Työelämä29.3.2022
Yrittäjä: ”Säästäminen olisi kannattanut aloittaa parikymmentä vuotta sitten eikä vasta nyt”
Vuosi 2020 lupaili erinomaista ja myynti alkoikin positiivisesti jatkaen edellisen vuoden säveltä. Sitten kaikki muuttui.
– Kun koronauutiset tulivat ja rajoituksia annettiin, neuvottelimme heti pankin kanssa lainojen lyhennysvapaista, lopetimme turhat tilaukset ja myin yhden auton pois, jotta sain kassaan käteistä. Suljimme puolet hotellihuoneista ja käänsin jopa niiden lämmitysvivun kiinni. Myös osa ravintolan kylmälaitteista sammutettiin, hän kertaa tapahtumia.
Osa toimenpiteistä vaikutti vain hyvin vähän yrityksen talouteen, minkä Väärälä tiedosti itsekin. Yrittäjänä hän on tottunut reagoimaan heti eikä huomenna.
– Niillä oli ennen kaikkea psykologinen merkitys eli sain itselleni hallinnan tunteen, että olen tehnyt toimia selvitäksemme. Koska meillä ei ollut suuria säästöjä puskurina, oli toimittava käytännönläheisesti. Olemme selvinneet omalla kassallamme ja lyhennyksistä jääneillä rahoilla. Vuoden alun hyvä myynti helpotti iskua, Väärälä kertoo.
– Olimme pohtineet sitä jo kauan. Kun kuluja piti niistää koronan iskettyä, uutta käytäntöä oli helppo kokeilla. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja se jää meille pysyväksi.
Hotellin läheisyys lentokentän tuntumassa saattaa luoda kuvitelman, että asiakkaita tulee eniten lentokentältä.
– Meillä on laaja asiakaskunta, ja pyrimme jatkuvasti löytämään uusia, pienempiä kohderyhmiä. Esimerkiksi keväisin on tärkeä oma sesonki, kun lintujen kevätmuuttoa seuraavat harrastajat majoittuvat. Ensiarvoisen tärkeää on myös se, että paikallisetkin asioivat meillä, eli käyvät syömässä espanjalaisessa ravintolassamme.
Korona sysäsi laajentamaan entisestään kohderyhmiä, mutta myös kehittämään uutta. On ollut tärkeää, että hiljaisina aikoina henkilökunnalla on mielekästä tekemistä.
– Suunnittelemme jatkuvasti uusia palveluita. Kehitimme ruokakauppoihin oman espanjalaisen chorizo-makkaran, ja aloitimme ravintolan take away -myynnin. Koskaan ei tiedä, mitä jostakin voi seurata.
– On luotettava itseensä ja siihen, että teemme yhdessä oikeita asioita, hän sanoo.
Korona-aallon myrskytessä päälle Väärälää vaimoineen yrittäjinä helpotti se, että yrityksen henkilöstö tarjoutui itse jäämään hetkellisesti tuntipalkkalaisiksi. Siitä pariskunta kokee äärimmäistä kiitollisuutta.
– Toki olemme kantaneet huolta työntekijöiden jaksamisesta ja taloudellisesta pärjäämisestä.
Hänen periaatteisiinsa on aina kuulunut pitää yrityksen kassa toimintakuntoisena, mistä on markkinoiden myrskytessä ollut apua. Haastavassa tilanteessa perspektiiviä ja uskoa on tuonut takavuosien lukujen katsominen kirjanpito-Excelistä.
– Yrittäjän ahneus ei ole iskenyt minuun vaan olen huolehtinut, että hyvän kassan ansiosta toiminta onnistuu heikommissakin taloustilanteissa. Olen vuodesta 1999 kirjannut tilikausien avainluvut, ja niistä on ollut helppo vertailla menneitä monttuja, joista on kiivetty ylöspäin. Valittaminen ja asioiden vatvominen pahentavat eivätkä auttaisi mitään, joten on parempi pysyä positiivisena ja keskittää energiat sen miettimiseen, mistä kassaan saisi lisää rahaa.
– Viimeisen parin vuoden aikana olemme pohtineet lähipiirin kesken, miten rahaa olisi mahdollista säästää.
Siinä uusia näkökulmia ovat tuoneet keskustelut säästämisen ja sijoittamisen ammattilaisten kanssa. Myös yrityksen henkilöstön sitouttamista on pohdittu erilaisten vakuutusratkaisujen kautta.
– Asioista on ollut helppo jutella liiketoimintaa hyvin ymmärtävän, mutta ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Olemme käyneet hyviä keskusteluja ja olen alkanut miettiä asioita uudelta kantilta. Voisinpa sanoa kaksikymmentä vuotta nuoremmalle itselleni, että aloita kuukausisäästäminen. Harmittaa, etten aikanaan ymmärtänyt, että pienikin summa – vaikka vain sata euroa – olisi nuorempana riittänyt säästämiseen ja nyt se kasvaisi korkoa. Silloin olisi kannattanut kuunnella itseäni viisaampia.
– Nyt olemme yrityksessäkin kerännyt puskuria, jotta vastaisuudessa on mahdollista pärjätä markkinanotkahduksissa. Töitä teen täydellä sydämellä loppuun asti, Väärälä kertoo.