Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous7.4.2022

"Rahastosäästäminen on minulle paras tapa rakentaa tulevaisuuttani”- näin Heidistä tuli rahastosäästäjä

Vuosi sitten Heidi Huikko aloitti rahastosäästämisen. Lue Heidin tarina, miten hänestä tuli rahastosäästäjä ja kenelle hän suosittelisi rahastoja.Lue lisää sijoittamisesta

- Talousasioissa olen kaksijakoinen persoona. Voin satsata huolettomasti hyvään ravintolaillalliseen tai ihanaan matkaan. Toisaalta yrittäjäperheen kasvattina opin jo varhain, että elämässä on aina fiksua varautua myös vastatuuleen. Niinpä taloudellinen perusturva merkitsee minulle paljon. Olen järkeillyt asian niin, että saavutan sen säästämällä ja sijoittamalla. Sitten voinkin muuten elämässäni käyttää rahaa rennosti asioihin, joista nautin, näin kertoo Heidi Huikko, rahastosäästäjä.

Kodin kannustamana Heidi on oppinut säästämään ja sijoittamaan jo varhain. 15-vuotiaana hän hankki ensimmäiset osakkeet isän neuvoja kuunnellen. ASP-tilille säästäminenkin tuli Heidille tutuksi jo aikaisin, kun mielessä kasvoi ajatus omasta ensiasunnosta ja halusta säästää vuokrakuluissa.

Sen sijaan rahastosäästäjänä Heidin ura on vielä nuori. Viime vuoden alussa hän ryhtyi tuumasta toimeen.

- Ajatus rahastosäästämisestä kyti mielessäni pitkään. Tavoitteeni on elää hyvää ja taloudellisesti turvattua elämää koko elinikäni ajan. Haluan rakentaa itse omaa tulevaisuuttani. Olen nyt ollut työelämässä jonkin aikaa ja uskon jatkavani pitkään. Mielessä on kuitenkin käynyt, millaista elämää elän työelämän jälkeen, Heidi sanoo.

- Kaikkialla puhutaan, että eläkeikä nousee. Ylipäänsä mietin, toteutuuko eläkejärjestelmän lupaus ikäluokalleni koskaan. Rahastosäästämisen miettiminen on ollut minulle yksi osa taloudenturvaamisprojektiani. Pikkuisen olen ylpeäkin itsestäni, onhan esimerkiksi uusi asuntoni aivan oma saavutukseni, jonka olen saanut aikaan työlläni ja sijoituksillani.

Heidin mukaan päätöstä rahastosäästämisestä vauhditti jatkuva puhe sijoittamisesta sosiaalisessa mediassa. Aihe todella on ollut tapetilla viime aikoina. ”Tuntui hyvältä saada viimeinkin toteutettua monta vuotta mielessä pyörinyt suunnitelmani. Säästämisen aloittaminen rahastoon ei kylläkään ollut hankalaa, eli hoidin homman netissä. Soitin neuvontapalveluun ja sain selkeät ohjeet ja vastaukset huoliini”, Heidi kertoo.

Sinustako oman taloutesi ohjaaja?

Heidin urakehitys rahastosäästäjäksi on monivaiheinen. Moni varmasti tunnistaa itsensä Heidin kaltaiseksi pohtijaksi, joka kypsyttelee ajatusta mielessään pitkään ennen kuin toimii.

Johtaja Outi Vänni LähiTapiola Varainhoidosta näkee Heidin ajatuksissa myös muutoksen, joka Suomessa on ollut käynnissä viime vuosina.

- Suhtautuminen sijoittamiseen on todella muuttunut! Siitä kertovat myös Heidin ajatukset. Suomessa on perinteisesti ajateltu, että sijoittaminen on vain varakkaiden etuoikeus. Tämä näkemys on jäänyt menneisyyteen. Nykyisin etenkin nuoret ovat todella kiinnostuneita sijoittamisesta, Vänni sanoo.

- Moni heistä varmasti miettii Heidin tapaan, miten tahtoo vanhempana viettää elämäänsä ja kuinka kauan jatkaa työelämässä. Eläkepäiviin varautuminen onkin asiakaskyselymme mukaan kolmanneksi suosituin syy säästää rahastoihin. Toiseksi suosituinta on tavoitella parempaa tuottoa kuin muilla säästämisen keinoilla. Kehotankin jokaista meistä miettimään taloudellista puskuriaan. On hyvä olla ohjaajan paikalla oman elämänsä taloudellisessa suunnittelussa.

Pitkäjänteisesti yhdistelmärahastoon

Heidin rahastovalinta osui korkoihin ja osakkeisiin sijoittavaan yhdistelmärahastoon. Heidin mukaan se tuntui pitkän tähtäimen tavoitteita ajatellen järkevimmältä vaihtoehdolta.

- Pidän itseäni sekä rohkeana että varovaisena sijoittajana. Kun sijoitan itsenäisesti pörssiosakkeisiin, olen valmis ottamaan suuriakin riskejä korkean ja nopean tuoton toivossa. Sen sijaan rahastosäästämisessä tavoitteeni on kaukana tulevaisuudessa. Haen maltillisesti korkoa korolle. Olenkin nimennyt rahastosäästötilini Heidin eläkesalkuksi, Heidi sanoo.

- Rahastosäästämisessä minua viehättää vaivattomuus. Säästösumma lähtee kuukausittain suoraveloituksena tililtäni. En mieti asiaa, mutta käyn toki välillä kurkkaamassa, mitä rahastolleni kuuluu. Ja hyväähän sille kuuluu! Minulle on tärkeää, että sijoitukseni on hajautettu. En halua laittaa kaikkia munia samaan koriin. Tämä luo minulle turvallisuuden ja vakauden tunnetta.

Lisää puhetta talousasioista – se innostaa myös muita

Heidin mielestä on ollut mukavaa huomata, että talousasioista puhutaan nykyään enemmän ja suoremmin.

- Itsekin huomaan puhuvani esimerkiksi palkasta hyvin avoimesti työpaikallani. Rahastosäästämisestä juttelen vain lähimpien ystävieni kanssa. Uskon, että innostukseni on vaikuttanut siihen, että hekin harkitsevat asiaa, Heidi arvioi.

Heidi sanoo, että yhä monia jännittää puhua rahasta. ”Mietin usein, miksi se on meille niin vaikea aihe. Suomi on pitkään ollut maa, jossa taloudesta on saanut puhua muutama heppu jossakin A-studiossa, ja muiden on pitänyt kuunnella hiljaa. Ikään kuin talous ei olisi normaali ja elämään kuuluva asia.”, Heidi toteaa.

- Tällä tavalla myös pidetään yllä ajatusta, että talous on jonkinlainen mörkö ja vaikea aihe. Onneksi viime aikoina monet somevaikuttajat ovat tehneet hyvää tälle ilmapiirille. Juuri neuvoin yhtä kaveriani, joka jännitti asuntolainan hankkimista. Kävimme läpi perusasioita ja karsimme hänen pelkojaan. Sanoin hänelle, että rohkeasti nyt vaan kohti oman elämän hallintaa, Heidi kertoo.

- Suosittelen rahastosäästämistä etenkin työuransa alussa oleville. Tämä on helppo tapa aloittaa sijoittaminen, koska säästämisen voi aloittaa pienelläkin kuukausisummalla. Mutta suosittelen myös armollisuutta itseä kohtaan. Kuukausittain säästettävää summaa voi helposti muuttaa tilanteen mukaan.