Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous29.3.2022

Avioeroasiantuntija antaa 10 vinkkiä - ”Uskalla puhua rahasta parisuhteessasi”

”Jaksan yhä uudelleen ihmetellä, miksi avioparit eivät puhu raha-asioista. Aihe on jopa tabu. Puhumattomuus kostautuu viimeistään avioerossa”, toteaa avioeroasiantuntija Marianna Stolbow. Pyysimme häntä miettimään, mitkä asiat ovat avioerossa talouden kannalta tärkeitä.Lue lisää sijoittamisesta

Emotionaalinen sekasoppa ja taloudelliset päätökset ovat huono yhdistelmä. Avioeron keskellä oleva ihminen elää elämänsä vaikeinta aikaa ja on usein hyvin sekavassa mielentilassa. Samalla häneltä vaaditaan suurta keskittymiskykyä ja päättäväisyyttä. Juuri avioeron hetkellä on tehtävä hyvinkin kauaskantoisia ja isoja päätöksiä omasta taloudellisesta tulevaisuudesta. Joillakin tämä sujuu sopuisasti, mutta toiset päätyvät taistelemaan rahasta. Lapset ja talous ovatkin perinteisiä aseita avioerossa.

Liian moni taantuu parisuhteensa talousasioissa lapseksi. Tämä uusavuttomuus kaatuu päälle viimeistään avioerossa. On tärkeää pysyä myös parisuhteessa yksilönä ja tietoisena taloudellisista asioista.

-Sanonkin aina, että älä laiskistu ja taannu lapseksi liitossasi eli ymmärrä, että aikuisen ihmisen on oltava perillä raha-asioista, avioeroasiantuntija Marianna Stolbow sanoo.

Jos delegoi toiselle kaikki aikuisasiat, sijoittaa itsensä yhteisen arjen ulkokehälle. Totta kai on tärkeää luottaa kumppaniin, mutta toisaalta parisuhteessa täytyy myös olla valmis ajattelemaan, että mitä tahansa voi tapahtua. Realistinen varautuminen ja rinnalla kulkeminen kuuluvat parisuhteeseen. Pariskunnan on hyvä keskustella raha-asioista tasavertaisesti. Se ei ole mahdollista, jos ei ole kartalla näistä kysymyksistä. Liian moni sanoo avioerovaiheessa: ”Olen ihan pihalla näistä ja näistä asioita, koska puolisoni hoiti ne aina.”

Taloudesta kannattaa puhua parisuhteessa ajoissa. Jo parisuhteen alkuvaiheessa ja oikeastaan koko suhteen ajan kannattaa pohtia yhdessä, millainen rooli rahalla on omassa ja toisen elämässä. Talous ja suhde varallisuuden hankkimiseen ovat mitä suurimmassa määrin arvokysymyksiä. On tärkeää myös miettiä, millainen ajankäyttö ja suhde työhön perheessäsi ja parisuhteessasi on.

Talous pitää suomalaisia yhdessä. Avioeropäätös saattaa pitkittyä taloudellisten asioiden takia. Ihmiset eivät voi ja uskalla tehdä päätöksiä, koska talous tuntuu epävarmalta tai jopa mahdottomalta avioeron jälkeen. Asuntolaina pitää monia ihmisiä yhdessä vaikeassakin parisuhteessa. Olen tehnyt parisuhdetyötä esimerkiksi maataloudesta elantonsa saavien pariskuntien keskuudessa. Monien näiden pariskuntien tilanne on tällä hetkellä taloudellisesti vaikea, mutta jos parisuhteessa menee huonosti, ero on isojen lainojen takia usein mahdoton vaihtoehto.

Avioero saa ihmiset pelkäämään. Eniten pelätään yksinäisyyttä. Päässä pyörii ajatus, jäänkö nyt sitten loppuelämäkseni yksin. Myös avioeron vaikutukset lapsiin ovat suuri ahdistuksen aihe. Ihmiset muun muassa miettivät, mitä lapsille tapahtuu, jos itselle sattuu jotakin. Talous ei ole ensimmäisten pelkojen joukossa, mutta se kietoutuu muihin päätöksiin. Ihmiset pelkäävät, miten mahdollinen elintason lasku vaikuttaa lapsiin tai pystyykö toinen vauraammalla elintasollaan saamaan lapset puolelleen.

Mitä pidempään avioeroa on harkittu, sitä selkeämpiä ovat talouspäätökset. Välillä itsekin yllätyn, miten myöhään talous nousee avioeroissa esille. Eron jälkeiset taloudelliset vaikeudet ja niiden vaikutus omaan arkeen pääsevät yllättämään. Moni taloudellisesta tilanteestaan hämmentynyt katuu juuri sitä, että on avioliitossaan luovuttanut perheen varainhoidon liikaa toisen vastuulle.

