Talous16.3.2022
Tietoa Ukrainan kriisistä sijoittaja-asiakkaille
Kansainvälisiä pakotteita on kohdistettu muun muassa Venäjän varainhankintaan, keskuspankkiin, pankkeihin, yrityksiin, henkilöihin sekä esimerkiksi teknologian vientiin Venäjälle. Lisäksi useat länsimaiset yritykset ovat vetäytyneet omaehtoisesti Venäjän markkinoilta.
Eniten sodasta kärsii Ukrainan talous, ja pakotteet tulevat vaikuttamaan merkittävästi myös Venäjän talouteen. Myös Eurooppa kärsii talousvaikutuksista keskimääräistä enemmän. Konflikti hidastaa euroalueen talouskasvua ja lisää kasvuennusteiden alasuuntaisia riskejä.
Ukrainan tilanteen kiristyminen nostaa öljyn ja maakaasun hintoja. Erityisesti Euroopassa energian hintapaine nostaa inflaatiota. Merkittävä osuus Euroopan maakaasusta toimitetaan Venäjältä. Sota vaikuttaa myös muiden raaka-aineiden hintoihin.
Vaikka konflikteihin sisältyykin aina valtavasti inhimillistä kärsimystä ja usein paikallisella tasolla rajuja talousvaikutuksia, pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna sotilaallisten konfliktien vaikutukset sijoitusmarkkinoiden tuottokehitykseen ovat usein jääneet lopulta globaalisti vähäisiksi. Kaikkiin konflikteihin liittyy kuitenkin omat ominaispiirteensä ja epävarmuustekijänsä.
Pakotteet ja vastapakotteet heikentävät Suomen talouden kasvua ja nostavat inflaatiota. Vaikutusten lopullinen suuruusluokka riippuu tilanteen kehityksestä ja kestosta. Välittömien vaikutusten lisäksi sodalla on pidemmän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi Suomen ulkomaankauppaan, investointeihin ja energian käyttöön. Talousvaikutuksia voidaan lieventää talouspoliittisin toimin.
LähiTapiola -ryhmään kuuluva Seligson & Co Rahastoyhtiö Oy hallinnoi erillistä Russian Prosperity Fund Euro -rahastoa, jonka koko oli vuoden vaihteessa 34,7 miljoonaa euroa. Tämä rahasto on suljettu 28.2.2022.