Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous5.4.2022

Talous, osakkeet, sijoittaja: Katso pääekonomistin ja osakejohtajan arviot talousnäkymistä ja tuloskasvusta

Helmikuun lopulla alkanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja länsimaiden asettamat talouspakotteet Venäjää vastaan ovat hetkessä muuttaneet talouden näkymiä. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa pääekonomisti Jari Järvinen ja osakejohtaja Janne Yliheikkilä arvioivat, mitä muuttunut tilanne vaikuttaa talouteen, pörssiyhtiöiden tuloskasvuun sekä sijoittajan mahdollisuuksiin toimia.Lue lisää sijoittamisesta

Alkuvuosi on ollut rahoitusmarkkinoilla todella poikkeuksellinen. Lähes kaikki omaisuusluokat ovat olleet miinuksella alkuvuonna. Talouden näkymät sekä korkea inflaatio ovat painaneet omaisuusluokkia. Uutena tekijänä Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuun lopulla ja länsimaiden asettamat laajat talouspakotteet Venäjää vastaan ovat lisänneet omaisuusluokkien arvojen laskua.

LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa pääekonomisti, johtaja Jari Järvinen sanoi, että alkuvuosi on ollut laajasti sijoittavalle sijoittajalle hyvin haasteellinen. Näkymätkin ovat epävarmat, etenkin korkomarkkinoilla, missä inflaation eli kuluttajahintojen selvä nousu aiheuttaa paineita.

- Inflaation piti olla kuollut, mutta näin ei olekaan. Erityisen akuutti inflaatiotilanne on Yhdysvalloissa ja Euroopassa, Järvinen sanoo.

- Nyt keskustelua käydään, onko inflaatio syklistä, tarjontapuolen aikaan saamaa vai onko kyse rakenteellisesta muutoksesta. Itse katson, että on paljon vakautta tukevia rakenteellisia tekijöitä. Mutta nyt on pohdittava, ottaa esimerkiksi globalisaatio takapakkia.

Järvisen mielestä on vaarana, että Venäjän sotatoimien seurauksena maailmaan voi syntyä useita blokkeja. Tämä veisi myös globalisaatiota taaksepäin ja aiheuttaisi myös pitkäkestoisempaa inflaatiota. Kehitys myös hyydyttäisi talouskasvun eli hitaan kasvun ja korkean inflaation tila stagflaatio olisi mahdollinen.

- Sijoittajan kannalta kahdesta neljään liikkuva inflaatio on ideaali. Jos mennään yli neljän ja nyt kun ollaan näin korkealla, sillä on taipumus painaa arvostuskertoimia alaspäin. Alle kahden oleva inflaatio eli puhutaan deflaatiopaineista, on ongelmallinen kannattavuuden näkökulmasta, Järvinen sanoi.

- Tämä kasvattaa riskiä, samoin se, mitä rahapolitiikasta päättävät tekevät ja mitä voimme lukea korkojen aikarakenteesta. Voimme hyvin nähdä yhdistelmä, että talous on lähes taantumassa, korkotaso on nousussa ja rahapolitiikkaa nostetaan. Tilanne on erittäin vaikea keskuspankkien hallittava.

Järvisen mukaan stagflaatio on mahdollinen, mutta hän ei usko, että sen kesto olisi pitkä.

Katso pääekonomisti Jari Järvisen näkemys stagflaatiosta.

Euroopassa tulosnäkymät ovat haastavat

Useissa pörsseissä valmistaudutaan pörssiyhtiöiden tulosjulkistuskauteen. Pörssiyhtiöt alkavat julkaista tammi-maaliskuun osavuosituloksia. Vaikka vielä analyytikot ovat ennustaneet yhtiöiden tekevän kohtuullisen hyviä tuloksia, näkymät ovat epävarmat.

- Yhdysvalloissa tuloskehitys on ollut vahvaa jo lähes 15 vuotta. Sen sijaan Euroopassa finanssikriisistä lähtien tuloskehitys on ollut vakaata. Valitettavasti kasvua ei ole näkynyt, LähiTapiola Varainhoidon osakejohtaja Janne Yliheikkilä kertoi webinaarissa.

- Ennen sotaa Euroopassa näkyi, että pientä toivoa kasvusta on. Jos nyt pitää veikata, uskon, että Euroopan osalta tulosennusteita pitää leikata ainakin jonkin verran.

Yliheikkilän mukaan Euroopassa Venäjän sotatoimista kärsivät ensimmäisenä kulutus- ja teolliset yhtiöt. Yhtiöiden liikevaihtojen kehitys voi olla vaikea kysyntänäkymien heikkenemisen vuoksi ja toisaalta yhtiöt voivat kohdata marginaalipaineita kustannusten nousun vuoksi.

Katso osakejohtaja Janne Yliheikkilän näkemys arvostustasoista ja tulosnäkymistä.

Miten sijoittaja voi näissä epävarmoissa oloissa toimia?

Rahoitusmarkkinat ovat kohdanneet kaksi todella voimakasta shokkia lähes perä perään. Markkinat ja taloudet ovat toipuneet vasta koronapandemiasta, kun Venäjän sotatoimet ja niiden vastatoimet ovat aiheuttaneet toisen shokin markkinoille ja talouksiin.

Epävarmoissa oloissa sijoittajan mieleen helposti hiipii ajatus, että markkinoilta on syytä poistua nopeasti. Sekä pääekonomisti Järvinen että osakejohtaja Yliheikkilä kuitenkin painottavat sijoittajille malttia.

-Nyt viimeistään kannattaa kaivaa oma sijoitussuunnitelma esiin. Vaikka se olisi kuinka yksinkertainen tahansa, siinä kannattaa pysyä. Epävarmoina aikoina aina tahtoo tunteet nousta pintaan ja helposti tekee mieli painaa myyntinappulaa. Mutta herää kysymys, mihin sitten sijoittaa, Järvinen kysyy.

Sijoittajan vaihtoehdot ovat nyt vähissä. Tilillä korkean inflaation vuoksi häviää varmasti. Riskillisissä omaisuusluokissa on pitkällä aikavälillä aina mahdollisuus hyviin tuottoihin ja se kannattaa hyödyntää.

- Sanoisin myös, että säännöllisyys on hyvä asia, Yliheikkilä sanoo.

Hän myös muistuttaa osakesijoittajaa pitkäjänteisyydestä, sillä yleensä yritysten liiketoiminta on vakaampaa kuin osakekurssit.

Näin pääekonomisti ja osakejohtaja neuvovat sijoittajaa.