Työelämä7.3.2022
Työtapaturman nopea hoito ja vakavien vahinkojen tunnistaminen vähentänyt työkyvyttömyyspäiviä viidenneksellä
– Teemme aktiivista yhteistyötä työnantajan, työterveyshuollon ja muiden terveyskumppaneidemme kanssa, jotta työntekijä voisi palata työtapaturman jälkeen mahdollisimman nopeasti takaisin työn pariin. Se on tärkeää ennen kaikkea hänelle itselleen, LähiTapiolan korvauspäällikkö Janne Ruotsalainen kertoo.
– Riskivahinkoja ovat esimerkiksi kaatumisten aiheuttamat olkapää-, polvi- ja rannevammat. Korvauskäsittelijämme hyödyntävät myös automatiikkaa niiden nopeaan tunnistamiseen, jotta loukkaantunut pääsisi nopeasti hoitoon. Asiantuntijalääkäri arvioi sattunutta vahinkoa ja siihen ehdotetun hoidon sopivuutta Käypä hoito -periaatteiden mukaisesti, lääketieteellinen johtaja Ari Kaukiainen kertoo.
Toimintamallin keskiössä on erikoislääkäritasoisen hoidon pikainen aloittaminen ja tulevien hoitotoimenpiteiden suunnittelu yhdessä työterveyshuollon kanssa. Tehokkaan, yhteistyöhön perustuvan mallin ansiosta viimeisen viiden vuoden aikana on onnistuttu vähentämään seitsemällä prosentilla keskimääräistä työkyvyttömyyspäivien lukumäärää. Myös pitkien työkyvyttömyyspoissaolojen kesto on vähentynyt noin 12 prosenttia.
– Vakuutusyhtiö pitää tiiviistä yhteyttä niin asiakkaaseen, työterveyshuoltoon kuin hoitolaitokseen ja kehitämme yhteisiä toimintatapojamme jatkuvasti. Olemme saaneet toiminnastamme paljon kiitosta, ja aiomme laajentaa toimintamallia myös muihin vakuutuslajeihimme, Ruotsalainen sanoo.
– Uusimpien lääketieteellisten käytäntöjen mukaisesti hoitolaitoskumppanimme ovat lisänneet ei-leikkauksellisen hoidon ja kuntoutuksen osuutta hoitomuotoina. Vaikka usein kaikista vaikeimmat vammat täytyykin operoida, ei leikkaus enää ole aina ensisijainen hoitomuoto, vaan myös muilla tavoin voidaan saada yhtä, ellei jopa parempia, hoitotuloksia. Etenkin uusintaleikkaus ennustaa usein merkittävää työkyvyttömyysajan pidentymistä, Kaukiainen kertoo.