Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus13.7.2022

Rajut ukkoset kaatoivat puita, aiheuttivat tulvia ja paloja Itä-Suomessa – toimi näin vahinkotilanteessa

Tiistain aikana rajut ukkosmyrskyt riehuivat Itä-Suomessa. Ukkoset katkaisivat puita ja sytyttivät joitakin paloja ja aiheuttivat tulvia kellareihin, kerrotaan LähiTapiola Idästä ja LähiTapiola Kaakkois-Suomesta. Ilmatieteenlaitos varoittaa rankkasateista ja ukkosmyrskyistä myös keskiviikkona. Toimi näin ennen myrskyä ja vahinkotilanteissa.Tutustu ja osta

Tiistain aikana rajut ukkoset pyyhkivät yli Itä-Suomen. LähiTapiola Idän ja LähiTapiola Kaakkois-Suomen mukaan ukkoset ovat kaataneet puita, aiheuttaneet tulvia ja sytyttäneet joitakin paloja.

Vielä keskiviikkoaamuna Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan ilman sähköä oli noin 1600 asiakasta 32 kunnan alueella.

LähiTapiola Idän hallintojohtaja Artturi Alaharjula kertoo ukkosmyrskyjen aiheuttaneen vahinkoja alueyhtiön alueella. Yhtiön asiakkaat ovat jo tehneet vahinkoilmoituksia.

-Tiistai illan aikana voimakkaimmat myrskyt ja rankkasateet kohdistuivat Pohjois-Karjalan alueelle. Myrskyt kaatoivat puita ja katkoivat sähköjä. Vahinkoja on ilmoitettu jo aamun aikana normaalia enemmän, hallintojohtaja Alaharjula kertoo.

-Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia vahinkoja ovat puun kaatumiset rakennusten päälle ja sähkölaitteiden rikkoutumiset salamaniskun tai ylijännitteen seurauksena. Myrskyihin yleensä liittyy voimakkaita tuulenpuuskia, jolloin niihin olisi hyvä varautua etukäteen irtaimistojen osalta. Pihakalusteet, trampoliinit, päivävarjot ja markiisit kannattaa suojata riittävän hyvin.

Myös LähiTapiola Kaakkois-Suomen alueella pelastusviranomaiset ovat raportoineet kymmenistä pelastustehtävistä yön aikana. Korvausasiantuntija Tiina Kiisseli LähiTapiola Kaakkois-Suomesta kertoo, että vielä keskiviikkoaamuna vahinkoilmoituksia asiakkailta ei ole tullut juurikaan. Kiisselin mukaan vahinkoilmoitustenmäärä voi kuitenkin kasvaa keskiviikkopäivän ja lähipäivien aikana, kun myrskyn aiheuttamat tuhot alkavat selvitä.

Toimi näin myrskyvahingon jälkeen:

  • Valokuvaa vaurioituneet alueet ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.

  • Otettuasi kuvat aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Pyydä tarvittaessa apua puunraivaukseen ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.

  • Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.

  • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastella vahinkoa paikan päällä.

  • Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse ja muista hakea korvauksia vuoden sisällä vahingosta.

  • Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.

Ilmoita vahingosta verkossa tai puhelimitse

Varauduthan mahdollisiin ruuhkiin puhelinpalvelussa - suosittelemme tekemään vahinkoilmoituksen verkkopalvelussa. Pääset tekemään vahinkoilmoituksen ja hakemaan korvausta täältä.

Oman alueyhtiösi korvauspalvelunumeron löydät LähiTapiolan verkkosivuilta, kun valitset oman postinumeroalueesi ja siirryt Hae korvausta -osioon.

Rankkasateet ja ukkosmyrskyt jatkuvat

Ilmatieteenlaitos varoittaa ukkospuuskien ja rankkasateiden mahdollisuudesta keskiviikkona. Varoitukset koskevat isoa osaa Suomea. Osaan itäisen Lapin kuntia on odotettavissa jopa vaarallisen voimakkaita rankkasateita ja ukonilmaa.

Kesä- ja syysmyrskyt ovat Suomessa yleisiä. Ilmatieteenlaitos on raportoinut 2010-luvulla 18 kesä- tai syysmyrskyä, jotka täyttävät laitoksen merkittävän myrskyn kriteerit. Esimerkiksi viime kesänä Ahti-, Paula ja Aatu-myrkyt riehuivat Suomen etelä- ja itäosissa. Vuoden 2020 kesäkuun lopun Päivö-myrsky oli raju Itä-Suomessa.

Näin ennaltaehkäiset myrskyvahinkoja:

  • Pidä huoli siitä, että sadevesikourut vetävät, eivätkä ole tukkeessa.

  • Ylläpidä katon kuntoa ja korjaa mahdolliset vauriot saman tien.

  • Selvitä etukäteen, mistä saat katkaistua sähköt ja veden, jotta voit myrskyn iskiessä toimia nopeasti.

  • Kaada pihalta sellaiset puut, jotka voivat kaatuessaan vahingoittaa kotiasi.

  • Siirrä pihan puutarhakalusteet ja muut irralliset esineet esimerkiksi vajaan tai kodin sisälle.