Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Talous9.9.2022Suurkaupunkien kehyskunnat houkuttelevat muuttajia – LähiTapiolan ekonomisti: ”Energiakriisi voi kääntää Nurmijärvi-ilmiön”Väljä ja edullinen asuminen on houkutellut suomalaisia muuttamaan suurten kaupunkien kehyskuntiin. Energiakriisi voi kuitenkin kääntää virran, uskoo LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro. LähiTapiolan kyselyssä Tampere on edelleen suosituin muuttokohde, mutta Helsingin työntövoima alkaa hiljalleen kääntyä.Lisää sijoittamisesta
Suomalaisten halu hakeutua väljän ja edullisen asumisen kehyskuntiin alkoi jo ennen koronapandemiaa. Etenkin pääkaupunkiseudulla suomalaisia on muuttanut runsaasti seudun kehyskuntiin, missä tilaa on enemmän ja sitä on saanut edullisesti ja luontokin on lähempänä. Nurmijärvi-ilmiöksi nimetty muuttoliike on yhä voimissaan.
Kehyskuntien houkuttelevuus ei ole ollut yksistään pääkaupunkiseudun ilmiö vaan se on nähtävissä myös joissakin muissakin suurissa kaupungeissa. Tilastokeskuksen tilastoista ilmenee, että viiden viime vuoden aikana Turku ja sen kehyskunnat ovat saaneet lähes yhtä paljon nettomuuttajia. Kehyskunnissa virta on vain kiihtynyt pandemian jälkeen, kun taas Turussa kasvuvauhti on hidastunut.Tampereella kaupunki houkuttelee yhä muuttajia selvästi kehyskuntia enemmän, mutta muuttovirta kehyskuntiin on kasvanut selvästi.Oulussa kaupunki vetää muuttajia selvästi enemmän, mutta sielläkin kehyskuntien vetovoimassa on näkynyt jonkinasteista kasvua.LähiTapiolan ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä kehyskuntien houkuttelevuus muuttajien mielissä voi muuttua. Asumisen ja liikkumisen kulujen nousun seurauksena innostus muuttaa kehyskuntiin saattaa laantua.-Pandemia tarkoitti pakoa kaikkein tiiveimmästä asumisesta, jolloin matkat pitenivät, mutta etätyö teki kulkemista harvempaa. Nyt energiakriisi rankaisee pitkiä ajomatkoja ja isoja lämmitettäviä neliöitä, etenkin sähkölämmitteisiä omakotitaloja. Kerrostalossa hyötyisi tehokkaammista neliöistä ja naapurinkin lämmöstä. Näissä kriiseissä on toisiaan kumoavia voimia, jotka voivat vaikuttaa myös muuttoliikevirtoihin, Nummiaro sanoo.
Muuttajien suosikit pysyvät – Helsingin lasku taittuiLähiTapiolan teettämässä Arjen katsaus –kyselyssä suomalaisten suosikkimuuttopaikkakunta on edelleen Tampere. 15 prosenttia kyselyyn vastanneesta 1085 suomalaisesta muuttaisi Tampereelle, jos he saisivat valita muuttokohteensa vapaasti.LähiTapiola on kysynyt suomalaisten suosikkimuuttokohdetta jo neljänä viime vuotena. Tampere ohitti Helsingin suosituimpana kohteena viime vuoden syyskuun kyselyssä. Helsingin vetovoima on pienentynyt kolmessa kyselyssä peräkkäin, mutta toukokuun kyselyssä lasku viimein taittui. Toukokuun kyselyssä 13 prosenttia vastaajista muuttaisi mieluitenkin Helsinkiin.- Suosikkimuuttopaikkakunnat ovat yleensä läheisiä isoja kaupunkeja. Tampere on kuitenkin saavuttanut aivan poikkeuksellisen, koko Suomen kattavan imun, sillä se on kaikkialla Suomessa kahden suosituimman muuttokohteen joukossa. Isoista kaupungeista Tampere on ainoa, jossa nettomuutto on pandemian alettuakin jatkunut reippaana kaupungin kasvua tukien, kun muissa muuttovirrat ovat hiipuneet tai jopa kääntyneet.Kolmanneksi suosituin muuttopaikkakunta oli Turku. Kyselyssä kuusi prosenttia vastaajista haluaisi muuttaa Turkuun.
LähiTapiolan teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi 27.5.-3.6.2022 yhteensä 1 085 suomalaista, jotka olivat iältään 15-79 –vuotiaita. Kyselyn tilastollinen virhemarginaali on +/- 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Sijoitamme sinun varasi kuten omammeMitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me itse uskomme.
Lisää sijoittamisesta
Ajankohtaista
Turvallisuus29.4.2025Kysely paljastaa, mitä suomalaiset oikeasti pelkäävät liikenteessä – ”Kyydissä istuvilla on velvollisuus puuttua”Päihtyneet kuskit, puhelimet, hirvet ja peurat sekä sähköpotkulaudat ovat suomalaisten yleisimpiä pelkoja liikenteessä, selviää LähiTapiolan teettämästä kyselystä. Vappuna on olennaista tiedostaa, että alkoholi lisää riskejä liikenteessä myös silloin, kun promillemäärät jäävät alle rattijuopumuksen rajan, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri.Työelämä24.4.2025Kysely: Palkitseminen toisi säästöjä kuntiin ja hyvinvointialueille, mutta sen kehittämiseen ei ole aikaa65 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntien ja hyvinvointialueiden johtajista ja luottamushenkilöistä piti organisaationsa palkitsemiskäytäntöjä riittämättöminä. Yli 90 prosenttia vastaajista uskoi, että palkitsemisella voitaisiin lisätä tuottavuutta ja saavuttaa säästöjä. Esteenä on ajan ja taloudellisten resurssien puute.Ympäristö24.4.2025Ilmastoyhteisö vastaa pk-yritysten tarpeisiin viedä ilmastotyönsä vaikuttavammalle tasolleLähiTapiola on mahdollistanut lahjoituksillaan jo yli 500 pk-yritykselle maksuttoman osallistumisen Keskuskauppakamarin ilmasto-ohjelmaan. Suositun ilmasto-ohjelman jatkumoksi on nyt lanseerattu pk-yritysten Ilmastoyhteisö. Siihen voivat hakea yritykset, jotka ovat jo aloittaneet hiilijalanjäljen laskennan ja haluavat viedä ilmastotyönsä uudelle tasolle.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaSuurkaupunkien kehyskunnat houkuttelevat muuttajia – LähiTapiolan ekonomisti: ”Energiakriisi voi kääntää Nurmijärvi-ilmiön”Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn