Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Työelämä7.3.2022

Työtapaturman nopea hoito ja vakavien vahinkojen tunnistaminen vähentänyt työkyvyttömyyspäiviä viidenneksellä

Työtapaturmavakuutus turvaa yrityksen työntekijöitä silloin, kun työpaikalla tai -matkalla sattuu tapaturma, tai työntekijä sairastuu ammattitautiin. Vakuutus varmistaa myös yritystoiminnan jatkuvuutta, kun työntekijä saa ripeästi asianmukaista hoitoa ja pääsee palaamaan nopeasti takaisin töihin. Ammattilaisten osaaminen yhdistettynä tehokkaaseen tapaturmien tunnistamiseen ovat vähentäneet merkittävästi työtapaturmavahinkojen aiheuttamia poissaolopäiviä sekä tarvetta uusintaleikkauksiin.

Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka on osa suomalaista sosiaaliturvaa. Vakuutus korvaa silloin, kun töissä sattuu vahinko tai työmatkalla joutuu tapaturmaan. Vakuutusyhtiön työtapaturmien korvauspalvelussa käsitellään pääasiassa työkyvyttömyysajan ansionmenetyksiä ja sairaanhoidon korvauksia. Se ei kuitenkaan ole vain laskunmaksua.

– Teemme aktiivista yhteistyötä työnantajan, työterveyshuollon ja muiden terveyskumppaneidemme kanssa, jotta työntekijä voisi palata työtapaturman jälkeen mahdollisimman nopeasti takaisin työn pariin. Se on tärkeää ennen kaikkea hänelle itselleen, LähiTapiolan korvauspäällikkö Janne Ruotsalainen kertoo.

Uusia keinoja vahinkojen tunnistamiseen

LähiTapiolan yritysten henkilökorvauspalveluissa on löydetty useita keinoja siihen, että työntekijät voisivat palata mahdollisimman nopeasti takaisin töihin. Yksi olennaisimmista keinoista on tunnistaa tapaturmista niin sanottuja riskivahinkoja, eli sellaisia, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa pitkiä sairauspoissaoloja.

– Riskivahinkoja ovat esimerkiksi kaatumisten aiheuttamat olkapää-, polvi- ja rannevammat. Korvauskäsittelijämme hyödyntävät myös automatiikkaa niiden nopeaan tunnistamiseen, jotta loukkaantunut pääsisi nopeasti hoitoon. Asiantuntijalääkäri arvioi sattunutta vahinkoa ja siihen ehdotetun hoidon sopivuutta Käypä hoito -periaatteiden mukaisesti, lääketieteellinen johtaja Ari Kaukiainen kertoo.

Toimintamallin keskiössä on erikoislääkäritasoisen hoidon pikainen aloittaminen ja tulevien hoitotoimenpiteiden suunnittelu yhdessä työterveyshuollon kanssa. Tehokkaan, yhteistyöhön perustuvan mallin ansiosta viimeisen viiden vuoden aikana on onnistuttu vähentämään seitsemällä prosentilla keskimääräistä työkyvyttömyyspäivien lukumäärää. Myös pitkien työkyvyttömyyspoissaolojen kesto on vähentynyt noin 12 prosenttia.

– Vakuutusyhtiö pitää tiiviistä yhteyttä niin asiakkaaseen, työterveyshuoltoon kuin hoitolaitokseen ja kehitämme yhteisiä toimintatapojamme jatkuvasti. Olemme saaneet toiminnastamme paljon kiitosta, ja aiomme laajentaa toimintamallia myös muihin vakuutuslajeihimme, Ruotsalainen sanoo.

Leikkaus ei ole aina ensisijainen hoitokeino

LähiTapiolan vaikuttavuustoimenpiteillä on viimeisen viiden vuoden aikana vähennetty kaikkien vahinkojen – myös riskivahinkojen – työstä poissaoloaikoja lähes kaksikymmentä prosenttia. Uusintaleikkaukset ovat vähentyneet yli neljäkymmentä prosenttia.

– Uusimpien lääketieteellisten käytäntöjen mukaisesti hoitolaitoskumppanimme ovat lisänneet ei-leikkauksellisen hoidon ja kuntoutuksen osuutta hoitomuotoina. Vaikka usein kaikista vaikeimmat vammat täytyykin operoida, ei leikkaus enää ole aina ensisijainen hoitomuoto, vaan myös muilla tavoin voidaan saada yhtä, ellei jopa parempia, hoitotuloksia. Etenkin uusintaleikkaus ennustaa usein merkittävää työkyvyttömyysajan pidentymistä, Kaukiainen kertoo.