyvä päivä vuodessa. Jo kahden parhaimman päivän menetys vie vuosittain tuoton lähes nollaan ja kolmen parhaimman päivän menetys painaa vuotuisen kokonaistuoton miinukselle.

-Markkinaliikkeet voimistuvat, kun tulevaisuus on normaalia epävarmempi. Uusi informaatio heilauttelee tulevaisuuden odotuksia laidasta laitaan ja sijoittajien tunnelmat voivat muuttua päivänkin sisällä ensin pelokkaiksi ja yht’äkkiä jälleen ahneen toiveikkaiksi. Näin isot päiväliikkeet ryhmittyvät samoihin aikoihin, tänään iso lasku ja huomenna iso nousu. Osakkeiden myynti voi ajoittua huonosti, jolloin menettää nousupäivät. Kukaan ei tietenkään onnistu olemaan poissa markkinoilta juuri jokaista isoa nousupäivää, mutta laskelma havainnollistaa, kuinka suuri merkitys yksittäisilläkin päivillä voi olla pitkän ajan tuottoon, Nummiaro sanoo.

-Jos normaalisti on esimerkiksi säännöllinen kuukausisäästäjä, markkinaliikkeiden voimistuessa ei ehkä kannata herätä aktiivisesti ajoittamaan pörssiliikkeitä. Hyviä pitkän ajan tuottoja voi olla viisasta suojella itseltään.

Lue lisää ajallisesta hajautuksesta täältä.

Helsingin pörssin tuotto heilui etenkin 2000-luvun alun teknokuplan aikaan hyvinkin voimakkaasti. Vaikka pörssin rakenne on muuttunut vuosien saatossa, Euroopan reuna-alueen pörssinä Helsingissä osakekurssit heiluvat edelleen.

Sen sijaan maailman suurimmilla osakemarkkinoilla, Yhdysvalloissa meno on ollut suuremman osan aikaa vakaampaa. Näin myös parhaimman tuottopäivän menetyksestä ei koidu sijoittajalle yhtä suurta lovea tuottoon kuin Helsingissä edes pitkällä aikavälillä. Osakkeita on paljon ja siten useampiin yhtiöihin ja toimialoihin hajautettu salkku tarjoaa enemmän hajautushyötyjä ja siten myös markkinaliikkeet voivat olla maltillisempia.

Maailman seuratuimman osakeindeksin S&P 500:n vuotuinen kokonaistuotto on ollut 10,8 prosenttia 32 viime vuoden aikana. Parhaimman pörssipäivän menettäminen joka vuosi tuona aikana olisi tarkoittanut vuotuisen tuoton laskun 6,7 prosenttiin. Miinusmerkkiseksi tuotto olisi painunut, jos sijoittaja olisi menettänyt neljä parasta päivää per vuosi.

-Osakkeet voivat aina laskea, eikä kunnon taantumaa ja tulosten laskua ole hinnoiteltu markkinoilla, mutta jos tästä aloittaa esimerkiksi kuukausittaisen sijoittamisen, jotkin ostopaikat tulevat osoittautumaan oikein hyviksi. Nyt on hyvä aika aloittaa sijoittaminen, Nummiaro kehottaa.

-Pitkäjänteisen sijoittajan on viisainta pysyä alkuperäisessä sijoitussuunnitelmassaan. Ajoittaiset nopeatkin laskut kuuluvat normaaliin osakesijoittamiseen. Jos ei oikein tiedä, mitä pitäisi tässä markkinatilanteessa tehdä, kannattaa pitää kiinni perusasioista.

Ekonomisti kolme vinkkiä, mistä pitää kiinni

  • Pitkäjänteisyys. Markkinoiden vuoristoradat tasoittuvat pitkällä ajalla.

  • Hajautus. Turvasatamien hyvät tuotot tasapainottavat salkkua.

  • Säännöllisyys. Laskujen hyvät ostopaikat tulevat hyödynnetyiksi.