Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Työelämä8.4.2022

Yrittäjien Arjen katsaus -kysely: Joka toinen yrittäjä huolissaan tulevan eläkkeensä pienuudesta

LähiTapiolan Yrittäjien Arjen katsaus -kyselyn mukaan suomalaisia yrittäjiä huolettaa tulevan eläkkeensä pienuus. Puolet kyselyyn vastanneista pitää omaan eläkeaikaansa varautumista tärkeänä. Viime vuonna lisäeläkeratkaisut kiinnostivat myös yrittäjiä aiempaa enemmän.

LähiTapiolan Kantar TNS:llä helmikuussa 2022 teettämän Yrittäjien Arjen katsaus -kyselyn mukaan puolet suomalaisista yrittäjistä on huolissaan omasta eläköitymisestään ja tulevan eläkkeensä pienuudesta. Yli puolet vastaajista onkin sitä mieltä, että tulevaan eläkeaikaan on hyvä varautua taloudellisesti.

Kyselyssä kaksi viidestä yrittäjästä kertoo, että oma lakisääteinen työeläkevakuutus ei vastaa todellista vuosityötuloa. Lähes joka viides yrittäjä ei tiedä lainkaan, millä tasolla oma YEL-vakuutuksen työtulo on.

– Yrittäjien YEL-vakuutus kerryttää työeläkettä ja on yrittäjän elinikäisen toimeentulon turva. Se valaa pohjan, jota voi täydentää muilla keinoilla. Tärkeintä olisi hahmottaa, miten omat eläketulot riittävät, jos saa elää vaikka 95-vuotiaaksi, kertoo LähiTapiolan yrittäjien elämänturvan asiantuntija Tuomo Mikolanniemi.

Aikaiset eläkepäivät houkuttavat yrittäjiä

Kyselyssä vajaa puolet (42 prosenttia) yrittäjistä kertoo unelmoivansa aikaisesta eläkkeelle jäämisestä. Vastauksissa paistoi myös korona-ajan aiheuttama huoli taloudellisesta pärjäämisestä. Eläkkeestä unelmoivat nimittäin eniten he, joita oma taloustilanne huoletti eniten. Pääasiassa eläkepäivät kiinnostaisi aloittaa 51-60-vuoden iässä.

– Jos aikainen eläkkeelle jääminen todella käytännössä kiinnostaa, on hyvä miettiä, millä aikainen eläköityminen olisi mahdollista rahoittaa. Mitä aikaisemmin hyppää eläkkeelle, sitä enemmän pitää olla säästössä pitkän elämän kassaa, Mikolanniemi neuvoo.

Korona ja Ukrainan sota ovat lisänneet ihmisten varautumista eri tavoin. Se on näkynyt myös esimerkiksi ryhmäeläkevakuutusten kysynnän kasvussa. Ryhmäeläkkeiden myynti kasvoi LähiTapiolan tilastojen mukaan 20 prosenttia viime vuonna, eniten kasvua on tullut pienten yritysten omistajien kiinnostuksesta tarjota varautumista omalle henkilökunnalleen.

– Jos yrityksessä tarjotaan henkilöstöetuna vapaaehtoista eläkeratkaisua, yrittäjä voi myös olla siinä edunsaajana. Tai hän voi solmia itselleen oman lisäeläkeratkaisun.

LähiTapiola teetti Yrittäjien Arjen katsaus -kyselyn Kantar TNS:llä helmikuussa 2022. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yrittäjänä toimivat. Kyselyyn vastasi 502 yrittäjää ajalla 4.–20.2.2022. Haastattelut kerättiin Gallup Forumissa, joka on Kantar TNS:n vastaajapaneeli, jossa tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Panelistit kutsutaan vastaamaan kyselyyn sähköpostitse. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 4,4 prosenttiyksikköä.