Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus14.10.2022

Tärkeä syksyinen toimenpide on tapaturmille altis – Neljä vinkkiä rännien ja katon putsaukseen

Räystäskourujen ja katon putsaus lehdistä ja muista roskista on tärkeä toimenpide rakennuksen kannalta, mutta toimenpide on myös huomattavan tapaturma-altis. LähiTapiolan tilastojen mukaan putsauksessa aiheutuu kymmenittäin tapaturmia vuosittain. LähiTapiolan asiantuntijat neuvovat, kuinka rännit kannattaa putsata vaarattomasti.

”Olin aikeissa putsata rännejä ja astuin tikapuille. Jotain tapahtui, ehkä astuin harhaan. Putosin maahan ja 4 kylkiluuta meni poikki.”

”Putsasin ränniä tikkailta. Ränni ilmeisesti antoi periksi ja tikkaat luisuivat seinää kohden. Horjahdin taaksepäin ja putosin tikkailta. Olkapää, kylki ja myös pääni kolahtivat maahan. Mahdollisesti olin hetken tajuton.”

Nämä ovat kuvauksia vahinkotapahtumista, jotka ovat yleisiä syksyisin. LähiTapiolan tilastojen mukaan räystäskourujen ja katon putsauksessa sattuu kymmenittäin, pahimmillaan jopa yli sata tapaturmaa vuosittain. Etenkin pudotessa saaduista vammoista voivat olla vakavia.

- Usein räystäskourujen putsausta tehdään yksin tikapuilta, jotka eivät ole kiinteät seinätikkaat, tikkaat ovat jo ajan patinoimat tai tikkaille noustessa ne lähtevät liukumaan. Katon tai kourujen puhdistuksen yhteydessä tapahtunut tikapuilta putoaminen on hyvin yleinen tapaturma, LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso sanoo.

Laakso muistuttaa, että räystäskourujen ja katon puhdistaminen olisi aina hyvä tehdä apurin kanssa. Irtotikkaita käytettäessä on hyvä muistaa palokunnan yleinen neuvo: yksi kiipeä, toinen tukee. Ennen irtotikkaille kiipeämistä olisi aina varmistettava niiden kunto ja asettava ne tukevalle painumattomalle alustalle oikeaan nojakulmaan. Lisäksi on aina huolehdittava, että asianmukaiset turvavarusteet ovat käytössä.

-Vakuutus ei välttämättä korvaa täysimääräisesti, jos tapaturma on aiheutunut esimerkiksi huolimattomasta tikapuiden ja muiden välineiden käsittelystä. Korvausvähennyksiä voi myös tulla, jos töitä on tehty ilman turvavarusteita, Laakso huomauttaa.

Säännöllinen putsaus suojaa rakennusta

LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaavan projektijohtajan Antti Määttäsen mukaan rakennusten kannalta räystäskourujen ja katon putsaus on tärkeä toimenpide. Säännöllinen kourujen ja katon putsaus lehdistä ja muista roskista auttaa ehkäisemään suuria rakennusvahinkoja.

-Putsaus on erittäin tärkeä toimenpide rakennuksen kannalta. Putsauksen laiminlyönti voi aiheuttaa rakennukselle suuria kosteusvauroita, joiden korjaamisesta syntyy mittavia kustannuksia, Määttänen sanoo.

-Rännien ja katon putsausta ei kuitenkaan kannata tehdä yksin. Jos apuria ei ole saatavilla, puhdistusta voi tehdä hyvin myös maasta käsin. Rännien putsaukseen on suunniteltu juuri siihen tarkoitukseen tarkoitettuja työkaluja. Myös ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä matalalla kynnyksellä.

Muista nämä neuvot kourujen ja katon putsauksessa

  • Käytä turvavarusteita. Katolla ei pidä nousta ilman turvavarusteita. Turvavaljaat ja köydet täytyy olla puettu ja kiinnitetty asianmukaisesti. Köysien kiinnityspisteet täytyy olla riittävän tukevat. Tärkeää on myös, että tikkaille noustaan asianmukaisissa jalkineissa.

  • Tee töitä toisen kanssa. Irtotikkaita käytettäessä töitä olisi hyvä tehdä toisen kanssa. Toinen nousee tikkaille ja toinen tukee niin, että tikkaat eivät pääse liukumaan ja kaatumaan.

  • Huolehdi asianmukaisista putsaustyökaluista. Räystäskourujen putsauksissa on syytä käyttää tarkoitukseen soveltuvia työkaluja. Putsausta voi tehdä myös maasta käsin toimenpiteeseen suunniteltujen työkalujen avulla.

  • Pyydä ammattilaisen apua matalalla kynnyksellä. Mikäli tikapuille kiipeäminen tuntuu haasteelta, apuria ei ole saatavilla tai turvavarusteita ja työkaluja ei ole, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.