Maatiloilla huonokuntoiset katot voivat sortua lumimassan vuoksi
Talven kovat pakkaset ja lumikuorma voivat aiheuttaa maatiloilla haasteita. Kun talojen katot täyttyvät lumesta, piilevät rakennusvirheet saattavat paljastua ja kattosortumien riski kasvaa. Myös vedensaanti voi vaarantua, jos vesiputket pääsevät jäätymään. Vakuutus ei pääsääntöisesti korvaa lumimassan aiheuttamaa katon sortumaa.
Kun lunta sataa monta päivää, kattojen lumikuorma kasvaa nopeasti tavanomaista suuremmaksi. Silloin myös kattojen sisätaitteet eli jiirit alkavat täyttyä lumesta. Vähitellen lumimassan painon kasvaessa varastohallien ja rakennusten piilevät rakennusvirheet alkavat ilmetä. Vuosittain sortuukin kymmeniä laajarunkoisia kylmiä rakennuksia, ja joskus jopa eläimet jäävät sortumien alle.
– Vakuutus ei pääsääntöisesti korvaa lumen aiheuttamaa sortumaa. Usein silloin sortuman syyt katsotaan johtuneen laiminlyönnistä tai virheellisistä rakenteista. Tiloilla olisikin syytä pitää katseet katoilla ja huolehtia lumien pudotuksesta ajoissa, kehottaa kehityspäällikkö Teppo Raininko LähiTapiolasta.
Ongelmia voi syntyä erityisesti sahaavan lämpötilan vaikutuksesta, kun lumi pääsee tiivistymään.
– Kun ensin sataa paljon lunta, sitten lämpötila nousee plussan puolelle ja tulee suojakeli, lumi tiivistyy katoilla. Kun päälle sataa taas uutta lunta, lumen paino voi kasvaa erittäin isoksi, ja erityisesti toispuoleinen lumikuorma saattaa painaa rakennuksen nurin, Raininko varoittaa.
Putkikehikko ei kestä lumimassaa
Pelkästään lumi ei kuormita rakenteita, vaan esimerkiksi myös tuuli ja ympäröivän maaston muoto voivat lisätä lumen painoa katolla.
– Esimerkiksi vanhoissa rakennuksissa, joissa kattojen jänneväli on pitkä, lumimassa painaa ja notkuttaa kattoa. Putkikehikkoisten hallien ja pressurakennusten katot eivät myöskään kestä painavaa lumimassaa.
Jos kiipeää katolle lapion kanssa aikomuksenaan lumenpudotus, on huolehdittava turvallisuudesta. Turvavaljaiden tulisi olla asianmukaisessa käytössä, ja turvallisuudesta pitäisi huolehtia muutenkin kaikin keinoin.
– Peltikatolle ei itse kannata mennä lainkaan, koska sieltä lumi tulee todella vauhdilla alas. Jos homma epäilyttää vähänkin, on parasta pyytää ammattilainen pudottamaan lumet, Raininko sanoo.
Talven pakkaset jäädyttävät vesiputkia
Talven korkeat pakkaslukemat haastavat tilallisia myös muilla tavoin. Maatiloilla veden- ja sähkönsaanti ovat kriittisiä, ja niiden kanssa on usein talvella haasteita.
– Olennaista onkin kiinnittää huomiota siihen, ettei vesiputket pääse jäätymään. Putkien jäätyminen voi aiheuttaa isoja ongelmia, jos esimerkiksi eläinten lypsy ja juomaveden jakelu vaikeutuvat. Putket tuleekin sijoittaa rakenteisiin oikeille paikoille, eristää huolellisesti ja käyttää riskialttiissa paikoissa sähköllä toimivia lämmittimiä putkiston sulana pitämiseen, Raininko toteaa.