Sokkiero lisää usein taloudellista hyvittelyä. Se, joka lähtee avioliitosta yksipuolisella päätöksellä antamatta toiselle minkäänlaista neuvottelumahdollisuutta, kokee syyllisyyttä ja saattaa hyvitellä toista taloudellisilla myönnytyksillä. Noita samoja myönnytyksiä hän ei ehkä tekisi enää vuoden kuluttua. Myös osapuoli, joka ei eroa halua, kokee olevansa oikeutettu niin sanottuihin kipurahoihin.

Avioero laskee usein elintasoa. Eroajia on taloudellisesti joka lähtöön. Jollekin puoliso ostaa puolen miljoonan euron asunnon, jotta ex-kumppani pysyisi hiljaa. Mutta suurimmalla osalla avioero puolittaa talouden ja asuinneliöt. Omaa taloudellista tilannetta kannattaa siis miettiä jo parisuhteen aikana.

Elämä jatkuu avioeron jälkeen. Jos ihminen on suunnitellut avioeroa pitkään ja oma olo on ollut jatkuvasti huono, lopullinen päätös on usein helpotus. Omasta aivokapasiteetista vapautuu avioeron jälkeen hirvittävästi energiaa. Enää ei tarvitse päivä toisensa jälkeen miettiä, jäänkö tähän vai lähdenkö pois. Pelko ja ahdistus väistyvät, ja kodin ilmapiiri paranee päätöksen ansiosta. Taloudellinen elintaso voi laskea, mutta tilalle tulee henkistä rauhaa ja vapautta.

Kompurointi kuuluu parisuhteisiin. Kun näen kahdeksankymppisen pariskunnan kävelevän käsi kädessä, en koskaan ajattele, että onpas noilla ihmisillä käynyt hyvä tuuri. Sen sijaan pohdin, että onpas hienoa, että kaikista elämän tuomista ongelmista huolimatta nuo kaksi ovat päässeet yhdessä eteenpäin. Me kaikki kompuroimme matkan varrella. On lohdullista kuitenkin ajatella, että kriisit kasvattavat meitä. Toiset pääsevät niistä eteenpäin ja löytävät tien takaisin toistensa luokse. Toiset eroavat ja jatkavat matkaa eri suuntiin.

LähiTapiolan ekonomistin neuvot avioeron varalle

LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro kehottaa ihmisiä säästämään. ”Elämä kannattaa elää tänään, mutta samalla varautua myös tulevaan.”

  • Meistä jokaisen kannattaa elää tätä päivää, mutta miettiä myös tulevaisuutta. Säästäminen on hyvä keino varautua vaikeiden aikojen varalle. Suomalaiset osaavat jo nykyään varautua työttömyyteen, työkyvyttömyyteen ja puolison kuolemaan, mutta avioeron mahdollisuus unohtuu usein. Realismin nimissä sekin mahdollisuus on hyvä ottaa huomioon. Ilman varautumista avioero voi romahduttaa talouden jopa vuosikausiksi.

  • Itse avioeron hoitaminenkin maksaa. Vaikka avioerossa ei tarvittaisikaan juristeja, kulut voivat olla kovat. Avioeron jälkeen tarvitaan yhden kodin sijasta kaksi. Tutkimusten mukaan suurin kuluerä avioerossa on asumisen järjestäminen, mutta moni muukin asia maksaa. Jos ennen pariskunta selvisi yhdellä kahvinkeittimellä ja pölynimurilla, eron jälkeen niitä tarvitaan kaksi.

  • Moni pelkää avioehtoa, koska se tuntuu pelottavalta eli varautumiselta avioeroon tai kuolemaan. Pelko on kuitenkin turhaa, ja selkeä suunnitelma helpottaa elämää. Asiantuntijat suosittelevat aina avioehtoa, koska se selventää omaisuuden ositusta avioerotilanteessa.

  • Avioeron hetkellä on helpottavaa, jos molemmilla on ollut parisuhteen aikana omat rahat ja yhteiset menot on hoidettu suunnitelmallisesti. Avoimuus ja selkeys raha-asioissa auttavat niin parisuhteen myötä- kuin vastamäessäkin. Elämän järkevää ennakointia on myös reaaliaikainen tieto oman perheen taloudellisesta tilanteeseen.  Tulot, menot, velat, varat – näistä kannattaa olla selvillä.